Vitis Pince, Bonyhád, Tolnai borvidék. Ma még kevesen keresik termékeiket a borboltokban, de a Pécsi Borozó szívesen szalad elébe dolgoknak. A pincészet két alapító-tulajdonosával, Kiszler Ferenccel és Schmidt Győzővel beszélgettünk arról, mit érdemes tudni az induló borászatról. Bár országos magazin vagyunk, hazai témáinkat szinte kizárólag a Dél-Dunántúlról, a Pannon Borrégió négy borvidékéből merítjük. Ennek megvan az a kétségtelen előnye, hogy számos újonnan induló, borteszten jól szereplő, vagy éppen érdekes újítással előrukkoló borászatot lapunkból ismer meg először a közvélemény. Lehet, hogy ez a Vitis Pince kapcsán is így lesz, egyelőre mindenesetre kevés információt találni a 2009 óta bort készítő vállalkozásról.
A meccs harmadik percében sikerült a sportkettőnek kapcsolatot létesítenie Isztambullal. Ekkor már nullegy volt az állás, Ivica Olicnak köszönhetően vezettek a horvátok. A bort ekkor már kivettem a hűtőből, de rögvest dugóhúzót is keríteni kellett. Az első pohárral az első gólra. Márton-nap lévén újbor dukált a meccsnézéshez is, a libát most későbbre hagytam, lesz még szombat és vasárnap is, de újbor kell feltétlen november 11-én. Kedden már előkóstoltam, tetszett is, bevallom, ezért most egy Kakassal szurkoltam.
Folyékony „tsokolátét” szolgáltak fel az érdeklődőknek a Merfelsz Pince budapesti bemutatóján. No nem az édességre kell elsősorban gondolni, hanem a borászat új dűlőszelektált merlot-jára, a Tsokolátára. Az évjárat bemutatón volt még blanc de noirs és pinot noir nyerspezsgő, cabernet franc és kávékóstoló.
A Corso Hotel Pécs**** éttermében, azaz a Bistro 48-ban ezentúl tematikus vasárnapi ebédeket rendeznek, amelyek sorában november 13-án, vasárnap 11.30 és 14.00 óra között Márton-napi ételeket kínálnak a vendégeknek.
A Bogyólé pályázat elmúlt hét évének legjobb pályamunkáiból nyílik kiállítás ma 18 órakor a Hattyúház Galériában (Király utca 15.). A győztes (és majdnem győztes címkék) november 29-ig díjmentesen megtekinthetőek a galériában. Míg a kiállítást megnyitja Szalay Tamás, lesz újborkóstoló Ipacs Szabó Istvánnal, egy falatka kulinária Golyák Csabával, a zenéről meg közben DJ Elegánskutya gondoskodik.
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) 2011. november 5. és 7. között Algarveban (Portugália) megrendezett IX. kongresszusán a nemzeti alapanyagok felhasználása és a nemzeti hagyományok ápolása érdekében kifejtett szakmai munkájáért EURÓPA-DÍJJAL ismerte el a budapesti Bock Bisztró és a villányi Bock Pince tevékenységét.
Az öt jelöltből három szekszárdi borász az Év Bortermelője 2011 versenyen. Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán és Vida Péter képviseli a borvidéket és a Pannon Borrégiót, rajtuk kívül Áts Károlyra és Gálné Dignisz Évára lehet szavazni.
Márton napján ismét benépesülnek a pincefalvak. Szinte nincs is olyan pincészet, vendéglő, amely a Pannon Borrégióban ne készülne az újborra szomjas s libasültre éhes vendégek fogadására. Az ajánlatokat mi is összegyűjtöttük a tematikus aloldalunkon, ráadásul ajánlunk kedvező újbor-vásárlási lehetőséget vinotékában is.
Sokac-bált tartanak a Tenkes Csárdában november 12-én szombaton. Este 19 órától sokac ételkülönlegességekbe lehet belekóstolni, a vacsora mellé fellép a Dóla néptáncegyüttes és zenél az Orasje zenekar.
Egyre több bor gyűlik össze idehaza, amióta nincs kedvem egyedül megbontani egy palack bort. Csak társaságban kóstoltam az utóbbi hónapokban, de azért azt nem álltam meg, hogy amerre jártam, ne vegyek egy-egy palackot. Úgyhogy most elkezdtem „selejtezni”, vagyis a régebbi évjáratok féltett darabjait akár egyedül is megbontom hetente egyszer-kétszer. Most, hogy a szerkesztőségünk átköltözik a szomszéd utcába, lényegében nyugodtan kóstolhatok, már nem kell nap mint nap hat és fél kilométert hazavezetnem. Felvilágosodásom és eme tény örömére azonnal ki is húztam a dugót egy Heimann Családi Birtokról származó Szekszárdi Kadarkából: az évjárat 2007.