Kongatják a vészharangot az ország nyugati felében, miután tömeges szőlőkivágásra kényszerülnek a gazdák a szőlő aranyszínű sárgasága miatt. Úgy tűnik, hogy drasztikus intézkedések híján pár év alatt az egész szőlő- és borágazat mehet a levesbe, és bár felpislákolt a fény az alagút végén, vagyis legalább már látszik, hogy mi lenne a megoldás, erős a gyanúm, hogy ilyen-olyan érdekek és indokok miatt végül nem fog történni semmi. Nekünk tényleg Mohács kell? Molnár Ákost, a HNT (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) Szőlészeti Szekciójának az elnökét kérdeztük a témában.
Nem panaszkodni szeretnék, de lassan nem férek el a boroktól. Több évtized mégolyha visszafogott gyűjtőszenvedélye, egy év majdnem teljes absztinencia, no meg persze azért az újonnan kapott/vásárolt borok megtöltik a kis pinceraktárt, a borospolcokat, a dolgozószobában komoly verseny alakult ki könyvek és palackok között, a lépcsőfordulót óvatosan veszem, merthát a ház minden hűvösebb zugába kartonok és borospolcok költöztek. Minden egyes takarításkor palackporolás közben olyan üzenetek érkeznek felém, miszerint jobb volt, amikor meg is ittam, nem csak a helyet foglalta. Nos, akkor ideje bontani.
Huberék 2011-ben vették meg az első saját pincéjüket, minden bizonnyal azért, hogy legyen hova tenni az első, még 2008-ban szüretelt saját borokat. Azóta viszont bőszen bővítenek, már négy egymás mellett álló pincét nyitottak egybe a föld mélyében!
Kezdjük rögtön azzal: mérhetetlenül tisztelem Szabó Zoltánt, a látszatát is kerülni igyekszem annak, hogy az egyenrangúság pozíciójából szóljak hozzá (őhozzá és a témához); annakidején meggyászoltam, hogy abbahagyja, akkori kiáltványát megrendülten igazságbeszédként olvastam – no, nem a gyurcsányi, hanem a Szalai Ádám-i értelemben, ha ez mond valamit. De pár dolgot akkor is, ennek ellenére is muszáj leírnom, ha úgy tetszik, kikérnem a magam nevében is Zalának.
A Zalai borvidéken dolgozó szőlőtermelőként, továbbá úgyis, mint a közösségi médiában a témával kapcsolatos tartalmakat megosztó, és különböző médiumoknak ugyanebben nyilatkozó szakember, megszólítva éreztem magam Szabó Zoltánnak, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) kapcsán megjelent írásában.
Rég kapott akkora sajtóvisszhangot szőlészeti hír, mint mostanság a fitoplazma terjedése. A közölt szövegekben némi változtatással ugyanaz volt olvasható legfeljebb másképpen megfogalmazva, esetlegesen megszólítva egy-egy termelőt – tehát nem növényvédelmi szakembert –, aki lehetőleg az apokalipszisről szóló narratívát erősíti, mégiscsak az a hírérték. A közösségi médiában több termelő is a kongatni kezdte a vészharangot: itt a filoxéra 2.0!
Mihai Druta Moldova egyik legismertebb sommelierje, régi barátom a CMB-ről. Amikor megtudtam, hogy Kisinyov központjában, a Nagy Nemzetgyűlés Terén vinotékát nyitott (vagy csak ő a főnök, ez nem derült ki), egyértelmű volt, hogy felkeresem.