Kérem Várjon!
Cikkek
Látogatás a Virághegyi Pincében

Medina-szőlőhegyen (Török-halom) a legnagyobb egybefüggő szőlőültetvényt Németh Gábor, a Virághegyi Bor Kft. tulajdonosa műveli. Talán a különleges mikroklíma az oka, de mint azt megtudjuk, „a betegség sem ér el ide”, s azt is számon tartják, hogy melyik sorban melyik munkás dolgozott előző évben. Az erőtől duzzadó szőlőfürtök kevés növényvédelmet igényelnek, s a pincészet (nemcsak hazánkban, többek között a Vinagorán, de Brüsszelben, Bordeaux-ban is) díjnyertes borainak nagy része is innen kerül ki.

mz
2010. október 29. 8ó
Cikkek
Négy bor Szlovénia távolabbi csücskeiből

A nyáron egy kedves barátomnak köszönhetően két szlovén borásszal is sikerült ismeretséget kötnöm, már amennyire ezt egy családi nyaralás keretei megengedik. A borsorokat nem tanulmányoztuk részletekbe menően, de azért kóstoltunk pár tételt is a beszélgetés kísérőjeként. Volt ahol a kóstoltakat, volt ahol a sorba helyt nem kapókat, de egyaránt két-két bort haza is hoztam, gondolván, kóstoljuk őket együtt. Őrizgetem őket már egy ideje, keresve az alkalmat, de megtaláltuk. Ráadásul a hétvégén Budapesten Szlovén Bornapokat rendeznek, íme egy kis kedvcsináló.

zoranka
2010. október 27. 8ó
Cikkek
100% gyümölcs

Az üdítőpiac töretlen népszerűségnek örvend. Az ágazat egy részének, a gyümölcsleveknek egy apró részét képezik (egyelőre) a minőségi, természetes vagy natúr gyümölcslevek, melyek a nagyüzemekben előállított, cukros és felvizezett koncentrátumokból készülő (olykor 100%-os) rokonaikhoz képest tisztán gyümölcsből állnak, hozzáadott adalékanyagot, aromát és tartósítószert nem tartalmaznak. A pusztán gyümölcsből kinyert lé persze jóval drágább, legalább a duplája is lehet a beltartalmi értéküket tekintve szerényebbhez képest, gyártóik azonban nem panaszkodhatnak. Egyszerűen nem tudnak annyit előállítani, ami kielégítené az egyre növekvő keresletet. A technológia pedig viszonylag olcsó.

Mester Zoltán
2010. október 26. 8ó
Cikkek
Baranyai Élménykörút: Mecseknádasd

Ezen a nyáron lapzártánkig szinte valamennyi állomását felavatták a Baranyai Élménykörútnak. Ezen a néven öt projektet fogtak egybe, gyúrtak össze egy nagyberuházássá, amely Baranya északi részén lendítheti fel a vendégforgalmat. A tervekről korábban is hírt adtunk már, most bekukkantottunk az elkészült mecseknádasdi pincékbe, legyenek azok a mélyben vagy a dombtetőn. Sőt még a bikali élménybirtokra is eljutottunk, mert azért ott sem bírják a vendégek bor nélkül.

Győrffy Zoltán
2010. október 25. 8ó
Cikkek
Új szemeszter a Borkultúra Szabadegyetemen

A szekszárdi kékfrankosok lesz a témája a Borkultúra Szabadegyetem soron következő, 14. előadásának október 27-én (szerdán). Nagymarosy András, a Borkollégium alapító tagja kalauzolja végig a hallgatókat a kékfrankos világán, szekszárdi pincészetek díjnyertes borainak segítségével, a PTE IGYFK Aulájában. Hétfőig lehet jelentkezni.

bori
2010. október 23. 8ó
Cikkek
Megkezdte működését a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter

Borkóstolóknak, képzéseknek is helyet ad majd a Pécsett szerdán megnyílt Pannon Borturisztikai Centrum. A borrégió borturisztikai szolgáltatói új formában fogtak össze, hogy ismertebbé és eladhatóbbá tegyék a térséget. A központot működtető Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter 20 hónapos támogatást kapott projektjei megvalósítására. De új helyre költözött a szerkesztőségünk is.

bori
2010. október 22. 8ó
Cikkek
Élményvacsorát tart a Pezsgőház

A Kaba Farm házi sajt- és húskészítményiből készülő vacsorát kínál a Pezsgőház Étterem a vendégeinek október 25-én (hétfőn). A vacsoraest fogásai a Lamine és Simone nevelte mangalicák, szárnyasok, valamint a maguk készítette kecske- és tehénsajtok felhasználásával készül majd az étterem konyháján. Nemrég cikkeztünk is róluk, érdemes ide visszalapozni, majd hétfőn belekóstolni Kaba világába.

bori
2010. október 21. 14ó
Cikkek
Látogatás az Agancsos Pincénél

Kovács Zoltánnak kevés volt a hivatásos tűzoltói lét, a huszonnégy órás műszakokat borászkodással pihente ki. A családi pince 2006-ban vette fel az Agancsos nevet, és ajánlott állomásává vált egy jó villányi bortúrának.

Radics M. Péter
2010. október 21. 8ó
Cikkek
Borászok határokon túlról

Van az úgy, hogy egy szabadtéri rendezvényt elmos az eső. Ez történt idén a pécsi Szőlő és bor ünnepével, annak rendje s módja szerint villámlásos, zuhatagos órákon át tartó eső és az esőt még a szoknya alá is befúvó szél örvendeztette meg a szervezőket éppúgy, mint a korábbi években időjárásilag sokkal szerencsésebb rendezvény lelkes rajongóit. Ezen az esőáztatta vasárnapon rendezték meg a Kárpát-medencei Bormustrát a megyeháza tanácstermében. Sokan jöttek el, magyar borászok a határokon túlról, és a viszontagságos időjárás ellenére közönség is akadt. Abban maradtunk, jövőre biztosan szebb idő lesz. Jó borokban most sem volt hiány.

zoranka
2010. október 20. 8ó
Cikkek
Látogatóban a Kaba Farmon

Mozsgón túl már csak a dombok közé, Almáskeresztúrra visz aszfaltút, ahol meg a temetőbe torkollik. A falu végén az utolsó ház jobbra Lamine-é és Simone-é, akik a Kaba Farm gazdái. Pontosabban a ház Lamine festőművész nagyapjáé, aki másfél évtizede úgy döntött, hogy felhagy a fővárosi élettel, falura költözik, galériát nyit. Ez már csak azért is fontos, mert ő volt az, aki hat évvel ezelőtt unokája születésnapjára egy kis földet adott ajándékba. Lamine és Simone ma már nyáron sajtot, télen húst állít elő a Kaba Farmon, s olyannyira elfogadott tagjai a kicsiny sváb falu közösségének, mintha ide születtek volna.

Mester Zoltán
2010. október 19. 8ó
Összesen 2581 db találat. 203/259 oldal.