A Pécsi Borvidék mutatkozhat be március 14-én Budapesten, a Sas Centerben, a Colour WineWorld szervezésében. Ott lesz a Lisicza Borház, a Planina Borház, Szabó Zoltán (képünkön) és Walter Gyula, de lesz kiállítás Tatai Tibor műveiből, sajtok Mozsgóról és húskészítmények Dunaszekcsőről. Azt kell mondanunk: a részvétel (szinte) kötelező.
Helyszín: Sas Center, 1054 Budapest, Sas u. 10-12.
Asztalfoglalás: +36 70 295-90-22, vagy info@wineworld.hu
Részvételi díj: 3.200 Ft./fő
Időpont: 2009. március 14. szombat, 17.00 óra
A következő borokat lehet kóstolni:
Csomorika
Olaszrizling
Benyovszky
Chardonnay
Furmint
Cirfandli
Kadarka
Merlot
Zöldveltelini
Rajnai rizling
Cirfandli
Pinot noir rozé
Kadarka
Régi Magyarország cuvée
Cirfandli
Sauvignon Blanc
Cserszegi Fűszeres
Ravasz Fehér
Rose
Ravasz Vörös
Ében cuvée
BORKA - Királyleányka
LELKES - Fehér cüvée
NÉRÓ - rozé
HAZAI - Kadarka
PRÍM - Cab. Sauvignon+Franc
Cirfandli - édes
Olívabogyós fetasajtkrém szárított paradicsommal magos barna kenyéren
Tepertőkrémes falatka
Szárnyasmájkrémmel töltött profiterol, szőlővel
Quiches - sós vajastésztára rásütött kolbász, zöldségek, sajt
Füstölt libamell szeletbe tekert káposztás hasé
Hideg tészta saláta
Aszaltszilvás-körtés rétes
Annak érdekében, hogy aki megtisztel minket, az még sokoldalúbb élményben részesüljön kiegészítjük a rendezvényt a következő Baranyai jellegzetességekkel:
Tatai Tibor mohácsi származású, fiatal grafikusművész kiállítása. A formailag leegyszerűsített képek elkalauzolják az embert a mohácsi farsangolás, azaz a busójárás és a gasztronómia világába.
Fantasztikus sajtokat készít, Hollandiában tanulta a mesterséget, teljesen organikus úton, kézműves módon. Ezen sajtokat lehet majd kóstolni: érlelt mozsgói sajtok, natur, füstölt, bazsalikomos, magyaros, provencei, fokhagymás, lepkeszegmagos, illatos lóherés,perzsa köményes,négy szín borsos.
Szemlélet a termőföldről: Méhesi Melis Zoltán szerint a gazdálkodó olyan metafizikus, aki fenntartja a természet rendjét, egységét. Miután farmot vett az Európát is bejárt blues-zenész, még vissza-visszatért Hollandiába, hogy eredeti helyszínen tanulja ki a sajtkészítést. 2000-ben az év biogazdája volt, tanyája pedig megkapta a hivatalosan hangzó Kísérleti Jellegű Ökológiai Demonstrációs Mintagazdaság címet is. Magyarországon ő az egyik legrégebbi biosajtkészítől.
Hentes, mesés húskészítményekkel, csak saját nevelésű malacokat készít el, már a nagyapja is igen híres hentes volt a Felvidéken. Stifolderei húsköktemények.
A Bíró-féle vastagkolbász ismereteim szerint pillanatnyilag a galaxisban a legjobb a maga műfajában. Vastag, igen fokhagymás és kiváló textúrája van, frissebb, kevésbé kiszáradt példányai olyanok, mintha a bélbe tatárbifsztek lenne töltve. Metszete vérpiros és homogén, szalonna-daraboktól mentes. Mindenkinek nagyon melegen ajánlom hazánknak ezt a szerény, ám annál fontosabb pontját a figyelmébe, aki szereti az igazi magyaros ízeket. A parkolással tessék vigyázni, mert a keskeny 56-os úton, mely a faluban tehát a Kossuth Lajos utca nevet ölti, száguldanak a kamionok, megkerülő út természetesen nincs, ez is Magyarország, engem is majdnem maga alá gyűrt egy hülye tapló tejszállító kamion, miközben parkolót kerestem, hogy beszerezzem Madeleine-kolbászomat. A Bíró-kolbász olyan nemes anyag, hogy csak nagyon komoly, erős, meleg karakterű vörösök: szekszárdi és villányi küvék vagy cabernet-ék mellé ajánlható.
Pécs környéki horvát dallamok Eredics Salamon (Söndörgő Együttes) furulyán, Horváth Zoltán (Planina Borház) tamburán.