Kérem Várjon!
Cikkek
Tavaszi bajnokok
Pécsi Borozó 2018/1 Mustra
zoranka
2018 június 01.
A szokásos negyedéves bormustránkat a tavaszi számhoz még február elején a pécsi Főtér borbár és kávéházban rendeztük meg, itt kóstoltuk meg azokat a borokat, amelyek a tél folyamán beérkeztek szerkesztőségünkbe. Most a legjobbakat online is bemutatjuk.

A borokat minden esetben a borászatok vagy kereskedőik küldik be a tesztelésre, amelyet igyekszünk a lehető legnagyobb körültekintéssel megszervezni. Mindent a borok érdekében, így folyamatosan csiszoljuk a lebonyolítást, több fordulóban, többszörös kóstolással igyekszünk minden bornak a lehető legtöbb esélyt adni a lehető legteljesebb bemutatkozásra.

A Mustrára ezúttal a szokásosnál legalább kétszer több bor érkezett be, 120 bor töltöttünk a zsűri poharaiba. Nem tudjuk, minek köszönhetjük a pozitív változást, talán a tavalyi jó évjárat hozta meg a bizalmat, vagy a Pécsi Borozó mostanra ért el szélesebb borász-körökhöz. Sok számunkra még ismeretlen név is küldött borokat, sokan többet küldtek, sokan visszatértek rövidebb-hosszabb szünet után.

A nevezettek közül 89 tétel került be a 80 pont felettiek társaságába. Az alapelvünk ezzel kapcsolatban továbbra is: 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, ami a listánkba bekerült, mindegyik bor vállalható tétel.

A tavaszi Mustra rendívül bőséges volt, rengeteg fehérbort kaptunk, a várható számú rozé is megérkezett, de szép számmal kaptunk vöröseket is, alapvetően mégiscsak vörös régiónak számít Dél-Pannónia.  Ami biztos: van lehetőség válogatni és kóstolgatni, a személyes ízlés és az a bizonyos pénztárca szabhat csak határt.


A legjobbak:

Eberhardt Pincészet Pinot Noir 2014 (Pécs)

Ritkán találunk igazán fajtajellegesként értelmezhető pinot noirt idehaza, főleg a déli végeken. Az illat itt most megdöbbentően oktatókönyvbe való, a zamatossága, az egyensúlya példás. Nem erővel megy, nem tömeghódító, mégis lenyűgöző. Pinot noir-kedvelőknek kötelező olvasmány, a többieknek új élmény.

1 990 Ft, Pannon Borbolt

Gere Tamás és Zsolt Villányi Franc 2012 (Villány)

Egy igazán különleges cabernet franc, amely méltán Villányi. Benne van az erő, az illata intenzív, hordófűszeresség és tömény erdei gyümölcs. Kortyban jól strukturált, nincs benne lomhaság, inkább az elegáns vonalon halad, Korrekt savháttér biztosítja, még nincs a csúcsán, még annak benne fejlődés. Izgalmas, komplex, nagy bor.

3 990 Ft, Pannon Borbolt

Vinart Koch Csaba Cabernet Sauvignon Classic 2014 (Villány)

Gyümölcsös, fajtajelleges illattal indít, kortyban jó savháttérre épülő, gyümölcsközpontú struktúra. A hordóhasználat jól eltalált, minőségben és mennyiségben egyaránt. Úgy tud összetett és tartalmas lenni, hogy közben a klasszikus jól ihatóság határain belül mozog. Élvezhető, gyümölcsös cabernet Villányból.

1 990 Ft, Kalamáris Pécs

Eberhardt Pincészet Cabernet Franc 2014 (Pécs)

Illatában példásan franc. Meggy, cseresznye, szilva, szeder. Gyümölcskoktél, némi édes hordófűszerrel meghintve. Kortyban édes tannin, nem túl markáns, de arányos szerkezet, a vaníliás-süteményes erdei gyümölcs végig kitart. Ez nehéz évjárat kiemelkedő bora.

2 690 Ft, Pannon Borbolt


90 pontosok

Agancsos Pincészet Capitalis Villányi Franc 2013 (Villány)

Mély szín, erőteljes test, fűszeres-gyümölcsös illat. A test elég vastag, erőteljes, a hordóhatás jól érezhető, de maradt benne gyümölcs is bőven, az erdei gyümölcsös, szedres, kökényes irányt mutatja. Csokis-kakaós, enyhén édesbe hajló fűszeresség kíséri. Hosszú, tartalmas, tartós bor.

5 000 Ft, A pincészetben

PTE SZBKI Merlot 2016 (Pécs)

Gyönyörű illat, málna, szeder és sok fűszer egy csokorban. Tartalmas, fajtajelleges. Kortyban is hozza, a zamatossága hosszan élvezhető, szép a gyümölcs, jó a tannin, van tartása. Most abszolút jó formában van.

2 800 Ft, A pincészetben

Bock Pince Villányi Franc Fekete-hegy 2014 (Villány)

Illatában is klasszikus villányi ez a franc: jön a cseresznye, a szeder, némi csokoládé, dohány és kávé. Gyümölcsök és fűszerek, jó arányban, jól eltalált hordóhasználattal, bár biztos van, akinek ez már sok lesz. Jó savak őrzik az életerőt, a korty kerek, vibráló, kedves és hosszú.

10 590 Ft, Pannon Borbolt

A tavaszi Mustra további borai a nyomtatott Pécsi Borozóban találhatók meg, országszerte az újságárusoknál vagy előfizethető a postán.

Legolvasottabb
Legfrissebb