Kérem Várjon!
Cikkek
Keserű gyógyerő
Zwack-likőrök a BorKultúra SzabadEgyetemen
szaboberni
2013 October 22.

Das ist ein Unicum! hangzott el 1790-ben II. József szájából az azóta elhíresült mondat, amikor megkóstolta bizonyos Zwack doktor gyógynövénylikőrjét. Az elnevezés találó, hiszen mind összetételét, mind előállítási folyamatait tekintve az Unicum egy egyedi és különleges ital. Az azóta eltelt 223 évben dr. Zwack titkos receptje nem változott. 

A több mint 40 féle gógynövénynek pusztán nagyon kis része, egyhatoda származik Magyarországról, a többi pedig a világ legkülönbözőbb pontjairól, melyeket aztán a titkosítás érdekében számkódokkal jelölnek meg a gyárba érkezés után. Technológiai szempontból is van különlegessége, hiszen a keserűlikőr gyártásnál használatos alkoholos áztatáson túl lepárlást is alkalmaznak.

Október 16-án a szekszárdi BorKultúra SzabadEgyetem rendhagyó előadásának vendégei Frank Odzuck, a Zwack Unicum Nyrt. vezérigazgatója és Gulyás Csaba, párlatszakértő voltak. Bár nagy titkokról nem lebbent le a fátyol, a kóstolással érdekes betekintést nyerhettünk az Unicum készítésének részfolyamataiba.

                                                                                                             Fotók: Kovács Viktor

A válogatott száraz gyógynövények egy részét alkoholba áztatják, majd macerálással kinyerik a hatóanyagokat. Az első kóstolt tételünk így nem más volt, mint ez a gyógynövény kivonat, mely az Unicum színét és alapvető ízét adja. Meghökkentő élmény volt, mert ennél keserűbb dolgot még életemben nem kóstoltam.

Az alkoholos áztatással párhuzamosan a gyógynövények másik részéből lepárlással is készítenek egy kivonatot, mely az illatokat hordozza. A második kóstolónk így ez a párlat volt, mely erős kontrasztot mutatott az előzővel, főként mert édesítve volt. A kivonatot és a párlatot ezután összefejtik, ennek a házasításnak az eredménye az érlelés nélküli, nyers Unicum. Az ízek itt még túl intenzívek, ezért egy 6 hónapos tölgyfahordós érlelés következik, aminek hatására a jellegzetes keserédes ízvilág kiteljesedik. Így jutottunk el negyedik tételünkkel a végcélig, magáig az Unicumig.

Nem meglepő módon az ötödik pohárkánkban egy aszalt szilva szemet találtunk, elővezetve a hatodik tételt az Unicum Szilvát. 2012 világújdonságát kóstolhattuk meg, ahol két termék párosításával megkötötték egy hungarikum, azaz egy őshonos gyümölcs (szilva) és egy nemzeti ital (Unicum) házasságát.

Az alig egy éve piacon levő termék a World Spirits Awardról aranyéremmel tért haza, így már nemzetközi sikereket is elkönyvelhet magának, akárcsak nagytestvére, az Unicum. A klasszikushoz hasonlóan szintén több mint 40 gyógynövény kivonatából és párlatából készül, melyet tölgyfahordóba halmozott aszalt szilva-ágyon pihentetnek és érlelnek. A gyógynövények és a gyümölcs házasításával a likőr egy teljesen új arcát mutatja meg. 

Nos, mint tudjuk, a keserű íz érzékelése ősi örökségünk, életmentő szerepe lehet, hiszen arra figyelmeztet, hogy az adott dolgot ne együk, ne igyuk meg. Egyfajta vészjelzőként működik, mely megvédi a szervezetet a mérgektől. Ismeretei bővülésével aztán az ember  sikeresen kijátszotta ezt a fenyegetést, és belecsempészte a tiltott ízt az ételébe és italába.

Az Unicum és a keserű dolgok szerelmeseinek nem okozott csalódást az este. Nemcsak maga a kész termék, hanem annak részegységei is alapos működésre serkentették az ízlelőbimbókat.

Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programok
Programajánló
2021. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
2021. 11. 05. 18:00 - 22:00
Tóth Ferenc Pincészet Eger, 3300 Kistályai út 40.
6
7
8
9
10
11
12
13
2021. 11. 13. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
14
15
16
17
18
19
2021. 11. 19. 19:00 - 21:00
Pasarét Club Budapest, Budapest
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30