Kérem Várjon!
Hírek
Portugieserek Mariborban
bori
2015 november 30.

A Salon VinDel Szlovénia egyik legjelentősebb borfesztiválja, amit minden évben Mariborban rendeznek meg. A Pohorje hegység lábánál található Hotel Habakuk ad otthont a borok és delikát termékek szalonjának, száznál is több kiállító mutatja be termékeit, elsősorban szlovén borokat kóstolhattunk, de akadta itt horvát, szerb, grúz, francia bor is szép számmal.

A rendezvényen több mesterkurzust is rendeztek, közülük az egyik a Portugieser du Monde és a portugieser fajta bemutatását szolgálta. A szlovén portugieserek, azaz modra portugalkák elsősorban friss, pár hónap alatt elfogyó borok, de azért nem teljesen ismeretlen itt a fajta. Ennek ellenére meglepő volt, hogy a mesterkurzus kvázi „elővételben” megtelt, pótszékekkel harmincnál is többen fértek be, de sokan így is lemaradtak, így jövőre is vissza kell térnünk.

Győrffy Zoltán, a Portugieser du Monde versenyigazgatója és Željka Balja, a versenyt szervező Vinoliva Kft. horvát és szlovén piacokért felelős munkatársa mutatták be a rendezvényt, majd 11 bort kóstolhattak meg a résztvevők, évjáratban az ideitől 2008-ig visszamenőleg. És egy kivételével még mindegyik bor jó állapotban mutatkozott meg, némelyek egész meglepően remek formában voltak.

Villányból a Bock Pince, Günzer Tamás és Horst Hummel, Egerből az Attila Pince képviselte a magyar színeket, de volt osztrák (Schachl), szlovák (Terra Parna), cseh (Patria Kobyli), horvát (Mladina) és szerb (Mačkov podrum) bor is a sorban. Friss borok, gyümölcsös verziók, érett borok, barrique kísérletek, amarone-stílus, 11 bor és a fajta 11 arca – izgalmas kóstolósor volt.

Legolvasottabb
Legfrissebb