Kérem Várjon!
Cikkek
Villány és Bad Vöslau az idei bajnokok
Portugieser du Monde 2019
Pécsi Borozó
2019 április 29.

A kékoportó, azaz portugieser szőlőfajtából készült borok egyetlen tematikus világversenyén idén hat ország 102 bora került a 9 országból Pécsre érkezett zsűritagok poharába. A négy bajnoki címen 2019-ben fele-fele arányban magyar és osztrák bortermelők osztoznak.

A Portugieser du Monde borversenyt idén hetedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin szerkesztősége. A verseny zsűrijében helyet kapó indiai, mexikói, egyesült államokbeli, dán, olasz, brit, lengyel, szerb és magyar szakértők április 26-án négy kategóriában keresték a champion-díjast: a friss, 2018-as portugieserek, a régebbi évjáratú fajtaborok, a felerésznél több portugiesert tartalmazó házasítások és a különlegességek (rozék, pezsgők, desszertborok). A villányi Bock Borászatban megrendezett borminősítésen 102 bor került a zsűritagok poharában, hat ország legjobbjai versengtek a bajnoki címekért és az arany-, valamint ezüstérmekért.

Nevezések száma (borok) országok szerint:

 • Magyarország 56 (54,90%)
 • Horvátország 16 (15,69%)
 • Németország 10 (9,80%)
 • Szlovákia 8 (7,84%)
 • Ausztria 7 (6,86%)
 • Szerbia  5 (4,90%)

Összesen 102 (100,00%)

A zsűri elnöke, dr. Kosárka József borakadémikus szerint az idei mezőny rendkívül izgalmas, volt, sok kiváló bort kóstolhattak meg, ugyanakkor szigorúak is voltak a bírák, hiszen az érmeket csak a borok legfeljebb ötven százaléka érdemelhette ki.

Champion-díjak 2019:

2018-as évjáratú portugieserek Champion-díja:
GÜNZER CSALÁDI BIRTOK Portugieser Szüret 2018 (Villány, Magyarország)
WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2018 (Thermenregion, Ausztria)
Régebbi évjáratú portugieserek Champion-díja:
WEINGUT HARALD SCHACHL Granat 2017 (Thermenregion, Ausztria)
Portugieser-alapú házasítások Champion-díja:
LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Redy 2018 (Villány, Magyarország)

A portugieser borkülönlegességek kategóriában a zsűri nem adott ki champion-díjat. Összesítettben a legmagasabb pontszámot LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Redy 2018 bora kapta. Az idei Portugieser du Monde-on a 4 champion mellett 17 arany- és 29 ezüstérmet kaptak a borok. Letölthető eredménylista itt.

Éremtáblázat országok szerint:

 • Magyarország 2 champion, 9 arany, 19 ezüst
 • Ausztria 2 champion, 4 arany
 • Szlovákia 2 arany, 2 ezüst
 • Horvátország 1 arany, 4 ezüst
 • Németország 1 arany, 4 ezüst

A díjátadót a verseny másnapján, április 27-én, a Pécsi Tudományegyetem KPVK Aulájában rendezték meg, ahol dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a rendezvény fővédnöke, Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kosárka József, a zsűri elnöke, valamint Győrffy Zoltán, a verseny igazgatója, a Pécsi Borozó főszerkesztője nyújtották át a legjobbak által kiérdemelt diplomákat.

A Leyer Kornél szobrászművész által tervezett champion-plakettek és az oklevelek átadását követően az érdeklődő közönség is megkóstolhatta a benevezett borokat, valamint a rendezvényre kitelepült mintegy 20 pincészet borait. A villányi borászok mellett Pécsre érkezett a horvátországi Plesivica borvidék Portugieser-egyesületének képviseletében öt borász, aki szintén bemutatták boraikat. A Portugieser du Monde mini kóstolófesztiválján mintegy 200 borbarát vett részt.

A Portugieser du Monde szervezője a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, idei fő együttműködő partnere a Pécsi Tudományegyetem idén 70 éves Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a verseny fővédnöke dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A programsorozat kiemelt támogatói Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata és a Villányi borvidék, de a szponzorok között találjuk Zsolnay Negyedet, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.-t, a Bock Borászatot, a Joó Pincét, a Teleky BBQ-t, a Marica Családi Vendéglőt és a Travel4You-t.


Fotók: Leyer Kornél/Leyer-Szabó Gabriella

Legolvasottabb
Legfrissebb