Kérem Várjon!
Cikkek
Akkor most mit is iszunk?
Syrah a Szerdai Borklubban
zoranka
2009 January 29.

Na már mindjárt kössön belém valaki, hogy az nem is syrah (szírá), hanem shiraz (siráz). Pedig ugyanaz ám. Csak amíg egyik fő szülőterületén, francia nyelvterületen inkább az első verzió dívik, addig az angolszász/búr világban (elsősorban Ausztrália vagy Dél-Afrika itt a húzóágazat) a második verzió a tetszetősebb. Nálunk meg kinek hogy puffant. Merthogy nem egy hungarikum, annyi szent, sokan perzsa eredetűnek mondják, mások ősfranciának, felmerült egy albán szál is - mi az ismerkedésre kiválasztottunk véletlenszerűen 16 palackot. És először fordult elő a klub történetében, hogy ketten is ugyanazt hozták. Ráadásul a későbbi „nyertest”.

A 16 palack azt is jelzi, hogy tizenhatan kóstoltunk, ami határeset, egy palack bor, ráadásul, hogy egy pici maradjon visszakóstolásra: itt a 16 már necces tud lenni (mondjuk volt egy illós és egy dugós tétel, ami csökkentette a terhelést). De beosztottuk, kóstolópoharaink mellé GG kolléga hozott szép öblöseket is, kinek mi passzol jobban úri kényéhez, no meg a borhoz. A Kalamárisban félóra helyezkedés, két palack fehér (egy szlovén sauvignon blanc és egy muzeális Figula pinot gris) beharangozóként történő megkóstolását követően nekiláttunk. Menjünk szép sorban, ahogy kóstoltunk.

 

Tesco Shiraz Argentina Special Reserve 2007

A sorba azért be kellett csempészni egy-két csavarzáras versenyzőt is. Az első rögtön a teszkós dél-amerikai volt, amely azonban meglepetésre nem váltott ki általános ellenszenvet. Sőt a végszavazásnál még be is futott a kilencedik helyre, ami az utolsó pontot érő hely volt. Olyan oportósan kezd, újboros, lilás feeling, A korty kedves, könnyed, nem túl hosszú, a végére picit szárít. Talán szilva jön a leghatározottabban. Nyomokban syrah-ra emlékeztető, korrekt, könnyed vöröske.
 

Házler Bakócai Syrah 2007

Kicsit zárt. Pirosas, könnyű, fiatal. Illatban, ízben vannak fűszerek, vannak gyümölcsök, de mégsem elég. Vékony talán, túl magas savval, túl erős, kiugró alkohollal. A vége emiatt inkább meggylikőrös. Nem túl hosszú, nem túl intenzív, viszont a fiatalsága okán még adhatunk neki időt.
 

Heimann Szekszárdi Syrah 2007

Színben is komolyabb, testben is erősebb. Váltás, kérem. Ez már olyan bor, amiben érzem, hogy syrah. A társaság viszont megosztott. A fűszeres-borsos illatokat egyesek szerint a magas alkohol elnyomja. Kicsit nyers még valóban, és nem érett teljesen össze, ezt már pár hónappal ezelőtt is kimondtuk róla. Jót tesz neki, ha hagyunk neki időt, nekem javult a pohárban, mások szerint meg nem elég komplex. Nekem van több rétege, van szépsége és hossza. Összetettben a hetedik lett most.

  

Polgár Villányi Syrah 2006

Összetett, fűszeres illat. málna és bors, majd ánizs és kakukkfű. Színben bíbor, szép, ahogy az illata is nagyon meggyőző, ízben viszont nincs teljes harmóniában. Elsőre. Aztán hagyjuk kicsit pihenni és egyre szebb lesz. talán még picit rendezetlen, de jó úton halad. Gazdag ízvilágában a bogyós gyümölcsök, a fűszeresség, és még egy kis kávé is jelentkezik. Az íztartóssága kiváló, hosszú a korty, a legvégén kis likőrösséggel, ami kifejezetten jól áll neki. Ötödik hely.
 

Lindeman’s Bin 50 Shiraz 2006 (Ausztrália)

Majdnem fekete, mély szín. Szegfűszeg, grapefruit. Másoknak inkább puncsos. A karamelles süti ízvilág abszolút követi az illatokat. Nagyon behízelgő, kedves bor, nyílt és nem túl nehezen megfejthető. Nincs túl sok jegyzet, viszont van néhány pont – a megosztott hatodik helyre elég.
 

Fischer Syrah 2006 (Szt.György-hegy)

Az illata nem túl fajtajelleges, inkább jellegzetesen savanyúkáposztás. Van, akiben az animalitás gondolata is felébred. Szellőzik ez valamennyire, de a helyére nem lép intenzív gyümölcs és fűszer. Kicsit porózus struktúra, némi fűszeresség az ízben, a kellemesnél talán magasabb savszint. Nekem valahogy fura volt ez a bor, nem tudtam igazán megfejteni.
 

Fritsch Villányi Syrah Barrique 2006

Nagyon erőteljes fahasználat, az újfahordós érlelést jelzi ugyan az etiketten is, de illatban ez abszolút kifejeződik. Nekem kicsit elnyomja az amúgy szép gyümölcsöket, mert a háttérben van itt áfonya, szilva és miegyéb. Erőteljes kortyra is, azt írják többen, hogy krémes, sűrű, borsos, bár túlzottan erős tannin és alkoholt is felfedezni véltek benne. Nekem nem annyira syrah, mint amennyire Villány.
 

