Ma már szerencsére távol vagyunk az "ABC" - Anything But Chardonnay mozgalomtól, ami a kilencvenes évek közepén robbant be, hozzánk persze némi késéssel érkezett meg. Gondoljuk mi, de aztán valóban kérdés, mennyire tért vissza a chardonnay népszerűsége, szeretjük-e, ismerjük-e vagy csak megszokásból rendeljük sokszor, mert abban nem lehet nagyot csalódni. Persze, hogy lehet. Mi azonban nem csalódtunk szerencsére egyik borban sem, kilenc tételt kóstoltunk meg a legutóbbi borszakkörben.
A világ hatodik legelterjedtebb szőlőfajtája, talán nincs is olyan terület, ahol nincs belőle. Száznyolcvanezer hektár bizony nagy úr, rengeteg bor készül az itt termett szőlőből, egyszerű, könnyed bor a többsége, megint másutt a vaníliás-fás chardonnay dívik igazán. Kóstoltunk ilyent is, olyant is, változatos volt az este, az biztos, magam sem hittem volna előre, melyek lettek a befutók. A vakkóstolás, úgy bizony, jobban mondva az alufóliába tekert borok mindig okoznak meglepetéseket.
Volt vendégünk is, méghozzá Adonyból. Ha senkinek nem ugrik be, melyik borvidék része is Adony, ne csodálkozzon, hiszen nem is borvidéki település. Bár van boros múltja, termett ott rég kadarka is, épültek pincék, boroztak a népek, de aztán ez elhalványult. Az új generáción a jövő, Boldog Tamás (a képen középen - a szerk. megjegyzése) lelkes borkedvelőből lett borkészítő, a családi hagyományokra is építve vágott bele a szőlészkedésbe-borászkodásba, első saját borát hozta el nekünk megmutatni és meg kell, hogy mondja, nem vallott vele szégyent.
BOLDOG TAMÁS Chardonnay 2013
Az alapanyag az etyek-budai borvidékről származik, ez még felvásárolt szőlőből készült. Tiszta megjelenés, világossárga, zöldes reflexekkel. Egy pici ként érezni az illatában, amúgy zöldes jegyekkel indít, citrusos-füves jelleget kap, zöldalma jelenik meg, nem bántóan, inkább azzal az édesfanyarsággal köszön vissza kortyban is, amiért szeretjük a zöldalmát. Jó savak adnak lendületességet a bornak, az utóízében egy falat almadzsem, vajjal megkent friss kalácson, korrekt, tavaszi-nyári chardonnay. 82 pont, ***
NYAKAS Chardonnay 2013 (Etyek-Buda)
A legjobb sauvignon blanc a sorban, mondta be Szabó Zoli és volt némi igazság a szavaiban. Zöldessárga szín, bodza, egres, spárga és friss, ropogós, még szinte éretlen alma az illatában. Jó savak, jó arányok, kis szénsavval meglódított lendület, intenzív illatok, intenzív zamatok, kis cukorka is kerekíti, összességében minden a helyén van, csak a chardonnay bujkál benne. 84 pont, ***
TORMARESCA Chardonnay 2012 (Olaszország)
100% chardonnay a pugliai Minervo Murge (20%) és San Pietro Vernotico (80%) birtokokról. Almával teli kosár, van benne piros, sárga, zöld, roppanós és kásás, némi citrusossággal a háttérben. És egy kevés virágot is felfedezek, nagyon diszkréten. Viszont vannak benne élő savak, a végén egy almakrémes, kedves búcsú, meglepetés volt ez a bor, nekem bejött, a közönségnek kevésbé, a megosztott harmadik helyen végzett. 86 pont, ****
MONTES Reserva Chardonnay 2012 (Chile)
Sötétebb, mélyebb sárga a szín, az illatban vanília és édesfűszerek, pörkölt mogyoró, szájban almakompót, lédús őszibarack, csipetnyi fehérbors, nyitáskor nagyon intenzív, aztán levegőn picit visszavesz. A hordó megtette a magáét, de nem durva, csak hozza mindazt, amit egy (részben) hordózott chardonnay-től elvárunk. Van, amikor és ahol ez kell. 85 pont, ****
GÜNZER ZOLTÁN Chardonnay 2011 (Villány)
Meglepetés volt ez a bor. De tényleg. Nem sokan tippeltek volna Villányra. Nem annyira a hordóval hengerel, mint a nagy testtel. Van benne persze hordóhatás is, de a gyümölcs jön, a baracktól az almáig, az egrestől a naspolyáig. Valamiféle sós-fémes zamattal keveredve ráadásul. SzabóZé nagyon dicsérte, a közönséget jobban megosztotta. Én sem tudtam vele igazán azonosulni, bár értékeltem egyediségét. 84 pont, ***
LÉGLI Chardonnay 2011 (Balatonboglár)
Az est bora volt nekem, utána ránéztem a Bortársaság weboldalán, már nem kapható. megittuk az összeset, barátaim… Meg tudom érteni. Illatban volt benne egy konzerv-fémességgel keveredő zöldfűszeresség, hűvös és gyümölcsös jegyek összjátéka. Jön belőle minden, ami chardonnay és ami a Dél-Balaton. Diszkrét mineralitás, szép hordós jegyek, fémesség, barackosság, érett alma és lágy fűszerezettség. Jó anyag, jó savakkal, jó egyensúlyban, be kár, hogy elfogyott. Az est második helyezett bora összesítettben. 89 pont, ****
SAUSKA TOKAJ Chardonnay 2011 (Tokaj)
Az est legdrágább tétele egyben a közönségszavazás nyertese, a publikumunk vakon is ki tudja választani kilenc közül az értékes bort, mondhatnánk. Szoros volt azonban a voksolás, a gyantás, fűszeres, enyhén virágos illat után egy minerális, tölgyfa hordós, olajos magvakban bővelkedő ízvilágot kapunk, a test vastag, erőteljes, intenzív. Sűrű a korty, van mélysége a bornak, van tartalma, hossza. Van, akinek Tokaj nem volt benne (szerintem azért igen), mások a chrdonnay-t keresték (szerintem azért benne van, hordóban). Az est második, visszakóstolós felében kortyolgattam még belőle egy pohárral. Engem nem zavart annyira a hordó, levegőn szépen kinyílt az illata is, 88 pont, ****
WILLIAM FEVRE Chablis 2011 (Franciaország)
Meglepetésre a francia versenyző maradt szavazat nélkül. A Chablis-stílus nem jött be a közönségnek. Tiszta, zöldessárga szín. Illatban visszafogott, kevés fehérgyümölcs, Granny Smith alma talán, közepes intenzitású. Száraz, közepes sav, közepes alkohol, zamatait az alma, a citrusok és a kréta határozzák meg. Test közepes, korty visszafogottan maradandó. Korrekt tétel, bevezető Burgundia fehérboraiba. 84 pont, ***
N.A.G. Veresföld Chardonnay 2010 (Mátra)
Ennek a bornak kellett a legtöbb idő. Vacsora után volt érdemes visszakóstolni. Mélyebb a színe, illatában a barack és a méz, a gyümölcsök és az alkohol érezhető. Masszív, sűrű szövésű test, érett gyümölcsökkel, olykor aszalványokkal, krétával, kovával, finom tanninérzettel, sok alkohollal, a lédús gyümölcsökön túl a maradékcukor is selymesíti a kortyot. Hosszú, tartós, izgalmas. Megosztó, de nekem ez a fajta különutasság, egyedi chardonnay-értelmezés tetszik. Harmadik hely, megosztva. 86 pont, ****