Valahogy betévedt hozzánk egy karton Liszkay-bor, Kornél hozta, a sztoriban lakodalom, rokonság és véletlen is felmerült, nem követtem le igazán. A borokat azonban megkóstoltuk és volt megosztódás rendesen. Ezúttal a pozitivista kisebbséget képviseltem, nekem pár tétel egészen bejött. Lássuk.
Bevallom, túl sokat nem tudok a pincészetről, elsősorban, ami a weboldalon van. Egyszer Sopronban, egy borversenyen kóstoltam egy szép vörösbort tőle (cabernet volt, az biztos), ennyi a személyes tapasztalat.
Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot. Hollandiai egyetemi tanulmányai után Maastricht-ban több exkluzív étterem tulajdonosa, valamint étteremlánc vezetője lett, 2001-ben fedezte fel a Balatonfelvidéket és hozta létre birtokát a Káli-medencei Monoszló közelében. Hotel, pincészet, mindenféle díjak is ráadásul, persze, hogy érdekeltek a borok.
Belerejtettük a Dúzsi-rozék közé és bizony kilógott a sorból. Illatban már van némi fura mellékszál, a piros gyümölcsös karakterbe vegyül egy kis bizonytalanság. Szellőztetjük, nagy része el is tűnik. Kortyban fűszeresség színesíti a málnás zamatokat. Nem túl hosszú, nem túl maradandó. 81 pont, ***
Illatában egyszerre van jelen az avaros, hordófűszeres, vaníliás világ. Kortyban egész jó szerkezet, jó arányok, pici alkoholérzet, de van egy kis főtt gyümölcsösség, ribizlilekvár, szamócás süti. A következő rétegben meg egy finom gombás háttér is felsejlik. Van kedvessége, kereksége. 85 pont, ****
Testes, vastag, illatban kis égetett cukor, gumi, édesfűszerek. És fűszerpaprika. Kortyban erősen csersavas, sok az alkohol, szárít a nyelven, szájpadláson, masszív, üt. Most valahogy nagyon nem volt formában, fásabb volt, mint a túl hordósnak mondott villányiak java, talán 80 pont, ***
És akkor kapunk egy sokkal szebb illatokkal rendelkező, sokkal nyíltabb franc-t, okés, az évjárat is más. Fekete gyümölcsök, étcsoki, kortyban is vastag, érett gyümölcsökkel, itt is van tannin, de kerekebb, édesebb az érzet. Elég hosszú a bor, tartós, pici szárítás ugyan van itt is, de a test, a struktúra erős hozzá. 86 pont, ****
Ez is húzós cucc. Sok alkohollal, sok tanninnal, édesérzettel, hordózamatokkal. Bármennyire is jó volt az alapanyag és érezni benne, de túl sok a hordó, a hordófűszeresség viszi a prímet. 85 pont, ****
Érett anyag, húsos illatok és ízek, ugyanakkor visszafogottság is van benne, kicsit letekerték a hangerőt, nem túlzott gyümölcsösség, szeder, kis bogyóslekvár, medvecukor. No meg vanília és paprika. Valószínűleg túl a legszebb állapotán. 83 pont, ***