Kérem Várjon!
Cikkek
Szekszárdi pincék kincsei
Borkultúra SzabadEgyetem Szekszárdon
Guld Zsuzsanna
2012 October 31.

A szekszárdi pincék kincsei nyitották meg szeptemberben a Borkultúra SzabadEgyetem 2012/2013-as tanévét a PTE Illyés Gyula Karon. A program házigazdája ezúttal dr. Bodri István, a Faluhelyen található, toszkán szépségű völgyben elhelyezkedő Bodri Pincészet ügyvezető igazgatója és egyben a szekszárdi hegyközség elnöke volt, aki kellő szakértelemmel és humorral mutatta be a borokat. A rendezvényre érkezett 11 tétel mindegyike valóban különleges értéket képviselt, izgalmas kóstolási élményt nyújtott minden résztvevő számára.

Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rosé 2011

Jellegzetes hagymahéj szín jellemzi, erőteljes, intenzív illattal, melyben gyümölcsök sokasága fedezhető fel, egres, csalán, eper, bodza, diszkrét fűszeresség. Szép savszerkezettel, frissességgel megáldott bor.

Ferger-Módos Borászat Cabernet Franc 2009

Gyümölcsös illat, melyben a szilva dominál; érett tanninok, bársonyos savak valamint nagy test jellemzi ezt a Bátai tetőn másfél kilós tőketerheléssel termett, hagyományos csömöszölési technológiával erjesztett hordóválogatást. 18 hónapos tölgyfahordós érlelést követően került palackba, melynek köszönhetően a másodlagos aromajegyek, a kávé és étcsokoládé szép egyensúlyt alkot a gyümölcsökkel.

Fritz Pincészet Cabernet Franc 2009

Lőrincz Norbert, a pince főborásza mutatta be a válogatás cabernet franc-t, amely az idei szekszárdi borvidéki borversenyen aranyérmet. Október végi szüret, erőteljes hozamkorlátozás, 22 hónapos fahordós érlelés eredménye ez a magas glicerintartalmú, aszalt gyümölcsös és kávés-kakaós jegyekben gazdag fajtabor.

Eszterbauer Borászat Mesterünk 2009

Teljes érettség fázisában, szigorú terméskorlátozással, a görögszói és bodzási ültetvényekről szüretelték azt a kiváló alapanyagot, melynek eredménye ez a fűszeres, gyümölcsös, bársonyos és kifinomult fás jegyekkel megáldott cabernet franc és merlot házasítás. Tesztünkön ezt írtuk róla: Mély szín, mély illat. Beleszippantva dús gyümölcsösség, fekete erdei bogyósok, szilvalekvár és az édesgyökér ánizsossága. Szép, arányos hordóhasználat, ebbõl finom aromák, vanília, édes fűszerek, pici csoki és kókusz. Dús, hibátlan tanninok, vastag, gazdag test, sűrű, hömpölygő bor. Ízgazdagságával nehéz vetekedni, ha pár év alatt az eleganciája is fejlődik, hibát sem találunk benne. Nagy és kivételes vörösbor. 93 pont.

Bodri Pincészet Optimus 2009

Acéltartályban erjedt, majd 12 hónapot magyar és francia fahordókban töltött merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc borok házasításával megszületett ez a rendkívül gyümölcsös, ugyanakkor hordófűszeres jegyekben is gazdag házasítás, mely további 12 hónapig érlelődött fahordóban, melynek bizonyítéka az ízben megjelenő kávé és étcsokoládé az aszalt gyümölcsök mellett.

Heimann Családi Birtok Franciscus 2008

Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem rektora mutatta be ezt az egyedi ízvilággal rendelkező izgalmas házasítást, mely 60 százalékban cabernet franc és 40 százalékban sagrantino fajtákból áll. A cabernet franc Porkoláb-völgyből, míg a sagrantino a Batti-keresztnél lévő ültetvényről származik. A bor azonnal kedves illattal köszön, telis-tele van gyümölccsel, markáns ízvilágát a gyümölcsök és a fűszerek játéka határozza meg. Tavaly nyáron írtuk róla: Sötét színű tétel, egészen egyedi, erőteljesen mediterrán karakterű aromatikával. Fekete bors és szerecsendió izgalmas keveréke pici fekete bogyósgyümölccsel. Valószínűleg a cabernet franc-nak köszönhetően csokis, krémesebb ízek mellett erőteljes savérzet és egy kicsit sarkos cserek, alkoholos felhanggal, talán a sagrantinonak köszönhetően. Izgalmas, egyedi bor, még bőven van ideje érni. 87 pont volt akkor, az érleléssel még nyert pár pontot.

Németh Gábor Pincészete/ Virághegyi Pincészet Bezerédj Cuvée 2008

A Gurovica területéről származik ez a cabernet sauvignon és merlot házasítás, melynek alapanyagát teljes érettség állapotában szüretelték. Rendkívül testes, tartalmas bor, nem kevés, 14,5 százalékos alkoholtartalommal. Illatában kell neki egy kis idő, de szépen nyílik, bogyós gyümölcsök és konyakmeggyes jegyek jellemzik. Ízében szintén a meggyes, bonbonmeggyes jegyek dominálnak, de gyümölcsös kedvessége szelídíti a magas alkoholtartalmat.

Takler Pince Bartina 2007

Takler András mutatta be ezt a remek és komplex 5 éves házasítást, melynek alap építőeleme a kékfrankos, de emellett cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot alkotja. 18 hónapos fahordós érlelést követően került palackba, jelenleg három éve palackban érlelődik. Illatában egy édes-kedves jelleg: gyümölcsök sokasága, ribizli, málna, szeder; érezhető, ízében a málna dominál, és ezt a fás jegyek szépen kiegészítik. A legrangosabb horvát borszaklap (Svijet u casi) szeptemberi számában 91-95 pontos kategóriába helyezték, elismerő szavakkal illetve a bort, nem véletlenül.

Mészáros Pál Borház Merlot Válogatás 2007

Az idei Év Pincészete díjjal elismert borászat tulajdonosa a tőle megszokott szerénységgel mutatta be ezt a bort, mely méltón nyert ezüstérmet Brüsszelben a Monde Selection borversenyen. Kedves, behízelgő illatában a merlot fajtajellege tipikusan megjelenik, de emellett a késői szüretnek köszönhetően a túlérett szőlő jegyei szépen ott vannak az utóízben. Krémes, bársonyos textúra jellemzi, gazdag szárazpróba a végén.

Vesztergombi Pince Turul 2009

Cabernet franc és merlot házasításának köszönhetően született meg ez a rendkívül sokszínű és harmonikus bor. Illatban a gyümölcsök és a fűszerek kavalkádja varázsol el, míg ízében inkább a fajtaborok adta elsődleges aromajegyek, a gyümölcsök játsszák a főszerepet.

Vida Családi Borbirtok Kadarka 2003

Igazi különlegességgel, október végén szüretelt, bakművelésű 2003-as Kadarkával, és Vida Péter, az év bortermelője szavaival zártuk a szeptemberi BorEgyetemet, melynek varázsát a páratlanul összeválogatott borok adták. A kadarka 5 órás dekantálást követően rendkívül kedves fűszeres illattal köszöntött, majd ízében gazdag gyümölcsvilággal kedveskedett. „Ez egy valódi szimfónia volt, melyben minden bornál minden a helyén találtatott. A savharmónia, az illat- és ízvilág összhangja; a gyümölcsök, fűszerek és a fahordós érlelés jegyei" - mondta az est végén Vida Péter.

 

Legolvasottabb
Legfrissebb