Írtunk mi is nemrég arról, a horvát borok előretörtek az idei Decanter World Wine Awards-on, ráadásul Robert Parker egyik jobbkeze is jól pontozott bizonyos tételeket. A legnagyobb nyertese a nemzetközi sikereknek talán éppen Baranya túloldala, a horvát boréletbe egyre harsányabban visszatérő, Vörösmart és Hercegszőlős központokkal bíró Baranyai borvidék. Beszereztünk azonnal pár kontrollpalackot és néhány más tétellel együtt meg is kóstoltuk őket. Ritka pillanat volt, hatan tudtunk kóstolni, összegyúrtuk a véleményeket.
Szeptember 29-én újra Borszerdát tartanak Magyarország tobb száz éttermében. Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek, kereskedések ezen a napon ismét féláron kínálják a magyar borokat. Az őszi Borszerda a testes fehérborokat és a könnyű vöröseket állítja a középpontba.
Fertői Miklós, a Gastro Artist Pécsi férfi Főzőegylet tagja készít menüsort a pécsi Slow Food mozgalom következő rendezvényén. A Wassmann Pincészet boraival kísért vacsorát a Kalamáris Vendéglőben rendezik meg szeptember 22-én, 19 órától.
A belváros még mindig tartogat meglepetéseket. Hol jobbakat, hol rosszabbakat, de legalább a szódával sehol nem volt gond a Fröccs-kalauz következő állomásain.
Első ízben vendégeskedtünk úgy a borfesztiválon, hogy volt standunk - najó, nem nekünk, csak vendégek voltunk a Magyar Turizmus Zrt Dél-Dunántúli Marketing Igazgatósága jóvoltából, a Pannon Borrégiót és magunkat is népszerűsítve. A promóció nehézkesebb volt a vártnál, lévén esőben azért kevesen érdeklődnek dél-pannon utazási ajánlatokról, bortúrákról. Két nap alatt bejártuk a terepet, esőben és napsütésben is helytálltunk.
Idén is kiírja a Vylyan Pincészet a Bogyólé hagyományos címkepályázatát. A kifejezetten ifjú pécsi művésznek szóló felhívás célja, hogy a pályázók egy évre felöltöztessék a borászat újborát. Beküldési határidő október 4., hétfő.
Négyfogásos menüsort kínál vendégeinek szeptember 20-án (hétfőn) az Addo Café. Az étterem konyháján aznap az ausztriai Lutzmannsburgban található Sporthotel Kurz sous chef-je, György Viktor készíti az ételeket. A vacsora 18 órakor kezdődik, a részvétel előzetes helyfoglaláshoz kötött.
Bő merítéssel, 70 bort mutat be és osztályoz le az eRobertParker.com. A weboldalon Neal Martin tollából a cikk, szájíze szerint a pontok. Mindenesetre nem kis első lépés, főleg, hogy öten 90 pontot értek el. Mit érdemes levenni a polcról, ha szomszédolunk?
Tudjuk, hogy hol lesz minden borbarát a hétvégén. A régió legnagyobb szüreti fesztiválján Szekszárdon. A hagyományokhoz hűen, minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre a tolnai megyeszékhelyen a fesztivál. Egyszerre egy helyen lesznek elérhetőek a térség pincészetei: négy nap, 37 borászat, programok reggeltől estig.
Két kocsma a 6-os út két feléről a következő Fröccs-kalauzban. Ha már a Kaptár nem bír megnyitni, máshova járjunk „könyvtárba”.