Kérem Várjon!
Cikkek
Malbec, a latin szekszárdi
Egy bor: Mészáros Pál Pincészete Latino Reserve 2011 (Szekszárd)
Győrffy Zoltán
2014 September 22.

Tegnap este végre sikerült pontot tennem egy cikk végére, huszonötezer leütés, keretesek és receptek nélkül, végül könnyebben ment, mint terveztem, még vissza is kellett fognom magam, nehogy túlírjam a sztorit. Hogy ebben ennyi szerepe volt a hozzá kortyolgatott bornak, nem tudnám megmondani, végül is csak két pohárral csúszott le. Magyar malbec, akit érdekel.

A hat bordeaux-i szőlőfajta egyike, bár ma kevés jelentősége van a franciáknál, ha már francia, akkor sokkal inkább Cahors-ban, ahol auxerrois-nak vagy côt noirnak hívják. De a legtöbb malbec-et Argentínából kóstolhatjuk, ahova 1852-ben került, de ma már a legnépszerűbb fajta arrafelé. A vastag héjú szőlőfajtának a cabernet-knél és a merlot-nál is több napfényre van szüksége ahhoz, hogy megérjen, írja róla a Vinoport. Telepítettek belőle ennek ellenére hazánkban több borvidéken is, Zalában a Cezar, a Dél-Balatonon Konyáriék, míg Szekszárdon Mészáros Pál.

Az argentinok 2-10 év potenciál-határt mondanak a malbec kapcsán, nincs vele túl sok tapasztalatom, főleg a magyarokkal. Mészáros Pál szekszárdi malbec bora 2011-es, testes, sötét, elvileg 14 hónapot töltött tölgyfahordóban.

Színben nincs hiány, sötét, tömény, feketés árnyalatokkal. Illatában hordófűszeresség, ibolya és vanília bukkan fel, aszalt áfonya és érett szedermálna. Kortyban érezhető a 14 százalékos alkohol, ugyanakkor elég gazdag ahhoz, hogy ez ne nagyon zavarjon. A tannin jelen van, de nem erőteljes, sima, a bogyós gyümölcsök és a szilvás zamatok mellett tisztes struktúrát, korrektül felépített bort kapunk. Nem erről fogunk beszélgetni napokon át, de jólesik az éjszakában egy ilyen társ.

Étel mellé szerintem még jobban csúszna, egy korrektebb hús adná ki a legjobban a párját. De panaszra nincs okunk, nagyjából tíz eurós árért egy tisztes vöröset kapunk, aminek kis egzotikuma is van. 86 pont, ****