Kérem Várjon!
Cikkek
Tavalyi telitalálatos
A 13 legjobb bor 2014-es tesztjeinken
zoranka
2015 January 05.

Tavaly ősszel jelent meg borkalauzunk, 2009-ben és 2010-ben már adtunk ki ilyent, csak angolul, most kétnyelvűvé vált és jelentősen kibővült. És hát kell egy borlista is egy borkalauzba. Hogy mi legyen a szempont? Csak a mi szubjektív, regionálisan lokálpatrióta szemléletünk és az objektivitásra törekvő tesztjeink eredménye lehet az alapja. Sorba tettük hát a Pécsi Borozó 2013 tél / 2014 ősz közötti bormustráin legalább 89 pontot elért borokat. Így lett tizenhárom bor, amiket most kiemelten ajánlunk olvasóink figyelmébe.

1. Vylyan Villányi Cabernet Sauvignon 2009

Izgalmas, tiszta illatok, érett szeder, némi csokoládé és dohány. Édes hordófűszerek és lágy vanília. Szép hordóhasználat, jó struktúra, fiatal kora ellenére harmonikus a korty. Visszatér a szeder, aszalt szilva és áfonya a gyümölcsös oldalon, dohány és pörkölt makadám-dió a fűszeres oldalon, pluszban a fahéjas csokoládé és a marcipán az édes zamatosságot teszi hozzá. Nagy potenciál, már most is élvezhető formában. 91 pont *****

2. Sárosdi Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc 2011

Illatában rengeteg fekete bogyós erdei gyümölcs, sok bors és egy csipetnyi menta. A szájban kitűnő egyensúly, jó savak, kerek és selymes tanninok jellemzik, Édes és fűszeres egyszerre, nagy, de nem túloz, telt, de nem sok. Jólesik a korty, készen áll a fogyasztásra. 91 pont, *****

3. Bock Pince ’Capella’ Villányi Cuvée 2007

A feketébe hajló szín már mutatja a töménységét. Illata érett erdei gyümölcsös, csokoládés, dohányos, kávés. Ha időt adunk neki, szegfűszeg, bors és vaníliás aszalt szilva. Kortyban masszív tannin, alkohol, mértékkel elegancia. Jól érlelt bor, szép édesfűszerekkel, masszív szerkezettel, van benne tartalom, de érzelem is. Nagyra hangolt bor, még halad felfelé. 90 pont, *****

4. Heimann Családi Birtok ’Barbár’ Szekszárdi Cuvée 2011

Az illata mély, enyhén földes, tömény gyümölcsösség, érett szeder, fűszeresség, kertből és hordóból. Az alkohol nem kevés, de nem agresszív, jönnek a sötét erdei gyümölcsök, visszaköszön a földesség, enyhe dohány is felbukkan, és bejön ez a krémesség. Ahogy nyílik, egyre inkább érzek kávét, csokoládét, pici borsot, konyakmeggyet, tejszínes csúszósságot. Van súlya, teste, töménysége, de nem nehézkes. 90 pont, *****

5. Takler Pince Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2011

Illatban hozza a fajtát: érezzük a szilvát, az érett meggyet és a piros ribizlit. Némi hordófűszeresség gazdagítja a gyümölcsös illatokat. Kortyban jó savgerinc, gazdag zamatok, krém, csokis meggy, tannin némi aszaltas gyümölcsösség is megjelenik benne. 90 pont, *****

6. Vylyan Villányi Cabernet Franc 2009

Hűvös, rétegzett illatokkal nyit a pohárban, a levegőztetést meghálálja. Érett, szálazható és elegáns aromák, és ízében sem kell csalódnunk. Jönnek a borsos-fűszeres jegyek és az érett fekete bogyósok is. Lassú kortyokban, hosszasan érdemes vele elidőzni. 90 pont, *****

7. VinArt Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2011

Pemetefüves, földes, ugyanakkor erdei gyümölcsökkel teli illat. Telt szerkezet, intenzív zamatok, sok gyümölcs, tartalmas korty. Van benne erő és kedvesség. Fejlődőképes, fejlődésben lévő bor. 90 pont, *****

8. Lelovits Tamás Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Elegáns, visszafogott illatok, picit hűvös, szeder és menta jelenik meg benne. Kortyban feszes struktúra, fűszerek és gyógynövényesség teszik izgalmasabbá az érett gyümölcsöket. Szép hordóhasználat, még erőteljes, de abszolút besimulhat. Van benne izgalom, egyéniség, de nem mellesleg jólesik sokadszorra is belekortyolni. 90 pont, *****

9. Wassmann Biobormanufaktúra Villányi Portugieser 2012

Az illata hozza az oportó gyümölcsösségét, meggyet, szilvát, cseresznyét, de mellette van benne izgalmas fűszeresség, hűvös játékosság, kortyban is ez jön, mandulás kesernye és édes gyümölcsök, érezhető cserek és konyakos meggy a végén. Tartalmas, jól strukturált, hosszú portugieser. 89 pont, ****+

10. Tiffán’s Pincészet A Régimódi 2012 (Villány)

Portugieser a 72 százaléka, a többi kadarka. A bor színe bejön, úgy könnyed, hogy már mutatja, azért vigyázz velem! Illatában jön a kadarkás fűszeresség, mellette meggy, áfonya, szilva. Gazdag, de nem nehézkes. Van tartalmassága, leülős bor, beszélgetős bor, szépen nyílik, mutat meg új ízeket a múltból. Érdemes vele hosszasan ismerkedni. 89 pont, ****+

11. Ruppert Ákos Villányi Pinot Noir 2011

Intenzív, édes hordófűszer és szarvasgomba jelenik meg illatában, a hordón túl is felismerhető fajtajegyekkel. Gazdag anyag, sűrű korty, a fűszeresség és az érett gyümölcsök, az avar és a sonkás füstösség izgalmas kombinációja. 89 pont, ****+

12. Jackfall Bormanufaktúra Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Sötét színek, érett, fűszeres illatok. Áfonya és málna, créme brulée és hecsedlilekvár jelenik meg benne, szájban lendületes, telt, erő is van benne, a hordó még picit szárít, de ezen túl nem nagyon lehet belekötni, ráadásul nagyon szép az aromatikája. Még fiatal, érlelni érdemes. 89 pont, ****+

13. Tüske Pince Szekszárdi Kadarka 2012

A szín picit sötétebb az élénk rubinnál, az illatok izgalmasan fűszeresek, a meggyes-cseresznyés jegyek jelennek meg legerőteljesebben, zamataiban is. Az alkohol talán picit sok, de ezen felül koncentrált, gyümölcsös, málnássággal és zöldfűszerességgel egyaránt bíró, ízig-vérig kadarka. 89 pont, ****+

A listába azok a borok kerülhettek be, amelyek a vaktesztjeinken, keddi kóstolóinkon 2013 novembere és 2014 augusztusa között szerepeltek és legalább 89 pontot értek el.