Kérem Várjon!
Cikkek
Helyi Ízek Hónapja

Egy fesztivál, ahol a helyi ízek a főszereplők: minden augusztusi hétvégén lehetősége van megismerni a garantáltan közeli forrásból származó ételeket és készítőiket. A Slow Food mozgalom mára Magyarországon is egyre népszerűbb – az Olaszországból indult kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy az „őszinte”, helyi ízeket, a fenntartható élelmiszertermelést támogassa a nagyüzemi gyártással szemben.

X
2012. augusztus 16. 16:33:55
Cikkek
Megfőztük az Eszterbauer Tüke Bikavér 2009 párját

Néha bennünket is tesztelnek. A Pezsgőház minden negyedévben az adott szám legjobb, legmagasabban értékelt borához ajánl ételt, de ezúttal azt ajánlották fel, főzzük meg magunk az ételt, próbáljuk ki a konyhát. Megfutamodni nem lehetett, aki kétszáz kilométeres körben volt, eljött hagymát aprítani, odakozmált edényt mosogatni. Bár ezek közül egyiket sem kellett, azért aktív szerepet vállaltunk a marhapofa elkészítésében - de nem csak elkészítettük, meg is ettük, bizony.

zoranka
2012. augusztus 15. 7ó
Cikkek
Egy bor: Tűzkő Birtok Tolnai Tramini 2011

Mostanság valahogy úgy adódtak a dolgok, hogy több időt szánok mindenre. Nem is én, de valahogy így jön ki. Átgondoltabban írok, mondhatnám. Vagy csak lassabban. Egy pohár bor időnként túllendít a holtponton. Nem gyakran, még csak nem is minden este, pedig az éjszakába nyúló párbeszéd a monitorral minden éjjel adásban van. Ma éjszaka fehérborra gondolok, délelőtt interjúztunk, egy korty vöröset kóstoltam csak, milyen jólesett, magam is meglepődtem, de ma éjjel mégis fehérre vágyom.

zoranka
2012. augusztus 14. 7ó
Cikkek
Pannon Borrégió TOP25 off-program

A Pannon Borrégió TOP25 előestéjén az érdeklődő zsűritagok egy különleges kóstolón vehettek részt. A borújságírók, borászokból összeállt mikrobusznyi csapat a Belje Pincészethez látogatott el, a szemerkélő eső ellenére kibuszozott a szőlőbe, szemrevételezte a tavaly ősszel átadott új borászati üzemet, majd az 1526-os építésű pince feletti kóstolóteremben tíz olaszrizlinget kóstolt meg. Magyarok, horvátok, szerbek a rögtönzött zsűriben, vakkóstolón mérettetett meg hét hazai és három vendég bor.

zoranka
2012. augusztus 9. 7ó
Cikkek
Francia módi sütögetés

Amikor az estét egy pastis indítja, a grill felől húsok és fűszerek illata száll, és már az első rozé fröccs is (természetesen jól behűtve) az asztalon terem, ráadásul némi pétanque is kilátásban van, nem panaszkodom. A hétvégén a Schaár Erzsébet Múzeum kertjében rendezett francia grillpartit a Pezsgőház, megnéztük, megkóstoltuk.

zoranka
2012. augusztus 7. 7ó
Cikkek
Gasztrotéma

Mintha Hágendorn József eleve arra született volna, hogy előbb-utóbb élete során halboltot nyisson. Ha valaki meglátogatta már a H-Tenger Halboltot a pécsi Vásárcsarnok melletti tízemeletesek tövében, biztos, hogy nem távozott még üres kézzel, és néhány recepttel is gazdagodott. A középkorú úr olyan átéléssel és lelkesedéssel beszél a halakról, olyan odaadással végzi a munkáját, hogy a legjobb úton jár a halárusok felzárkóztatásában a (becsületüket szép lassan visszaszerző) „sztárhentesek” mellé.

Mester Zoltán
2012. augusztus 3. 06:09:25
Cikkek
Egy bor: Eszterbauer "Gyöngyöző" Szekszárdi Muscat Ottonel 2011

Ma este valamit bontani kellett, egy (két) pohár borral koccintani Gyurta Dani aranyérmére, világcsúcsára, hihetetlen szép úszására. A hűtőben ott volt egy bor, már egy ideje szemezgetünk, ha már úszás, akkor legyen valami buborékos, okoskodtam ezen logika mentén és kivettem a jól behűtött Eszterbauer Gyöngyözőt. A szekszárdi pincészet is felvette a kesztyűt és a burjánző gyöngyözőbor-divatra válaszolva elkészítette a saját változatát, mégpedig ottonel muskotályból. Csavarzárat megteker, tölt, koccint, ünnepel.

zoranka
2012. augusztus 2. 07:30
Cikkek
Sebestyén Csabával a Kistücsökben

Pécsről indulunk, Szekszárdon A kávé házában beszéltük le a találkozót Sebestyén Csabával, bár általában előzetes egyeztetés nélkül is gyakran futunk ott össze. Gyors egyeztetés, gyors presszókávé, borok a csomagtartóba és irány a Balaton. Bár az idő nem igazán nyárias még, de reménykedünk, hogy azért pár kültéri fotó erejére eláll majd a szitáló eső. A célállomás ezúttal rendhagyó, nem pincébe igyekszünk, hanem étterembe, méghozzá Magyarország legkedveltebb vidéki éttermébe – egy januári díj kapcsán mondhatjuk ezt. Az átalakítás óta úgysem jártam még ott – mondta Csaba, és ezt nem hagyhattuk annyiban. Balatonszemes, Kistücsök, érkezünk!

Győrffy Zoltán
2012. augusztus 1. 07:04:58
Cikkek
Borászportré - Somogyi Pince

Egész biztos mindenki látta már a Somogyi Pince nevet, aki legalább egyszer átment az alagúton Pécsett. Ez a misztikus építmény – mely egyébként neves építészek, belsőépítészek, tájépítészek keze munkáját viseli – mindenki fantáziáját megmozgatja. Mi is így voltunk ezzel és persze mindig is ott volt előttünk a Pécsi borvidék egyik legnagyobb termelőjeként is, de csak most jutottunk le a látványpincébe és kóstoltuk meg igazán a borokat. A Somogyi Pince titkait és értékeit kutattuk.

Keresztény Ákos
2012. július 31. 10:33:06
Cikkek
Kredenc

Gyermekkoromban volt egy egészen pontosan körülhatárolható időszak, amikor ettem a sót. Nem főfogásnak persze, nem sóevő diéta kapcsán, egy jól kiforrt sóvesztő szindróma árnyudvarában, hanem l'art pour l'art a só ízéért.

Váncsodi József
2012. július 27. 17:08:05
Összesen 2580 db találat. 162/258 oldal.