Kérem Várjon!
Cikkek
Végtelen asztal
Borszakkör-leltár a Pezsgőházban
zoranka
2015 január 22.

Január derekán összejött a borszakkörök frontcsapata, akik a legtöbb események jelen voltak, hogy megkóstoljuk, mi maradt a raktárban két éve után. Hát vörös nem sok, meg kell jegyeznem, vörösboros szakkörökön többen is voltunk általában és jobban is fogyott a bor. Így hát erős fehér köröket futattunk ezen a hétfőn, nosztalgiázva az elmúlt két évről és új terveket szövögetve.

Az a helyzet, hogy nagyon jó volt borszakkörözni a Pezsgőházban. Jó a hely, van hangulata, pince, de azért nem nyomasztó, szellős, jól elfértünk itt, akár huszonöten voltunk, akár nyolcvanan. Jól érezték itt magukat a vendégeink is: Németh János (Szekszárd), Szilágyi László (Gizella Pince Tokaj), Kvassay Levente (Villány), Béni Gábor (Lajvér Avantgarde Szekszárd), Fehérváry-Gál László (Tringa Pince Szekszárd), Podmaniczy Péter (Balatonföldvár), Markó Ildikó (Sauska Villány), Luis Fuentes Santelices (Cezar Winery Nagyrada/Pécs), Mucsi Zalán (Grál Borpince, Gyönk), Ipacs-Szabó István (Vylyan, Kisharsány), Iványi Emese (Vylyan, Kisharsány), Misóczki András (Belward), akik mellett természetesen állandó munkatársainkkal, Labancz Richárddal és Szabó Zoltánnal beszélgettünk a borokról. És csak remélem, nem hagytam ki senkit, talán csak a szekszárdi Fuxlisokat, akikkel sikeres különkiadást tartottunk.

És izgalmas volt, nagy kihívás minden kóstolóhoz ételeket kitalálni, néha Faragó István, néha a kollégái, néha jómagam, néha meg közösen ötleteltünk, mi is lenne jó. És emlékszem nagyon jó sikerült bor-étel párosításokra, bár mindenkinek voltak kedvencei, gondolom.

A visszakóstoláson például nagyon betalált néhai Bussay doktor 2011-es rajnai rizlingje, félszárazon, kis petrol, érett gyümölcs, dús, buja kortyok, két palack volt csak belőle, gyorsan kiürültek. Erős kezdés volt, amihez vissza-visszatértünk, míg lehetett. Aztán a Gizella Pince 2011-es Medve Furmintja, hoppá, az is szépet szólt, kár hogy csak egyetlen palack maradt a kóstolóra a raktárban. Volt pár sauvignon blanc, a klasszikus és magyar vonalat a Pannonhalmi Apátsági adta, a 2013-as hozta a formáját, az ellenpont ismét a 2013-as Tement STK és a 2012-es Domaine Ciringa Fosilni Breg volt, ahol inkább az ásványosság, a terroir felé húztak a borok, kevésbé a fajtáról, még kevésbé az élesztőről szóltak. És azért még pukkant pár palack, közel harmincféle bort bontottunk.

Jó volt, de két év azért sok Pécsi Borozó borszakkör és hát ismételni a köröket nem annyira izgalmas, sem a közönségnek, sem a szervezőnek. Így döntöttem amellett, hogy a pezsgőházas borszakköröket most egy időre szüneteltetjük, nem intünk könnyes búcsút, csak egy időre abbahagyjuk. Kicsit belefáradtunk. És közben meg vannak új és új kihívások, újat, előre, ez a mottó. Úgyhogy a törzsközönséggel találkozhatunk majd a VinOliva Boriskola kurzusain, előadásain, de lesz az idén Portugieser du Monde, Pannon Borrégió TOP25 és akkor még csak tavaszig jutottunk a felsorolásban. Ami nem biztos, az meg még nem is került bele. Mert lesz még más is, érdemes ide visszatérni. Ugyanis borokat fogunk kóstolni, rendületlenül.

Köszönet a Pezsgőház csapatának, valamennyi kollégának, akik segítettek a borszakkörök megvalósításában - nem mindig volt könnyű velünk, de helyálltak.

Legolvasottabb
Legfrissebb