Idén se hagytuk ki a szüreti napokat Szekszárdon, rögtön a legelején csaptunk le a gyanútlan borászokra. Jó volt kóstolni, beszélgetni, mert időben mentünk, nem esett az eső és valahogy az emberek sem gyűltek annyira, mint szoktak. Jó lett volna már öt körül poharat szerezni, kicsit későinek bizonyult a 6 órás nyitást a poharasok részéről. Megint több stand volt egy kicsivel, minden évben nő a kiállítók száma. Gyors látogatás volt, hiszen aznap Németh János pinceavatójára érkeztünk első szándékkal, így aztán gyorsan kellett haladni és kóstolni és persze alig jutott idő egy-két pince tüzetesebb vizsgálatára.
Legnagyobb sajnálatunkra nem lehettünk ott, amikor szeptember 23-án a pécsi Aranykacsa étteremben tartott borversenyen a meghívottak kiválasztották azt a bort, mely egy évig viselheti a Pécs Város Bora címet. Részletes beszámoló a díjkiosztót követően, de gyorshírt már ma adunk róla.
A rendes évi szüretre voltunk hivatalosak a Tűzkő Birtokra Bátaapátiba, végül a szakadó eső miatt a szőlőbe ki sem jutottunk. De mÁkos kolléga legalább végrehajtotta élete első kerékcseréjét.
Villány Város Önkormányzata és a Villányi Borász Akadémia idén is meghirdeti a „Villány Város Bora” versenyt. Hét kategóriában lehet nevezni, szeptember 24-ig.
Írtunk mi is nemrég arról, a horvát borok előretörtek az idei Decanter World Wine Awards-on, ráadásul Robert Parker egyik jobbkeze is jól pontozott bizonyos tételeket. A legnagyobb nyertese a nemzetközi sikereknek talán éppen Baranya túloldala, a horvát boréletbe egyre harsányabban visszatérő, Vörösmart és Hercegszőlős központokkal bíró Baranyai borvidék. Beszereztünk azonnal pár kontrollpalackot és néhány más tétellel együtt meg is kóstoltuk őket. Ritka pillanat volt, hatan tudtunk kóstolni, összegyúrtuk a véleményeket.
Szeptember 29-én újra Borszerdát tartanak Magyarország tobb száz éttermében. Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek, kereskedések ezen a napon ismét féláron kínálják a magyar borokat. Az őszi Borszerda a testes fehérborokat és a könnyű vöröseket állítja a középpontba.
Fertői Miklós, a Gastro Artist Pécsi férfi Főzőegylet tagja készít menüsort a pécsi Slow Food mozgalom következő rendezvényén. A Wassmann Pincészet boraival kísért vacsorát a Kalamáris Vendéglőben rendezik meg szeptember 22-én, 19 órától.
A belváros még mindig tartogat meglepetéseket. Hol jobbakat, hol rosszabbakat, de legalább a szódával sehol nem volt gond a Fröccs-kalauz következő állomásain.
Első ízben vendégeskedtünk úgy a borfesztiválon, hogy volt standunk - najó, nem nekünk, csak vendégek voltunk a Magyar Turizmus Zrt Dél-Dunántúli Marketing Igazgatósága jóvoltából, a Pannon Borrégiót és magunkat is népszerűsítve. A promóció nehézkesebb volt a vártnál, lévén esőben azért kevesen érdeklődnek dél-pannon utazási ajánlatokról, bortúrákról. Két nap alatt bejártuk a terepet, esőben és napsütésben is helytálltunk.
Idén is kiírja a Vylyan Pincészet a Bogyólé hagyományos címkepályázatát. A kifejezetten ifjú pécsi művésznek szóló felhívás célja, hogy a pályázók egy évre felöltöztessék a borászat újborát. Beküldési határidő október 4., hétfő.