Kérem Várjon!
Hírek
A világ legnagyobb portugieser-kóstolója
bori
2019 April 19.

Az idén hetedik alkalommal rendezik meg a kékoportó szőlőből készített borok világversenyét. 2019. április 25-28. között immáron hagyományosan Pécs és Villány ad otthont a találkozónak, amelyen az idén 6 ország 100 bora mérettetik meg.

Hat ország adja a nevezőket, tíz ország a zsűritagokat a hetedik Portugieser du Monde versenyen. A portugieser igazán közép-európai fajta, a hasonnevei között találjuk a portugizert, purtugizacot, portugalkát, blauer portugiesert vagy modrý portugalt, s bár a korábbi években még Chiléből is érkezett minta, idén német, osztrák, szlovák, horvát, szerb és magyar borok között dől el, melyek lesznek a verseny legjobbjai.

A verseny zsűrijében helyet kapó indiai, mexikói, egyesült államokbeli, spanyol, dán, olasz, brit, lengyel, szerb és magyar szakértők négy kategóriában keresik a champion-díjast: a friss, 2018-as portugieserek, a régebbi évjáratú fajtaborok, a felerésznél több portugiesert tartalmazó házasítások és a különlegességek (rozék, pezsgők, desszertborok).

A Portugieser du Monde a portugieser, azaz kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja, nem csoda, hogy hatalmas nemzetközi érdeklődés övezi.

A nemzetközi fajtaversenyt a kétnapos rendezvény első napján, április 26-án bonyolítják le, a villányi Bock Borászat konferenciatermében kóstolhatja meg a nemzetközi zsűri a benevezett borokat.

Másnap, április 27-én, 15 és 20 óra között, a pécsi PTE KPVK Aulában (Pécs, Szántó Kovás János u. 1.) adják át a champion díjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, valamint itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok egy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is. A rendezvényre a jegymester.hu oldalon vásárolhatók belépőjegyek.

A Portugieser du Monde szervezője a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, idei fő együttműködő partnere a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a verseny fővédnöke dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A programsorozat kiemelt támogatói Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata és a Villányi borvidék, de a szponzorok között találjuk Zsolnay Negyedet, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.-t, a Bock Borászatot, a Stier Pincét, a Joó Pincét, a Teleky BBQ-t, a Marica Családi Vendéglőt és a Travel4You-t.