Kérem Várjon!
Cikkek
Bordaloktól zengő
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 September 21.

Ezen a héten alig tudunk elmoccanni Pécsről, annyi eseményt kínálunk a régió központjában élőknek, vagy az érdeklődő kultúr- és borturistáknak. Lesz itt például rögtön Bordalfesztivál, egész Európából érkeznek a daliás férfikórusok, hogy bortól zengő hangon dalolják tele Pécset (és persze a hagyomány szerint Villányt, Palkonyát, no meg még más borúti településeket is). Aztán persze mindez beletorkollik a Szőlő és Bor Ünnepébe, amelyet az idén a Széchenyi tér rekonstrukciója miatt a Sétatéren rendeznek meg. És akkor azt még nem is említettük, hogy az Örökség Fesztivál 17-én elkezdődött és még vasárnapig lehet pécsi borosgazdákkal találkozni, boraikat kóstolni a gesztenyefák árnyékában. Lesz még Pécs Bora választás, borvacsorák, szüret.

Kezdjük mindjárt a Bordalfesztivállal. Lakner Tamás fesztiváligazgató, szervező, kórusvezető és éltető erő immáron a tizennegyedik európai szintű szemlét hozta össze, nem is akármilyent, hiszen olimpiai bajnokok is jönnek Pécsre (és akkor arról nem is beszélünk, hogy volt közben két világfesztivál is!).

A fesztivál szeptember 25-én, pénteken ötkor nyitják meg a villányi Batthyány Pincében, majd hattól már a kórusok a pincékben énekelnek:

  • Josip Stolcer Slavenski (Horvátország) 18.15 – től Wunderlich Látványpince - Villány, Baross Gábor u. 108.
  • Janko Kresnik Choir (Szlovénia) 18.15 - 19.30 Crocus Gere Borhotel - Villány, Diófás u. 4.
  • Gaudeamus Male Choir Riga (Lettország) 18.10-19.30 Blum Pince - Villánykövesd, Pincesor
  • Poliskören Stockholm (Svédország) 18.15 - 19.30 Szende Pince - Villány, Baross Gábor u. 85.
  •  „Echo” Male Choir Grudziadz (Lengyelország) 18.15 - 19.30 Bock Pince - Villány, Batthyány u. 15.
  •  MÁV Járműjavító Férfikar, Szolnok (Magyarország) 18.15 - 19.30 Maul Pince - Villány, Baross Gábor u. 39.
  • Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar (Magyarország) 18.30 - 19.30 Sauska Pincészet - Villánytól a Szoborpark felé jobbra az utolsó pincészet
  • Zengő Együttes 18.30 - 19.30 Polgár Bortrezor Pince - Villány, Arany János u. 7.

A csúcspont természetesen a szombati gálakoncert a Pécsi Nemzeti Színházban és a vasárnapi Szőlő és Bor Ünnepe a Sétatéren. Persze, szokás szerint a kórusok fellépnek a Villány-Siklósi Borút településein is vasárnap délelőtt, mise előtt-után.

További infók: www.winesongfestival.hu 


És itt már át is vezettük az olvasót a második programajánlatba. Szőlő és Bor Ünnepe. Vasárnap. Szeptember 27. Délelőtt tíz órától a pécsi Sétatéren már kézműves termékek vására, valamint borosgazdák, borút egyesületek bemutatói indulnak. Tizenegykor a Pécsi Borok Utcáját Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke nyitja meg. Jó ebédhez is szól a nóta, majd délután szüreti felvonulás borrendekkel, néptánccsoportokkal, kórusokkal: a „Népek bordalai és táncai” műsorban közreműködnek az Európai Bordalfesztivál kórusai, szólistái és az Európai Tánc Karaván művészei.

Este hattól adják át a Pécs Város Bora, Baranya Megye Bora és a Régió Bora díjakat elnyert borok termelőinek az okleveleket, majd a Dom Perignon Követői Gasztronómiai Pezsgőrend avatási ceremóniája következik. A program este is tart még, ne feledjük, hogy a Barbakán téren már délelőtt tíztől tart „Térjen be a mi utcánkba” címmel a VII. Falusi Turizmus Utcafesztivál a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség szervezésében.

További információk: www.baranyaikultura.hu, www.pecsikult.hu


Amit még ajánlunk:

 

Szeptember 25-27.
Szüreti Fesztivál, EXPO
Dunaföldvár, Tolna megye

Szeptember 26.
Hetényi Szüret
Hosszúhetény, Baranya megye

Szüreti felvonulás és bál
Gerjen, Tolna megye

Borbarátok Éjszakája
Szentlőrinc, Baranya megye

Szüreti felvonulás
Váralja, Tolna megye

Szüreti Fesztivál
Somberek, Baranya megye

Szüreti nap
Fadd, Tolna megye

Széki Szüret
Magyarszék, Baranya megye

Mihály-napi Búcsú és szüreti felvonulás
Nagymányok, Tolna megye

Szeptember 26-27.
Falunap, Mihály-napi búcsú
Nagytótfalu, Baranya megye

Szeptember 27.
XIII. Szüreti Nap
Szederkény, Baranya megye

(Forrás: www.baranyaikultura.hu)