Kérem Várjon!
Hírek
Borkiválóságok vörösben és rozéban
bori
2014 February 25.

A Nemzeti Borkiválóság Program által 2013-ban elkezdett Országkóstoló-program januárban vörös és rozé körrel folytatódott Az Országos Borszakértő Bizottság közel ötszáz vörös- és rozébort bírált el, jutalmazott csillagokkal.

Ezúttal kisebb volt az érdeklődés, mint ez első körben, hiszen 494 minta került a bírálók poharaiba (a fehérboros kóstolóra 670 borral neveztek a termelők). Ez azonban nem is annyira meglepő, hiszen alapvetően a fehérboros területeink vannak többségben és talán az utóbbi évek fehértrendjei is ennek kedveztek.

A nevezett borokból 117 volt rozé, 377 pedig vörösbor. Az Országos Borszakértő Bizottság 222 bort jutalmazott csillagokkal, 3 csillagot 172 bor kapott, 4 csillagot 48 bor, míg 5 csillagot csupán 2 vörösbor.

A Pannon Borrégió borvidékei ezen a kóstolón is jelezték, nem véletlenül tartjuk a déli végeket a magyar vörösbor igazi hazájának. A Pécsi borvidék 6 háromcsillagos bort jegyez, a Szekszárdi borvidék 31, a Tolnai borvidék 1, míg a Villányi borvidék 28 bort ebben a kategóriában.

A négycsillagosok között 15 szekszárdi tétel és kilenc villányi kapott helyet, míg az ötcsillagos minősítést két bor érdemelte ki: Vesztergombi Pince Szekszárdi Turul 2011 és Sauska Pincészet Villányi Cuvée 11 2011. Az összes csillagot kiérdemelt bor 41 százaléka a mi régiónk négy borvidékéről került ki, letölthető a lista.