JT Cellars Lodi Syrah 2006 (Kalifornia)

Mély rubinvörös. Elsőre kis káposztás büdöske, amit gyorsan felvált az édeskés behízelgősség.  Meggyes, kicsit lekváros, de azért van benne némi bors és szegfűbors is. Meg kis zöld, de ez szubjektív. Ízben még töményebb gyümölcslekvár, ám ezúttal „vegyesgyümi”, a meggy mellé kis feketeribizli és áfonya is csatlakozik. Édes tanninok adják a keretet. Meg a hordóból érkező vanília. Utólag rápislogva kicsit többet vártam volna tőle, de most nem volt a kedvenceim között. Nem került be a jobbak társaságába a többieknél sem.
 

Házler Bakócai Syrah 2006

Laza, világos, könnyed syrah. Illatában nagyon fajtajelleges, fűszeres, gyümölcsös, kiemelkedik a bors és a vörös belű grapefruit. És érezni benne a hordót, de csak szerényen. És most valamiért beugrik a karamell is. Kortyban talán kevésbé intenzív, pirosló ribizliket mutat és érett cseresznyét. Egy kicsivel sűrűbbre szőtt test sokat lendítene rajta. Így is nagyon korrekt, tetszetős bor, pici édeskével, szép savakkal, amelyből több pohárral is jólesik. Nyolcadik lett.
 

Vylyan Villányi Syrah 2006

Már illatban is kiemelkedően komplex bor. Ami azonnal felismerhető ráadásul, hiszen amennyire syrah, legalább annyira Vylyan. A frissen őrölt fekete borstól a diszkrét fahéjon át a szeder, az áfonya érett, roppanós bogyójának illatáig. Ezt nagyon szépen festi alá a vanília és a füstösség, ami megteremti a bor harmóniáját. Kortyban is nagyon kerek, koncentrált és szépen kidolgozott testtel rendelkezik. Van benne alkohol is tisztességgel, de nem lóg ki túlzottan. Hagyni kell szellőztetni, ahogy nyílik, úgy gazdagodik, úgy lesz egyre szebb bor. Kávé és mentol a lecsengésben. És még fiatal. Összetettben abszolút első hely.

  

Tesco Shiraz Australia Special Reserve 2005

Elsőre van benne valami visszataszító műanyagos-lakkosság, de aztán ez szellőzik, de a bizalmam már nem a régi. Ízben tud újat nyújtani, behízelgő szeretne lenni, de nekem a túl sok smink ellenére sem kedves. Túl sokat szeretne, de annál egyszerűbb. Van benne valami, ami nem őszinte. Ráadásul nem túl hosszú, bár kortyra kétségkívül könnyed, gyümölcsös, nem érezni nagyon a kort sem. De nem hagy nyugodni az a műanyag. És mégis el tudta csípni a megosztott hatodik helyet – ausztrálok egymás között.
 

Polgár Villányi Syrah 2004

Illatban zártan kezdi ismerkedésünket, de mégis van benne valami, ami felismerhetővé teszi. Elsőre a helyet, utána a pincészetet. Erdei gyümölcsök és fűszerek egyaránt vannak, élnek benne. Ahogy ízlelgetem, persze, vannak korra utaló jelek, de ez inkább az érettség még, nem öregedés. A fűszerek és gyógynövények gazdagabbá teszik a zamatát, ami még telt, sokrétű, szép. Érdemes még hagyni, pihentetni. De ha több van otthon, bontani se rossz, csak hagyjuk szellőzni pár órát. Összetettben a negyedik.
 

Weninger Soproni Frettner 2004

Csak 31 százalékban syrah, egyébként fele merlot, a többi kékfrankos. De az előzőleg bontott és sajnos dugós tétel (Syrah 2004 Spern Steiner) után kipróbáltunk még egy bort ugyanattól a pincészettől. Ez szerencsére nem volt dugós. És ez volt a hatodik Weninger-bor a klubban és talán csak a második, ami nem volt dugós… Ez nem volt az, mint említettem és ez nagy szerencséje volt a bornak, kóstolóknak egyaránt. Mert szépen nyíló, fűszeres illatok után erős és izgalmas korty következik. Málnás-cseresznyés bor, érett, gyümölcsös, tartós ízekkel. Nagyon jó, tartalmas, izgalmas bor. A második helyet csípte el – ha syrah-ként és versenyzőként értékeljük.
 

Polgár Villányi Syrah 2003

A záró tétel a harmadik helyen végzett. Szép, érett bor, áfonyalekvár és narancshéj dominál az illatban, mintha frissebb, összetettebb lenne az egy évvel fiatalabb testvérénél. Sűrű, jó textúra. Szegfűszeg, ánizs, hosszan kitart. És nagyon szép a hordóhasználat. Érezni, hogy nem friss tétel, de nagyon szépen tartja magát.
 

Epilógus 

Sok szép bor és néhány kevésbé sikerült, vagy a kort kevésbé bíró tétel került elénk. A syrah/shiraz olyan fajta, amit még nagyon tanulni kell és elsősorban külföldi borokon tudunk tanulni, mert az itthoni ültetvények átlag életkora nagyon alacsony. Nincs nagy gyakorlatunk a szőlőben, a borkészítésben (ezzel a fajtával!) és nincs nagy gyakorlatunka kóstolásban sem. Abban azonban ennyi bor után sem lettem okosabb, hogy egy syrah-nak milyennek kellene lennie. Sok arcát megmutatta, volt közte határozottan szép is, de ha az árakat is nézem, akkor a nyújtottakhoz képest jelenleg picit túl magasak a magyar shirazok árai. Gondoljuk mi.