Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizlingek októberre 1.
Az évjárat: 2014
zoranka
2015 szeptember 30.

Van ez az Olaszrizling Október, nekem bejön a kezdeményezés, hívjuk fel a figyelmet erre a jóravaló fajtára. Körülnéztem hát a pincében, a fehérborok jelentős része olaszrizling volt, azon belül is graševina, aki ismer, tudja, hogy a horvát olaszrizlingek a kedvenceim közé tartoznak. De akadt pár osztrák, néhány magyar. És akadt néhány társ a kóstoláshoz, hoztak ők is pár bort. Három részben harangozzuk be olaszrizlingekkel az októbert.

Sokszor mondják, az olaszrizling se nem olasz, se nem rizling. Mai felfogás szerint részben igazuk van, ámbár a történelmet nézve meg éppenhogy olasz is és rizling is. Ebben a témakörben Szabó Zoli barátunk járatos, ő kutatta, hivatkozzuk meg:

„A rizling szó ugyanis egy fajtakört jelölt vagy egy tucat fajtával, ezek közül a ma csak rieslingként ismert fajtát korábban kleiner-, rüdesheimer- vagy rheinriesling néven emlegették. A rizlingség ráadásul minálunk meg az apró, tömött fürtöt jelöli, látványos bibeponttal, akad erre is több példa.”

A többire rá lehet keresni, a szüret végeztével meg talán annyi ideje is lesz, hogy megírja nekünk a részleteket.

Van nekünk Magyarországon úgy 4665 hektárnyi olaszrizlingünk, ebből közel háromszáz Baranyában. A határ túloldalán kétszer ennyi van legalább, egy ezerhektáros borvidéken. Így adott volt, a raktárkészlet összetétele mellett, hogy milyen borok kerülnek bele a kóstolósorba. Az első hat tétel 2014-ből származott, volt bennünk egy kis félsz, de aztán megtörtént a cáfolat.

WASSMANN Olaszrizling 2014 (Villány, Magyarország)

A bor még címke nélkül érkezett, forgalomba nem került. Illatának kell egy kis idő, némi gomba, kis kén jelenik meg benn, ami viszont hamar kiszellőzik. Utána sem túl intenzív, de kortyban sokkal jobban mutat. Jó sav, szép arányok, pici cukorérzet, némi krémesség, plusz finom fűszeresség, és enyhén citrusosba hajló gyümölcsösség. Benne van az olaszrizling, visszafogottan, az elegancia kialakulóban. Még érlelést igényel, szerintem fél év múlva vagy jövőre biztosan még szebb arcát mutatja. 83/100 pont.

TEMENT Welschriesling STK 2014 (Steiermarkt, Ausztria)

Tiszta illat, hihetetlenül egyenes, lendületes. Citrusos vonal, grapefuritos szekció. De mellette pici akác, némi barack, diszkrét waxosság. A széndioxid jól áll neki, feldobja, frissíti. Könnyű struktúra, visszafogott alkohol. Érezni benne az olaszrizlingességet, benne van a korty végi finom kesernye is. A nyári, sztenderd olaszrizling mintapéldánya lehetne. Fröccsben is kipróbáltuk és talán a legszebb fröccsbor volt az estén. 87/100 pont.

JASSEK Welschriesling Aus den Rieden 2014 (Niederösterreich, Ausztria)

Érett bodza és egres felé visz az illata. Ugyanakkor zöldes jegyek is felbukkannak. A kortyban édesfanyarság, alma és egres. Kicsit kevésbé a megszokott olaszrizling-kép, e borként abszolút jól elkészített tananyag. Ez is inkább frissen, melegben, gesztenyefák árnyékában mutat szebbet, mi egy esős hétfő estén kóstoltuk, ez is belejátszik olykor. 84/100 pont.

PERAK Graševina Mitrovac 2014 (Kutjevo, Horvátország)

Intenzív illat, buja zamatok, elég lehengerlő, de minden porcikájában olaszrizlingesen teszi ezt. Érett, gyümölcsös, alma és körte, a korty olajos, selymes, jó sav működteti, a kis maradékcukor teszi kerekebbé a sztorit. Mélyebb, rétegzettebb, vastagabb. Elegáns kesernyével zár, hosszas, almás utóíz. 89/100 pont.

ZANTHO Welschriesling 2014 (Burgenland, Ausztria)

Az első körben, vakon igencsak meggyőző volt, másfél-két órával később, visszakóstoláskor már kicsit kevesebbet mutatott. Elég rétegzett illat, a benne gyümölcs és zöldfűszer, szájban jó savak, lendület, narancs és grapefruit olaj. A citrusosság egyébként hosszasan is megmarad, a gyümölcs frissessége abszolút értéke. Nem csak könnyedség, de izgalom is van benne. 86/100 pont.

VÁLIBOR Olaszrizling 2014 (Badacsony, Magyarország)

Illatában jellemzően florális jegyek bukkannak fel. Van benne gyümölcs is, de valahogy fura kicsit, nem feltétlenül kellemetlen, csak szokatlan. Kortyban sós citrusosság és kandírozott citromhéj édessége okoz meglepetést, az alkoholérzet talán itt jelentkezik először. Nehéz elhelyezni, nálam most nem annyira volt nyerő. 82/100 pont.

A 2014-es olaszrizlingek összességében a vártnál sokkal jobb benyomást keltettek, hatból hat bor ugrott meg a 80 pontos lécet, három bor 85 fölé is jutott. A kicsit lesajnált évjáratból izgalmas, jó borokat kóstolhattunk, remélem, nem csak szerencsés kézzel nyúltunk a jóba, de valóban, az olaszrizling még ilyenkor is meg tudta rázni magát és okozott mosolygós meglepetéseket. Holnap 2013 lesz soron.