Kérem Várjon!
Cikkek
A szigeten mindig tavasz
Gál-pakk a pincéből
zoranka
2015 január 15.

Volt egy pakk a pincémben már egy ideje, a Gusto magazinban jelent meg egy interjúm Gálné Dignisz Évával, a tavaly év borászával még a bejelentést követő hónapokban. Kaptam egy kis borcsomagot, útravalót, mert vezettem aznap hazáig, nem nagyon tudtam kóstolgatni, bontottunk itthon párat, de maradt még, nem fért bele soha a kóstolósorba, most megragadtam az alkalmat és nem bántuk meg.

A borok nagy részénél már valószínűleg a következő évjárat is megjelent, ennek ellenére csak a most ki nem tárgyalt rozénál éreztem, hogy van benne fáradtság. A fehérek nem virgonckodtak, de mindegyik mutatott értékeket. Ha hozzátesszük, hogy egyébként milyen áron teszik ezt, akkor rendben is vagyunk.

Gál Pincészet Szigetszentmártoni Cserszegi fűszeres 2013

Az Illat elsőre nem teljesen nyílt, aztán jön belőle enyhébb virágosság, mint citrusos jegyek. Zamatai elég gazdagok, édes gyümölcs, virágok, korrekt savak, az érettség is megjelenik benne. Pici alkoholplusz a korty legvégén. Édes és fanyar citrusosság játéka jellemzi végig a kortyot, nekem bejön ez a nem direkt, nem szájbarágós cserszegi stílus. 83 pont, ***

Gál Pincészet Szigetújfalui Olaszrizling 2013

Illata elég visszafogott, nincs felturbózva, struktúrája is egyszerű. Benne van a fajta, érezhető mandulás, enyhén virágos jegyek, pici szárító utóérzettel. Könnyű bor, elpoharazgatható a teraszon, még fröccsnek is be lehet próbálni. 82 pont, ***

Gál Pincészet Szigetújfalui Rajnai rizling 2013

Diszkrét, de rajnais illatok, inkább a barackos-gyümölcsös vonal. Némi szénsav ad neki több frissességet, ami megosztó tud lenni, engem nem zavar. Korrekt sav, nem túlzó, de a vége kicsi kesernyével van elmaszatolva. Van, aki kénre gyanakszik, én inkább a jó anyagot értékelem. 84 pont, ***+

Gál Pincészet Balatonfelvidéki Cabernet Sauvignon 2012

Az illat picit visszafogottabb, legalábbis az elején. Aztán málna, őrölt paprika, kortyban a sav erős, ress, friss, még ficánkol, jó fűszerpaprika, bogyósok, erdei gyümölcsök, nem túlzó hordófűszeresség. Ezt az bort valóban pihentetni, érlelni kellene. Egy meleg évjáratból egy nagyon élvezhető cabernet. 86 pont, ****


Legolvasottabb
Legfrissebb