Kérem Várjon!
Cikkek
Nemzetközi vizeken
9 bor, 7 ország
kenszei
2009 April 23.

Márciusban külföldre látogatott kenszei csepregi borklubja. Vicces fiú, már megörültünk, hogy hoz nekünk is, de kiderült: a bőröndjeiket nem kellett telepakolnuk az utazáshoz... Kilenc külföldi tétel várt ránk, és bíztunk benne, hogy a borokon keresztül sikerül egy kicsit közelebb kerülnünk az adott termőterülethez, ha csak az érzékszerveink segítségével is. Bíztunk abban is, hogy eddig általunk még nem kóstolt fajták szolgálnak majd jócskán meglepetésekkel, izgalmas percekkel.

1. Torres Vina Sol 2007, Spanyolország

Az őshonos katalán parellada-ból készített fehérbor. Már megjelenése is eléggé neutrális, szinte áttetsző a bor. Illata sokáig intenzíven fajélesztős, idővel javul, némi virágos jegy tűnik elő, de nem a reduktív fehérekre jellemző intenzitással és koncentráltsággal. Zamata egészen jellegtelen és egysíkú, kissé kesernyés, nagyon minimális savérzettel és széndioxiddal. Vékony, rövid, nagyon légies bor, néha elgondolkodom, hogy nem vizet iszom-e éppen. Ehhez mérten majd 1500 forintos palackára nagyon magas.    

 

2. Planeta La Segreta Bianco 2007 Szicília, Olaszország (Grecanico, Chardonnay, Viognier, Fiano)

Aranyos, sárgás színvilággal mutatkozik be. Illata nagyon izgalmas, tiszta és gazdag. Feltűnnek benne zöldes jegyek, érett déli gyümölcsök és méz, édeskés és barátságos az aromatikája. Élénk savú és lendületes a korty, a méz itt is felbukkanik, idővel érett szőlő is társul mellé. Lecsengése közepesen hosszú. Virgonc, vibráló tétel, a reduktív technológia ellenére azt érezzük, hogy még palackban a helye. Már most is izgalmas, de még nem teljesen érett bor. 

 

 

3. La Vieille Ferme Blanc 2006 AOC Cotes du Lubéron, Franciaország (Grenache, Bourbulnce, Ugni Blanc, Rousanne)

Közepesen sötét, szalmasárga színű bor. Az illata nagyon nehezen nyílik meg, sokáig fedett, tompa. Körtére, barackra emlékeztet idővel, de fedettsége, tompasága végig megmarad. Zamatban is érzünk pici barackot, de ennél jóval markánsabb az olívabogyó lenyelése után a szánkban maradó ízre emlékeztető jegy. Lefutása selymes, krémes, a korty vége melegít. A szerkezete elbillen az alkohol felé, ezzel és a nagy testtel nem tud lépést tartani a bor savkészlete. Ez ront az összképen, egyébként izgalmas illat- és ízvilágú tétel, ha hagyunk neki elég időt.

 

4. Montes Sauvignon Blanc Limited Selection 2008, Chile

Hihetetlenül gazdag aromatikájával már elidőzünk pár percig. Bodza, egres, csalán, friss zöld fű, idővel déligyümölcsök is társulnak és mindez nagyon koncentráltan és intenzíven. Félve kortyolunk a pohárba, de nem kell csalatkoznunk. Íze is egészen magával ragadó, intenzív bodza és érett egres, hosszan elnyúló tüzes fűszerességgel a végén. Savai vibrálnak, szükség is van rájuk a magas alkoholtartalom miatt. Mindene a helyén van, nagyon dús és vibráló bor, folyamatosan újra és újra kóstolásra ingerel. Egyetlen hibája, hogy kiürül a palack. Felesleges szaporítani a szót, kivételes minőségű sauvignon blanc. 

 

5. Wine Princess (Balla Géza) Sauvignon Blanc 2003 Ménes, Románia

Elegáns, érett illatok, tercier aromák bodzával és mézzel. A pohárban olajosan és lomhán mozog, struktúrája letisztult, savai kellemesek. A szájba véve még mindig gyümölcsös, kellemesen édes mézességgel kísérve és korty a végén erre reflektáló kesernyével. Lefutása nagyon hosszú, jólesően melegíti a torkot. Vastag, érett, élő bor, amely méltóságteljesen dacol az évekkel, és nagyszerűen tartja magát.   

