Kérem Várjon!
Cikkek
Franc '83
Cabernet Franc kóstoló Villányban
emzé
2009 February 13.

Cabernet Franc kóstolóval nyitottuk a februárt a Vylyan Pincészetben. Villányi franc metszet és versenyen kívül néhány matuzsálemi korú tétel, sorrend és borismertető a 14 tagú zsűri ítélete és véleménye alapján.

 

1. helyezett: Polgár Cabernet Franc 2005

Animális illatokkal nyit, aztán szépen engedi előre a szedret. Kóstolva kis kesernye jelentkezik, többen bordeaux-i stílust, és francia származást sejtenek, izgalmas, nem a megszokott tétel. Megosztó erejű, jó ívású és sokszínű, másoknak már öregedő.

2. helyezett: Ebner 7-es Hordó 2006

Sokaknál jól szerepelt, magabiztos, szép gyümölcsökkel nyit. Korrekt, szépen összeállt bor, harmóniáját kis savhangsúlyosság bontja csak meg, s rövidebb a vége is a reméltnél.

3. helyezett: Vylyan Cabernet Franc 2006

Fiatalsága és enyhe gyógyszeres illata ellenére magabiztosan terül szét a szájban. Komoly potenciál lehet idővel, de a tartalom és lekvárosság mögött még húzó tanninok, és kissé kesernyés lecsengés.

4. helyezett: Gróf Buttler Cabernet Franc 2003

Savanykás illat, ami azonban hamar ánizsa fordul át. Jól iható, húsos, érett és vastag, szintén megosztó bor. Valaki a tanninokat sokallja, mások az eleganciát keveslik.

5. helyezett: Kiss Gábor Code 2006

Szép, érett tétel, édeskés illatokkal köszönt be. Fiatalsága és kemény savai ellenére kedves, kidolgozott ízek, ízlés szerint megosztó fahasználattal.

Vylyan Cabernet Franc 2008 (Hordóminta)

Fiatalos, lendületes, már illatában sok alkohollal. Ilyen fiatalon még csak vizsgálgatni, bár már megmutatkozik benne kis tejeskávés, feketeribizlis gazdag beltartalom.

Gere Attila Cabernet Franc Selection 2006

Lassan nyíló tétel, ropogósan fiatal bor. Még bizonytalan, kissé fás, sav és édes ízérzet váltogatja egymást. Kell neki idő.

Vylyan Cabernet Franc Mandulás Selection 2006

Szintén fiatal, erőteljes hordóhasználattal. Még nem kiforrott, alkoholos, szépséghibája fiatalsága.

Gere Tamás és Zsolt Cabernet Franc 2006

Animális illatjegyek, melyek hamarosan tisztulnak. Szájban elegáns, de kissé vékony, élénkebb savakkal, gyümölccsel. Bekiáltják: „soha rosszabbat!”

Tiffán Mondivin 2004

Kezdő illatok kissé algopyrines érzetet keltenek, ízben kócos, és nyers, mégis mögötte kakaós simulékonyság.

Gere Tamás és Zsolt Cabernet Franc 2002

Idős, fülledt világ, jól iható, mégis az idővel valami kikopott belőle.

Depardieu Loire 2003

Nehéz kategorizálni, nehéz bírálni. Keserne és opálosság jelentkezik, mindenesetre érdekes, de aztán a parfümösség túllép magán a fajtajelleg kárára. Ízében azért engedi szétterülni a krémességet, ahogy a kereskedő megjegyzi „A bor nem különleges, de az emberek viszik.”

Castel Sallegg Alto Adige Riserva 2005 (Italy)

Idővel javuló érettség és füledtség, a „szekrény illatú zakó és a szőlővirág házassága".

St. Paulus Fussberg Exclusive

Egyszerű, virágos, kissé animális illatok. Vékony, visszafogott test, fehérvirágok bukkannak elő, édeskés lecsengéssel.

 

Matuzsálemek:

Annak ellenére, hogy a kóstolt öregek (kivéve az 1994-est, mely barrikolt és reserve) fiatal korukban mai áron az "olcsó" kategóriába tartoztak, szépek és meglepőek voltak. Korukat gyanítottuk, de 93-nál alább nem mertünk tippelni. Csak egyikük volt már széteső és oxidált, a többi inkább kora ellenére elegáns, kerek volt, és emlékezetes élményt nyújtott. Kár, hogy már csak elfeledve pihenhet belőlük néhány egy borospolcon.

Südtiroler Cabernet DOC 1994
Josef Brigl Südtiroler Cabernet DOC 1994

Südtiroler Cabernet DOC 1983
Neue Kellereigenossenschaft Kaltern

Südtiroler Cabernet Riserva 1983
Kellereigenossenschaft Nals-Margreid/Entiklar
Sorszámozott palack 3000-ből a 2000.

Südtiroler Cabernet Riserva 1982
Weinkellerei Schloss Schwanburg-Nals

Legfrissebb