Kérem Várjon!
Cikkek
Karantén bornaplóm: egy román pezsgő
Egy bor: Halewood Rhein Extra Imperial Brut (Dealu Mare, Románia)
Tüske Gyöngyi
2020 március 30.

„A borivás a szerelem legközelebbi rokona" – tartja a mondás és ez karantén idején hatványozottan igaz. Legalábbis rám. Az első napokban, amíg tartott a „rózsaszín köd”, minden új volt és izgalmas, kitárult a horizont: az online filmek, színház, múzeumok, edzés és a könyvek mellett előkerült pár féltve őrzött palack is… Aztán lassacskán megszokjuk, hogy a háttérben duruzsol az interaktív aerobic, miközben melegítőben ülünk a kanapén sörrel a kezünkben és azon filózunk, hogy mit főzzünk holnap. Apropó, főzés. A „szürke hétköznapok” fázisba lépve izgalmas kihívást találtam a bor-étel párosítások játékában. Következzen most egzotikus lencsefőzelékem és egy román pezsgő története… 

Nem vagyok egy született konyhatündér, de lelkesen kísérletezem új receptekkel és ízekkel. Valahogy úgy hozta az élet, hogy ezidáig még nem készítettem lencsefőzeléket, így elérkezettnek láttam az időt egy, az interneten fellelhető recept kipróbálásához. 25 dkg lencse, 1 db vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 tk fűszerpaprika, 1 l víz, 2 db babérlevél, só, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 ek mustár, 1 tk cukor, 1 citrom leve. Mikor már fél citrom levével is túl citromosnak találtam az ételt, jobbnak láttam elkezdeni improvizálni és meghintem legújabb kedvenc fűszeremmel, egy kis római köménnyel, melytől kapott némi keleties beütést.

Finom lett, szó se róla, de köszönőviszonyban sem volt Anyukám lencsefőzelékével, így a magyaros ízvilághoz passzoló villányi portugieser már nem tűnt olyan jó ötletnek hozzá… És ekkor megérkezett a felmentősereg, és a Rhein Extra Impérial Brut román tradicionális pezsgő. 

Fotó: Tüske Gyöngyi

Mint tudjuk, a pezsgő a nap bármely szakában fogyasztható és nagyjából minden ételhez passzol. Egzotikus lencsém esetében egyrészt egy kis „szilveszteri hangulatot” csempészett a vacsoránkba, másrészt a keleti fűszeres, citromos ízvilágú főzeléket remekül kiegészítette a pezsgő kellemes fanyarsága és élénk savai. 

A CrameRomania és a revino.ro Dealu Mare térképe

Nincsenek átfogó ismereteim a román borokkal kapcsolatban, akit érdekel a téma, nézzen körül a Pécsi Borozó és a WineSofa archívumaiban! Erről a pezsgőről megtudtam, hogy bár nevében a „Rhein” utalhatna akár Rajnai Rizlingre is, 100% chardonnay-ból készült, a Dealu Mare borvidékről, a Havasalföldről származik és 3 évig volt seprőn. A termelő Halewood International egy angliai székhelyű italgyártó és forgalmazó nagyvállalat, mely kb. 400 hektár szőlőterülettel rendelkezik Romániában.

De lássuk végre a pezsgőt! Világos citromsárga szín, finoman érlelt, nagyon citrusos, intenzív illat, kenyérhéjjal. Elegáns felhabzás, egyenletes eloszlású, apró buborékgyöngyökkel. A kortyban grépfrút, lime, citrom, finom fanyarsággal, éles savakkal, közepesen hosszú utóízzel. Kedvemre való. Ajánlom szürke hétköznapokra, kreatív főzelékekhez, halakhoz és salátákhoz. 88/100 pont

A palackot ajándékba kaptam, ára Romániában kb. 3000 Ft. Köszönet érte a Magyar BOR Intézetnek és Otli Ágostonnak Csíkszeredáról!

Legolvasottabb
Legfrissebb