Kérem Várjon!
Cikkek
Mihez adod a neved?
12 bor a Wein&Co Selectionből
zoranka
2014 January 09.

Rendeltünk egy tucat bort az osztrák borkereskedőktől, talán a térség legnagyobb ilyen típusú cége, jó webshoppal, sok üzlettel, nem mellesleg jó is csinálják a dolgukat. Sokat vásárolok náluk, de most az érdekelt, milyen lehet az a borsor, amit saját név alatt hoznak ki. Páran összedobtuk, megrendeltük, majd jó pár hetet pihent a pakk a raktárunkban, mire sor került rájuk. És még két osztrák palackot hozzácsaptunk a sorhoz, ha már egyszer.

Wein&Co Selection Welschriesling 2012 (Ausztria)

Édes, szőlőcukros illat. Alma, friss alma, ropogós, édes. Kortyban korrekt, közepesnél vékonyabb test, kevés dísszel, kis maradékcukorral, jó savak, tisztességes alapolasz, a hétköznapokra szánt bor.
82 pont, *** (Norbert Bauer, Niederösterreich / Online rendelés, 4.99 €, kb, 1500 Ft)


Neumeister Welschriesling STK 2012

Maradt egy korábbi kóstolóról. Tiszta, intenzív illatok, citrusok, frissen hámozott narancs, barack, krétás jegyekkel és a háttérben némi ásványossággal. Kortyban következetes, jó savakkal, lendület, frissesség, kívánjuk a következő kortyot. Fiatal, könnyed, de tartalmas bor.
88 pont, ****. (Online rendelés, 9.99 €, kb, 3000 Ft)


                                                                                                             Forrás: money.oe24.at

Wein&Co Selection Gemischter Satz 2012

Zöldveltelini, rajnai rizling és chardonnay vegyes szüretből, Bécs környéki szőlőkről. Friss, kedves illat, könnyed gyümölcsösség, kortyban egész tiszta, szép technológia, egyszerre citrusos és herbás-sós zárás. Olyan bor, ami mellett egész este el lehetne üldögélni, beszélgetni, falatozni.
84-85 pont, ***+ (Richard Zahel, Niederösterreich / Online rendelés, 7.99 €, kb, 2400 Ft)


Wein&Co Selection Grüner Veltliner 2012

Fehérborsos-csalános-almás illat, hozzájön még kis körte, kis barack. A kortyot a szénsav is viszi, kis maradékcukorral persze, mögötte azért vannak savak, kell az egyensúlyozáshoz. A borsos, picit csípős zárás is ellenpontozza az édes, lédús gyümölcsöket. Frissebben, harmonikusabban szebb lenne.
83 pont, ***. (Norbert Bauer, Niederösterreich / Online rendelés, 5.99 €, kb, 1800 Ft)


Hajszan Neumann Grüner Veltliner Haarlocken 2011

Illata gazdag, jön a bors, jönnek a gyógynövények, jön az egzotikus gyümölcs, ananász és mandarin. Kortyban érett, lédús déligyümölcsök, virgonc, de balanszot adó savak, jó struktúra. Ásványos zárás, gazdag, hosszú, rétegzett bor.
88 pont, ****. (Ajándék volt, boltban 15.99 €, kb, 4800 Ft)


                                                                                                Forrás: rhealized.blogspot.com

Wein&Co Selection Riesling 2012

Rajnais illatokkal kezdünk, megtaláltuk a fajtát, laza petrol, kevés őszibarack, némi ánizsolaj, de nem túl intenzív. Szájban egész korrekt test, kicsit kesernyés, de nem tartalom nélküli. Rajnai rizling fronton magasabban véljük az osztrák mércét.
83 pont, ***. (Weingut Stadlmann, Thermenregion / Online rendelés, 7.99 €, kb, 2400 Ft)


Wein&Co Selection Sauvignon Blanc 2012

Fajtajelleges, zöld és füves, de mellette van édes gyümölcs is, kis kesernye is. Elég gazdag a korty, elég intenzív a bor, szájban némi ásványossággal, ropogós, szép savakkal. Tiszta, behízelgő kortyú bor. Megoszlottak a vélemények, nekem bejött.
86 pont, ****. (Johannes und Michael Gross, Steiermark / Online rendelés, 9.99 €, kb. 3000 Ft)


Wein&Co Selection Sauvignon Blanc Neuseeland 2011

Feketeribizli, macskapisi, csalán. Hozza a fajta új-zélandi tipikusságát. Kortyban is elég gazdag, elég erőteljes aromák: ribizli, herba, bodza is jön a végén. Szörpös, de nem megy át gejlbe, van némi kesernye is, egy pici sós háttérrel.
89 pont, ****. (Tinus Broodryk - Lighthouse Wine Company, Marlborough / Online rendelés, 9.99 €, kb. 3000 Ft)


