Kérem Várjon!
Cikkek
Antinori a házban
(Hordó)Szüret a Tűzkő Birtokon 2010
mÁkos
2010 September 24.

A rendes évi szüretre voltunk hivatalosak a Tűzkő Birtokra Bátaapátiba, végül a szakadó eső miatt a szőlőbe ki sem jutottunk. De mÁkos kolléga legalább végrehajtotta élete első kerékcseréjét.

A birtok dolgozói a sárdagasztás helyett alternatív programmal várták az egybegyűlteket, az eső miatt ugyanis rögtönöznie kellett a pincészetnek. A szőlő helyett az European Coopers Palotabozsokon található üzemét látogattuk meg a vendégekkel.

Az üzemvezetés során a borkészítés egyik nélkülözhetetlen kellékének, a hordónak az előállítását mutatta be Flódung Kristóf, az Európai Kádárok kft. vezetője. A régi kádár szakmát úgy örökítik át itt a mai világ igényeinek megfelelően, hogy ügyelnek a hagyományos eljárások megtartására, a modern technológia alkalmazásával. A cég nem csak hazai borászatoknak, köztük a Tűzkőnek szállít, hanem Európa, de a világ több pontján is használják az itt készült barrik hordókat.

A kocsánytalan tölgy rönkök telente érkeznek az Európai Kádárok üzemébe. A zempléni és mecseki területekről származó fák szigorú minőségi próbán esnek át. A feldolgozásra alkalmasakat ék segítségével hasítják szálirányba úgy, hogy közben a szálszerkezet ne sérüljön meg. A szíjács, kéreg és a bél anyagának eltávolítása után megmarad a fának az a része, amelyből a legjobb donga készül. Utóbbiak még egy minőségi vizsgálaton átesnek, ezután kezdődik az általában 2-3 évig tartó érlelési folyamat, melynek során a káros anyagok, észterek stb. kiáznak a fából.

Az érlelési idő után még egy válogatás történik, majd német és olasz kádáripari gépek segítségével elvégezik a megmunkálást. A munkaabroncsba összerakott dongákat égetéssel hajlítják és pörkölik, a tüzet a saját fahulladékkal táplálják. Az állandó minőség érdekében a pörkölést mindig ugyanazon szakemberek végzik. Az így elkészült hordót külsőleg megmunkálják, majd galvanizált acélabroncs kerül a munkaabroncs helyére.

A birtokon a Tűzkő 300 éves, egykor az Apponyi család tulajdonát képező pincéjét mutatta be Erdélyi Árpád. A birtokigazgató itt mesélt a Tűzkő múltjáról, egyúttal felvázolta a borászat jövőképét is. Bár a legnagyobb külföldi piacuk az olasz és a skandináv, az utóbbi évek irányváltásának köszönhetően 40-60 százalékban palackoznak már belföldre és exportra. „A körülményekhez képest a bajok és betegségek eddig elkerülték a szőlőt, igyekszünk kihozni a maximumot a borokból” – jegyezte meg a nemzetközi összefogással működő pincészet birtokigazgatója az idei évjárattal kapcsolatban.

„Mindig öröm nekem, ha idejövök” – mondta el a Magyarországra látogató Albiera Antinori, az Antinori cégcsoport elnökhelyettese. „Nemcsak nagyon szép ez a hely, de szívemen viselem ennek a területnek a sorsát."  A szüreten megjelent még Renzo Cotarella, a cégcsoport vezérigazgatója, Stefano di Blasi, a Tűzkő Birtok Pincészet szaktanácsadója, és Christian Zulian, az olaszországi birtokok szőlészeti vezetője. 

A séfek, Alessandro Arena és Kalla Kálmán együtt készültek menüsorral a vendégeknek. A délutánra normalizálódó időjárásnak pedig csak azért nem tudtunk felhőtlenül örülni, mert az autóhoz visszatérve a leeresztett bal első köszöntött vissza ránk.

Galéria itt.