Ínyencekkel és gasztroőrültekkel lesz tele mától vasárnapig a Millenáris Park Budapesten. Food Show és Budai Gourmet fesztivállal indítjuk a nyarat. Lesz Tefal - Dining Guide Blogkóstoló, legjobb cukrászdák bemutatkozása, csokoládé manufaktúrák előadása, fűszer, olaj, sonka, szarvasgomba bemutató, főzőiskola gyerekeknek, konyhatechnikai kiállítás és nem utolsó sorban konferencia a gasztroturizmusról, a Bocuse d'Or versenyen nagy elismerést kiváltó kaviár hazai premierje valamint az Év Étterme cím jelöltjeinek kihirdetése mellett Közép-Európa tíz legjobb éttermének bemutatása.
Palkonyai borokat kínálnak a Velencei Biennálé magyar pavilonjában. A Hárságyi Pince Portugieser 2009 és a Bársony Cuvée 2007 borait a magyar kiállítást szervező Műcsarnok borkóstolóján választotta ki a zsűri, így a művészek mellett a borászat képviselheti Magyarországot a rangos eseményen. Az idei biennálén a magyar Pavilonban Németh Hajnal installációja lesz megtekinthető, a szakmai közönség, kurátorok és újságírók itt kóstolhatják meg a Hárságyi-borokat.
A tokaji és a balatoni borok után a szekszárdi borvidék legjobbjaival folytatódott a tavaszi borbemutatók sora Budapesten. Az érdeklődők május 26-án, csütörtökön délután a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is otthont adó, patinás Károlyi Palotában 24 borászat mintegy 70 borát kóstolhatták meg. A Termőhelyek, borok és borászok Szekszárdról nevet viselő rendezvényen a borok mellett a város idegenforgalmi bemutatója, illetve (a Brill Pálinkaház jóvoltából) szőlő- és törkölypálinkák, zöldségpárlatok is várták a nagyközönséget.
Idén is lesz Pünkösdi Nyitott Pincék Palkonyán, június 12-én vasárnap. Lovas felvonulás, koncertek, kiállítások, utcabál és természetesen egész délután boros gazdák várják vendégeiket megnyitott pincéiknél.
A negyedik „Fishing on Orfűn” páratlanul gazdag kínálattal mutatkozik be a Pécsi Borvidék! A Borudvarban, a Camping Büfében és a fröccstúra során a Pécsi borvidék kiváló borait kóstolhatják meg a fesztivál-látogatók. A fröccstúra résztvevői közelebbről is megismerkedhetnek a Pécsi borvidékkel és a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesülettel a Tekeresi Lovaspanzióban. Kattintson tovább a részletekért!
A Budapesti Pálinkafesztivál idei főszereplője a szilva volt, így a hamvas gyümölcsből készült párlatok és ételek központi helyet kaptak a rendezvényen. A látogatók egy külön Szilváskertben kóstolhatták meg a finomságokat, többek között az Év Szilvapálinkáját is, amely kilenc párlat házasításából készült.
Alig van nagyobb öngyilkosság, mint a kocsmánkat Badacsonyra keresztelni a Pécsi borvidék szívében. Ha jobban belegondolunk mégsem az, mert egyrészt miért ne lehetne balatoni miliőt (vagy hangulatot) idézni a víztelen baranyai megyeszékhely poros hétköznapjaiba, másrészt a pécsiek tudják talán a legkevésbé, hogy egy történelmi borvidék közepén csücsülnek. A második állítást igazolja, hogy a Badacsonyi Borozó lehúzott vagy három évtizedet a Felsőmalom utcában. Az első állítást meg az támasztja alá, hogy az új tulajdonosi kör jobb üzenetet vélt felfedezni a Presszó 9-re keresztelésben.
Fotópályázatot hirdet Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. „Szekszárd Borvidék Dűlői” címmel. A pályázatra olyan fényképeket várnak, melyek a Szekszárdi borvidék dűlőit, szőlőtermő területeit mutatják meg művészi szinten.
A cabernet franc lehet a magyar bor egyik kitörési pontja. A Franciaországból származó, Bordeaux-ban ma is meghatározó fajta új otthonra talált Magyarországon, a kicsi, vastag héjú bogyókat adó szőlő ugyanis képes arra, hogy komplex, nagy ívű, a terroir adottságokat megjelenítő bort készítsenek belőle. Miközben Franciaországban már több mint négyszáz éve szüretelik a tőkékről, a fajta Magyarországon nem volt ismeretlen, igaz, leginkább különlegességként tartották számon. E. 11-es klónját Egerben szelektálták. Elterjedni az 1985-ös állami elismerés után kezdett, de az igazi lökést a kilencvenes évek végére datálható. Bár a cabernet franc a magyarországi vörösboros vidékeken mindenhol fellelhető, s nagy szerepe van Egerben is, látványos áttörésről a Pannon Borrégióval kapcsolatban beszélhetünk.
A hamburgi muskotály nem tartozik a legnépszerűbb fajták közé Magyarországon. Pedig talán nem vagyok egyedül vele, hogy oly élénken élnek még az emlékek bennem az otthoni, kiskerti hamburgikról. És kellemesek azok az emlékek. Tiszta és nagyon szép gyümölcsök jutnak eszembe. Sok helyütt találkozhatunk vele a nagyvilágban, a legnagyobb területekkel Franciaország, Kalifornia, Görögország és Románia rendelkezik. De kérdésre zoranka is egyszerre sorolja nekem a szerb hamburgikat (rozéban akár). Alapvetően azért népszerű fajtáról van szó, kicsit talán megkopott renoméval. Eredete bizonytalan, legutóbb az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták gyermekének vélték. Hozzánk állítólag valamikor a 18. század közepén került.