Wein&Co Selection Gelber Muskateller 2012

Elegáns, visszafogott sárgamuskotály illat, szép virágok, jó gyümölcsök, elsősorban szőlő és barack, tiszta, szaftos. Kortyban is hozza a fajtát, ásványos édesség, kevés cukor kerekíti, ám inkább a finom gyümölcsösség édesíti a végét. Nem hivalkodó, nem parfümös, nem túl édes.
87 pont, ****. (Markus Huber, Niederösterreich / Online rendelés, 9.99 €, kb. 3000 Ft)


                                                                                                       Forrás: www.tripadvisor.fr 

Wein&Co Selection Rosé vom Zweigelt 2012

Viszonylag kevés rozéra utalót találunk benne, talán a színén túl. Lazacos az is, már illatban is alkoholos, kesernye is jön belőle, nincs igazi dísz, kevés a gyümölcsössége. Noha technológai hibája nincs is igazán, de azért nem ezt a rozét innánk szívesen.
79-80 pont, **+. (Gerhard Markowitsch, Burgenland / Online rendelés, 5.99 €, kb. 1800 Ft)


Wein&Co Selection Zweigelt, 2012

Az illat egész kedves, gyümölcsös, pirosbogyós, némi fűszerrel, aztán kortyban visszafogottabb lesz a bor, egy határozott kesernye veszi vissza a gyümölcsöket. Most nem mutatta meg, többre is érdemes ez a fajta.
82 pont, ***. (Gerhard Markowitsch, Burgenland / Online rendelés, 6.99 €, kb. 2100 Ft)


Wein&Co Selection Blaufränkisch, 2012

Céklás-lilásvörös szín, illatban szegfűszeg, fahéj, csak diszkréten, no meg egy tejes, tejkaramellás illat. Kortyban elég sok a piros gyümölcs, meggy, málna, de jönnek a fűszerek is. Aztán a kesernye is megjelenik a korty végén és némileg visszavesz az élményből. Étel mellé kevésbé jön ki, úgy elkortyolgatnánk.
84-85 pont, ***+ pont. (Gerhard Markowitsch, Burgenland / Online rendelés, 6.99 €, kb. 1800 Ft)


                                                                                                               Forrás:www.weinco.at

Wein&Co Selection Bordeaux 2008

Az illat szép, hűvös, de gyümölcsös. Testben közepes, van benne visszafogottság, a tannin picit húzós, persze ahogy melegszik, egyre szebb, szélesebb, megjelennek az erdei gyümölcsök, kis gomba, finomfűszerek. Nem egy világverő, de tisztességes, az árához képest biztosan.
84-85 pont, ***+. (Christian Moueix, Bordeaux / Online rendelés, 9.99 €, kb. 3000 Ft)


Wein&Co Selection Beerenauslese, 2011

A végére hagytuk egy kis desszertet is. A palack itt 0,375-ös volt. Távirati stílusban: szép illatok, jó gyümölcsök, arányos édesség. A mandarin, grapefruit, licsi jelenik meg az egzotikus gyümölcsmixben, mézet csurgattak rá és aszalt sárgabarackkal vittek bele csavart. Egy kicsit túl édes a savakhoz mérten, ennyit rovunk fel, minden másban jóleső egyetértésben vagyunk. Egymás közt, a borral is.
87 pont, ****. (Gerhard Nekowitsch, Burgenland / Online rendelés, 9.99 €, kb. 3000 Ft)


Összegzés? Nem nagyon volt csalódás. Talán a rozét kivéve, ami nem csak ízlésbeli különbségek miatt vérzett el, de nem is volt versenyképes állapotban. De a tucatból csak egyet húztunk ki a listából, a többiek azt hiszem, megfeleltek a jó ár/érték áron adni bort elvének. Ezek a borok kategórián belül azért mindig az olcsóbb tételek közt szerepelnek, ha nem is mindig a legolcsóbbak. Ha bevezető bornak, hétköznapi bornak szánjuk őket, akkor megfelelnek. Ráadásul egyik-másik még bőven túl is mutat ezen a kategórián. Olyan borokat vettek a nevükre, amelyek megbízhatóak, tiszták, korrektek, legtöbbször fajtajellegesek is, nagy gond nincs velük. Innen lehet tovább lépni és vásárolni drágábbakat is, jobbakat is, izgalmasabbakat is. Lesz folytatás is, készülünk az új Tesco Selectionre.