Kérem Várjon!
Cikkek
Egy tányér Spanyolország
Andalúz vacsoraest a Pezsgőházban
mÁkos
2010 July 15.

Spanyol vendéglővé változott egy estére a Pezsgőház Étterem. Különleges andalúz vacsoraesten vettünk részt július 8-án, ahol az étel, a zene és a tánc volt a főszerepben – ebben a sorrendben. Andalúzia Spanyolország legdélebben fekvő vidéke, és ezzel együtt Európa egyik leggazdagabb kulturális és gasztronómiai régiója. Nemcsak az itt élők tradicionális, világhírű flamenco táncára kell gondolni, a vidék bortermelésben sem marad el az ország többi részétől. (Különösen népszerű a sherry, mely a mai Jerez régi nevéből ered. Az arab eredető ital egyébként az első „bor”, melyből az Újvilágban és Indiában is ihattak.

A mi andalúz vacsoraestünk is ezzel a különleges itallal kezdődött: a száraz sherry mellé előételként tapasokat szolgáltak fel. Serrano sonkába göngyölt sárgadinnyét, grillezett garnélát sonkával töltött krokettel, parmezánnal megszórt bruschettát és egy paprikás-olivás süteményt. Kis csipegetés után a színpadon felcsendült a flamenco muzsika és érzéki nő varázsolta el a közönséget. Tulajdonképpen az étkezéseket megszakító tánc és ének volt az, ami az egész estét összhangba hozta úgy, hogy egy dél-spanyol étteremben éreztük magunkat.

A főétel előtt egy igazi nyári (friss, hideg, könnyű) levest szolgáltak fel, természetesen gazpacho-t. Mint azt a séf elmondta, mivel az étel számtalan változatban él a köztudatban, több receptet megnéztek, mielőtt az autentikus változat mellett döntöttek. Főételnek persze paella járt, az egyik legjellemzőbb fogása az andalúz konyhának. A főzőedényről elkeresztelt étel most tenger gyümölcsei és hús kombinációval került a tányérokra. A desszert mennyei szalonna (édes, gyümölcsös) jó lezárása volt az estének, s nagy összhangban volt a búcsúzóul felszolgált sherryvel. Hangulatos este volt, melyen a fülledt júliusi éjszakában közelebb hozták az andalúz kultúrát a magyarokhoz.
 

Legolvasottabb
Legfrissebb