Kérem Várjon!
Cikkek
Virtuális bortúráink
Pécsi Borozó 2020/NYÁR Különszám
Győrffy Zoltán
2020 August 04.

Amikor elkezdtük tervezni ezt a különszámot, még kijárási korlátozás, karantén és ilyesféle új fogalmak uralták a közbeszédet. Mi meg online kóstoltunk az olvasóinkkal, borász barátainkkal és vártuk, mi lesz. Az már körvonalazódott, hogy nyári szám biztosan nem, hiszen márciustól májusig kellett volna utaznunk, interjúznunk, amikor ez eléggé lehetetlennek bizonyult.

De csináljunk akkor mégiscsak valamit. Hátha a nyár már szabadabb lesz és akkor milyen jó lesz bejárni a borvidékeket. Készítsünk egy szubjektív útikalauzt a magyar borvidékekhez! Egy tucat lelkes ember és 22 borvidék, amelyeket már számtalanszor bejártunk. Ahogy készült, a vége felé már lazultak a tilalmak és volt, aki a valóságban is bejárta ismét a kedvenc borvidékét, de legtöbbször virtuálisan utaztuk be ismét, amit egyébként már sokszor, sokféleképpen.

Volt tervünk arra is, hogy ez online kiadvány lesz, nyomtatott kiadvány lesz, de nekimegyünk egy extrém túrának és a Pécsi Borozó 22 nap alatt bejárja a 22 magyar borvidéket, készítünk anyagokat a bennünket követőknek a közösségi oldalainkon, de egy filmet is erről a borturisztikai akcióról.

Ehhez azért már nem csak lelkesedés kell, de pénz is, mi viszont hiába pályáztunk, se turisztikai, sem boros vonalon nem találták izgalmasnak az ötletet, így maradt az online kiadvány, egy kis pdf útikalauz, mi miért szeretjük a magyar borvidékeket, hátha segítünk másoknak, hol mit érdemes megnézni, megkóstolni.

A kalauz erősen szubjektív, nem is törekedtünk a teljességre, hogy a nagy nevek benne legyenek, hogy megfeleljük bármilyen külső elvárásnak, főleg, hogy nincs benne szponzoráció. Van benne ugyan hirdetés, de ők a partnereink, akik a hagyományos nyári számra már előre lekötötték a hirdetést, Így kárpótoltuk őket egy kicsit annak elmaradása kapcsán.

Amit, akit ajánlunk, azért van, mert mi is odamennénk. Oda is megyünk. Meg is kóstoljuk. Felfedezzük. Megéljük. Nem csak bor és nem csak étel, de minden, ami egy borvidéki hétvégét teljesebbé tehet. Van egy egységes keretrendszer, de azon túl minden szerző szabad kezet kapott. Biztos nincs benne minden, de talán az is igaz, hogy mostanság nem olvastam még ilyen összefoglalást mind a 22 magyar borvidékről. Plusz ott vannak a saját térképeink, az egyébként profi MTÜ-térképek mellett, nem kis munkába került mindezt megrajzolni, de így lett teljesebb a kép.

Bízom benne, hogy olvasóink örömmel böngészik majd ezt az online kiadványt, akár ki is nyomtatják részben-egészben, felfedeznek a segítségével eddig ismeretlen boros tájakat, nem csak nyárra ajánljuk, de igazándiból egész évre!

Ősszel jövünk nyomtatásban is, addig is bortúrázzunk együtt, fedezzük fel közösen a magyar borvidékeket!