Kérem Várjon!
Cikkek
Élőben jelentjük a szerkesztőségből 4.

Az új esztendő első közösségi kóstolóján célkeresztben a Tringa-borok, de bemelegítésképpen megkóstolunk néhány fehérbort is. Tringáéknál nagy vörösökkel számolunk, így kell is a ráhangolás. A szokásosnál többen üljük körbe a szerkesztőség nagy asztalát, a hely szűkös, a hokedlik kényelmetlenek, de a borok ennyit legalább megérnek. Szerda, hét óra múlt, kezdünk.

zoranka
2013. január 9. 16:14:58
Cikkek
Andreas Ebner, Mozsgó

Amikor a Pécsi Borozó második száma megjelent 2008 nyarán, Andreas Ebner volt az egyik interjúalanyunk. A régiónkba települt külföldi borászokat kerestünk meg, máig tartó barátságok kezdete volt az akkor találkozás. Sokszor voltunk már azóta a mozsgói szőlőhegyen, mindig találtunk valami újat, hol csak épp új fákat, vagy néha, mint legutóbb, egész új épületeket.

Győrffy Zoltán
2013. január 8. 20:33:42
Cikkek
Egy bor: Sauska Villányi Ördögárok Kadarka 2011

Egy hónapja pihen nálam ez a bor, vártam az alkalmat, amikor. Amikor. Aztán mindig volt más, lett más. De ma este kellett. Végtére is karácsony van. Ezért jó, ha az embernek két karácsonya van, a másodikon pótolhatja az elsőn elmulasztottakat. Szerb karácsonyon sokan szoktunk összejönni, most síelés, munka, betegség, egyebek miatt egyedül ülök a konyhasztalnál és bontok egy Sauska kadarkát.

zoranka
2013. január 7. 22:11:59
Cikkek
Törkölypálinka-sorozat 2.

…kyth az presbewl ky wethenek wala", íródik egy 16. századi levélben. De ki és mikor kezdte kifőzni a törkölyt pálinkának? Nem tudjuk. Lehettek németek, lehettek franciák, nem egyértelmû, hogy kinek jutott eszébe ilyen módon hasznosítani a borkészítés eme értékes „melléktermékét”. Elődeink Magyarországon a XIV–XV. században már foglalkoztak „égetett bor” készítésével, így valószínűleg ebből a korból származhatnak az első törkölypálinkák is.

Petzold Attila
2013. január 4. 8ó
Cikkek
A Kistücsök a BorKultúra SzabadEgyetemen

A szokásosnál jóval magasabb részvételi díj ellenére is nagy érdeklődés kísérte a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő bemutatkozását a szekszárdi PTE Illyés Gyula Kar éttermében tartott Borkultúra Szabadegyetemen 2012. december 11-én este. Mintegy 80 résztvevő élvezhette Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és stábja által elkészített ételkülönlegességeket, valamint Rocskár László sommelier által bemutatott kiváló balatoni borokat.

Guld Zsuzsanna / Horváth Tibor
2013. január 3. 08:30
Cikkek
2012-ben szerettük

Bár már 2007-ben elkezdődött a Pécsi Borozó szervezése és előkészítése, sőt korábban is foglalkoztunk boros ügyekkel, blogoltunk, írtunk, kóstoltunk, de 2008-ban jelentünk meg először Pécsi Borozóként nyomtatásban, majd weben. A hatodik közös évünk kezdődik el, új kihívásokkal, új energiákkal. Hogy mivel is töltődtünk fel? Mit kóstoltunk, merre jártunk, milyenek voltak az élményeink 2012-ben? Egy kis összegzés, nem toplista, csak ezeket szerettük.

Pécsi Borozó
2013. január 2. 11:28:27
Cikkek
Szekszárdi kistermelők hordós tételei

A BorKultúra SzabadEgyetem novemberi előadásán Módos Ernő az Alisca Borrend Nagymestere és Ferenc Vilmos a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szavai nyitották meg azt az izgalmas és szakmai estét, melynek főszereplői kistermelői hordós tételek voltak. Mosonyi Pál, a Minerág Kft. Borászati laboratóriumának vezetője bevezetőjében részletesen beszélt a 2012-es év évjárati adottságairól, annak nehézségeiről.

Guld Zsuzsanna
2012. december 29. 08:35:14
Cikkek
Mézeskalácsosok Szekszárdon és Pécsett

A hideg idő ha megérkezik, jobban vágyik az ember a meleg ízekre, a testes vörösekre, és hajlamosabb engedni a fűszerek hangulati csábításának. A tél illatairól, ízeiről létezik valamiféle lappangó közmegegyezés, a fűszeres teából felszálló gőzben, a hidegben illatozó forralt borban. A tél édes fűszerezése valahol a mézeskalácsban sűrűsödik össze. A mézeskalács illata magában rejti azt az ízt is, amelyet évszázadok hagyományoztak át, s melyet ma mestercsaládok visznek tovább, vagy élesztenek fel.

Takács Tímea
2012. december 28. 10:14:04
Cikkek
Hauk István, Dunaszekcső

Másfél hektár szőlő nem sok. Pontosabban viszonyítás kérdése. Aki egymaga művel másfél hektár szőlőt, annak sok. Másfél hektár alig látszik egy szupermarketben. Másfél hektár nagy a Somlón, viszont még a Pécsi borvidéken is kevésnek számít. Hobbinak nagy, megélhetésének kevés.

Mester Zoltán
2012. december 27. 10:40:25
Cikkek
A mi fánk alá

Amikor mindannyan a karácsonyfa beszerzésével foglalatoskodunk, ajándékokat csomagolunk és a szentestei menüt tervezgetjük, kevés az idő blogfrissítésre. Borozásra is, de az még csak hagyján. A karácsonyi borsort mára véglegesítettem, sok fehér lesz, a sokhalas menüsorhoz nem nagyon tennék mást, de azért lesz vörös is, édes is, válság ide, apokalipszis oda, megadjuk a módját. És játszunk is egy kicsit. Hogy izgalmasabb legyen a várakozás.

bori
2012. december 23. 15:16:29
Összesen 2577 db találat. 154/258 oldal.