Kérem Várjon!
Hírek
Régiós borválasztás Harkányban
bori
2012 May 12.

A Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó szerkesztősége 2012-ben ötödik alkalommal rendezi meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt. A régió négy borvidékének (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány) legjobb borai mérettetnek meg a versengésen, ahol a nemzetközi zsűri döntése alapján alakul ki a régió borválogatottja. A zsűrizést 2012. május 15-én, kedden rendezik meg a harkányi Dráva Hotel Thermal Resortban.

A Pannon Borrégió TOP25 egyik legfontosabb megkülönböztető jegye a többi borversennyel szemben, hogy itt nem a versengés az elsődleges cél: a TOP 25 sokkal inkább hatékony eszköz a régió borászatának és pincészeteinek népszerűsítése érdekében, ugyanakkor lehetőséget nyújt a bemutatkozásra-kiemelkedésre a kisebb borászatoknak is.

2012-ben a TOP25-re a négy borvidékről összesen 50 pincészet nevezett be 138 bort. A legtöbb bor a Villányi borvidékről származik (44%), szekszárdi a nevezett tételek 38%-a, a Tolnai borvidékről 11 % érkezett be, míg a pécsi borok adják a mezőny 7 százalékát. A borok közel húsz százaléka fehérbor, egytizede rozé, a többi vörösbor.

A régiós borokat a harkányi Dráva Hotel Thermal Resortban május 15-én, kedden 10 órától kóstolja meg a nemzetközi, 24 tagú zsűri, melynek tagja lesz Darrell Joseph (a Decanter Bécsben élő amerikai munkatársa), Željko  Suhadolnik (a horvát Svijet u čaši magazin főszerkesztője) és Igor Luković (a szerb Wine & Finemagazin főszerkesztője).

A kiválasztott 25 bor nyilvános bemutatkozása 2012. június 30-án lesz Pécsett, a Hotel Palatinus City Centerben, amikor egész napos Pannon Borrégió TOP25 Kóstolófesztiválra várják a szervezők a borkedvelő publikumot: a kiváló borok mellett mesterkurzusok, kiállítás, helyi termékek bemutatója, és sok egyéb is gazdagítja a kínálatot.