 

6. Altano 2005 Douro, Portugália (Tinta Roriz, Touriga Franca)

Elsőre zárkózott, kicsit dohos illat, de egész szépen kiszellőzik és mély, délies jegyeket vesz fel, nem túl intenzív gyümölcsösséggel kísérve. A kortyot a tanninok uralják, meg némi gyógyszeresség, ennek is idő kell, hogy kibontakozzon. Fél óra elteltével már erőteljes cseresznyés ízjegyet érzünk, csersavai is simulnak, de még mindig nagyon markánsak. Meleg érzetű a korty, az ínyünkre futtatva kellemesen krémes, vaníliás érzetet nyújt, a vége viszont eléggé szárít. Kócos a szerkezete, nem igazán nyílik meg, nem igazán áll össze most.

 

7. Tormaresca Neprica Rosso 2007 Puglia, Olaszország (Negroamaro, Primitivo, Cabernet Sauvignon)

Mélyrubin szín, lilás széllel. Illata meleg hatású, édes-alkoholos. Nagytestű, vastag bor, nagyon dús tanninérzettel. Zamatos, nagyon sűrű anyag, amely rátelepszik az érzékszervekre, és hosszú ideig fogva is tartja azokat. A zamata is édeskés-meleg érzetű, már-már túlérett fekete bogyósokkal. Lecsengése hosszú és a lenyelt bornak szinte érezzük a súlyát a gyomrunkban. Nem kapott fahordós érlelést, pedig szinte kiált érte a bor. Erőteljes, déli vörösbor, még nem kerek szerkezettel, de mindenképpen figyelemreméltó beltartalmi értékekkel és potenciállal.   

 

8. Wine Princess (Balla Géza) Kadarka Prémium 2005 Ménes, Románia 

Világos színvilágú tétel, nagyon hízelgő, direkt gyümölcsös illatokkal. Aromatikájában felfedezünk még csipetnyi fűszerességet és a háttérben idővel lassan megjelenő tercier aromákat. Zamata szintén intenzíven gyümölcsös, málnás-epres, ezt nagyszerűen kiegészítő, az illatban tapasztaltnál jóval erőteljesebb fűszerességgel. Kitűnő savai vezetik a feszes szerkezetet, kereknek és tartalmasnak érezzük, és nagyon jól csúszik. Nem tolakodó, kellemes barrique-használat zárja le a kortyot. Gazdag, érett bor, talán még nincs is egészen a csúcson, de mindenképpen a közelében.

 

9. Kaiken Malbec Reserve 2007 Mendoza, Argentína

Izgalmas, nehezen meghatározható illatvilágú bor. Rózsát, fekete cseresznyét, szedret és valószínűleg a csipetnyi cabernet sauvignonnak köszönhető fűszerességet jegyzünk fel. A szájban sem kevésbé izgalmas, bár sokkal inkább kiütközik fiatalsága, nagyon szétszórt még. Ennek ellenére folyamatosan, újra és újra meg akarom kóstolni, percről-percre változik, és nem hagyja megfejteni magát. Nem a tanninjai vezetik, inkább zamatos, meggyes ízjegy, 14,5-ös alkoholját pedig egyáltalán nem érezzük a kortyban. Csipetnyi maradékcukor teszi kedvessé a lecsengését. Kiürül a palack, és még mindig nem tudom megfejteni. Nincs egyben, fiatal még, de nagyon szívesen eltennék belőle pár palackkal, hogy nyomon tudjam követni fejlődését. 

 

Ismét egy izgalmas kóstolón vagyunk túl, igazából egyik bor sem okozott csalódást. A várt meglepetések és izgalmas percek nem maradtak el, és újra bebizonyosodott, hogy nagyon nagy hibát követ el az, aki nem vesz tudomást arról, hogy nem csak szerény határaink között készítenek kitűnő borokat. Persze a Vina Sol azért nem lett a kedvencünk, de bizonyos helyzetekben biztosan jólesne belőle pár pohárral. Magasan kiemelkedett a mezőnyből a Montes sauvignon blanc-ja, valószínűleg nagyon hosszú ideg emlegetni fogjuk még. A vörösek közül a Kaiken malbec-ja volt talán a legizgalmasabb tétel. Öröm volt a két nagyszerű ménesi bor kóstolása is, valamennyire természetesen magyar boroknak tekinthetjük és tekintjük is ezeket. Kitűnő formában volt mindkettő.