A kadarka lesz a középontban a Borkultúra Szabadegyetem Szekszárd következő előadásán, február 16-án szerdán a PTE IGYFK aulájában (Rákóczi utca 1.). Az est előadója Kozma Pál, a PTE TTK SZBI Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Tanszék vezetője. nemrég éppen szóba került egy szomszédblogon, hogy a kadarkákkal keveset, kevesebbet foglalkozunk, a blogoszféra általánosan. Itt az alkalom, hogy felfrissítsük a tudásunkat, lesznek itt kadarkák fehéren, vörösen, acélból, hordóból, kedvünkre valók lehetnek persze akár mind, de választhatunk is közülük kedvencet hétvégére, vagy tovább. Tizennégy szekszárdi kadarka a szekszárdi BorKultúra SzabadEgyetemen.
Pihent a pincénkben pár palack német rajnai rizling, ajándékba kaptuk őket, illendő volt már elővenni és megkóstolni. De azért betettünk a sorba néhány hazait is, csak hogy legyen összehasonlítási alap. Kellemes kóstoló volt, ismerős tételek éppúgy akadtak, mint totális ismeretlenségből érkezők (ami persze csak a mi fejlődési kényszerpályánkat írja elő rizling téren), voltak nagy visszatérők és első találkozások, jó borok és kevésbé jók is. Összességében azért nem panaszkodhattunk.
Rendhagyó farsangi bulit szerveznek a villányi Matias Borozóban. A Funky-farsangon fellép a Funkstar Delux csapatával, a vacsora alatt és éjfél után zárásig Dj Greg biztosítja a zenét és a jó hangulatot. A legjobb jelmezt egy palack borral jutalmazzák. A rendezvényre Pécsről kisbuszok indulnak.
„Kóstoló a világ vörösboraiból!" címmel tartanak borkóstoló estet a Kalamáris Vendéglő Cafe Artistban (Rákóczi út 30.) február 15-én, kedden 18 órakor. Poharakba kerülnek Ausztria, Argentina, Chile, Brazilia, Uruguay, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Szlovákia és Románia borai.
Borosüvegből készült használati, dísztárgyak és képzőművészeti alkotások készítésére hirdet pályázatot a Polgár Pincészet. Céljuk, hogy megjelenési lehetőséget biztosítsanak fiatal művészek számára. A pincészetnél az üres borospalackokat művészi módon kívánják újrahasznosítani, a beérkezett művek pedig méltó helyet és funkciót kapnak majd a Polgár Pincészet életében. Március végéig lehet nevezni.
Valentin-nap a szerelmesek ünnepe. Három étterem (Bistro 48, Pezsgőház, Tenkes Csárda) ez alkalomból egyedi és különleges kínálatot állított össze, hogy február 14-e mindenkinek felejthetetlen legyen.
Négyfogásos vacsorával kísért farsangi bált szerveznek a Tenkes Csárdában február 26-án. A bálon Sasvári Sándor önálló estjén az Operaház Fantomja című műből ad elő részleteket, este a hangulatot báli zenekar biztosítja.
Ez kinézte, az megvásárolta, amaz leszállította, Bíró Lajos megbökte és feldolgozta. Disznóvágást rendezett az Essencia Főzőiskola a növendékeinek a Sauska Pincészetben a hétvégén. Az ütemet Bíró Lajos diktálta, és nem engedett az öt órából, mire felkelt nap, a két áldozati malac (darabjai) már az asztalon várta a feldolgozást.
Az Addo Cafe & Restaurant vacsoraestjeinek egyikén jártunk január 28-án. Egy hagyományos borvacsorától azonban eltérő este volt a pénteki, több szempontból is. Egyrészt nem a borok voltak előtérben, hanem sokkal inkább az ételek - a borok ezen az estén csupán settenkedtek az étel mellé. Másrészt pedig egy barátság, egy furcsa páros adta az este hátterét és ételalapját. Kalmár Lajos pécsi fotóművész kedvenc ételeiből kaphattunk egy kis ízelítőt.
A Vince-nap a Vince utcában rendezvényen elhangzott több irodalmi szöveg is, szépíró barátaink jóvoltából, akik korábbi vagy újdonatúj szövegeikből olvastak fel az érdeklődő publikumnak. Ezekből osztunk meg egyet, a tizenhetmagazin.blog.hu segítségével, ahol eredetiben olvasható Váncsodi József szövege. Innen oda, csak egy kattintás.