Kérem Várjon!
Cikkek
Édes Tokaj
A Pécsi Borozó toplistája
Pécsi Borozó
2020 April 11.

Rendhagyó bortesztet indítottunk útjára az ősz folyamán, Tokaj édes arcát szerettük volna felfedezni. Kései szüretűek, szamorodni, aszúk egy nagy közös kóstolón - a termelői oldal is jól vette a lapot és mintegy 80 bort bíztak zsűrink ítéletére. Mutatjuk a teljes listát, ami a Pécsi Borozó 2019 téli számában jelent meg nyomtatásban.

Nem gyakran van ilyen alkalom a Pécsi Borozó életében, így kicsit kibővítettük a szokásos csapatot, a tokaji borok kóstolását Ercsey Dániel szerkesztő kollégánk vezette le, aki talán a legjártasabb közülünk Tokajban. És érkeztek barátaink a határokon túlról is, Igor Luković, a legrangosabb szerbiai bormagazin, a Vino&Fino főszerkesztője, valamint az amerikai Matthew Horkey, az Exotic Wine Travel formáció egyik fele, aki épp adatgyűjtési céllal jár hazánkban, lévén egy, a magyar borról szóló könyvön dolgoznak.

Biztosan más, ha valaki nap mint nap kóstol tokajit, máshogy áll hozzá, másra figyel, mi azonban olyan kóstolót szerettünk volna, ahol olyan sommelier, borász, borszakíró csapat jön össze, akik nem Tokaj-profik, de véleményük talán jobban tükrözi, milyen lehet az édes tokajik fogadtatása a borkedvelő publikumnál.

Nem tervezünk sok ilyen tesztet, nem tervezünk sűrűn nagyobb tematikus teszteket egyáltalán, de ez most rendkívül tanulságos volt. Nekünk, kóstolóknak is és bízom benne, az lesz olvasóinknak is.

Segített megfogalmazni, milyen is a mi saját tokajink, hiszen mindenkinek van valamiféle elvárása, ideálja. Segített eligazodni, miben más a három kategória, a kései szüretű, a szamorodni és az aszú. És azt is megmutatta, nem csak mi tanulunk, de a borászok is keresik az utat, az egyéni hangot, a kategóriák megfogalmazását a borban. Azelőző napokban három interjút is publikáltunk ezzel kapcsolatban, általunk elismert és tisztelt borászok véleményét.

A díjazott borok (pontozási metodikánk itt olvasható):

Pannon Tokaj Dominium Tokaji Aszú 6p 2013

Illatában vilmoskörte és ásványosság, aláfestésként hordófűszerekkel. Kóstolva feszes szerkezet, elegáns savak, az ízképben sós ásványosság, méz és ananász, keleti fűszerekkel megbolondítva. Komplex, elegáns bor, szinte végtelen lecsengéssel.

tokajiborbolt.hu, 9990 Ft
96 pont

Pelle Pincészet Tokaji Aszú 6p 2016

Nagyon fiatalos illat citrusokkal, hordófűszerekkel, vaníliával. Nagy test, vibráló savak, citrusokkal, mézzel, keleti fűszerekkel a korty- ban. Elképesztően komplex aszú, végtelen hosszú korty.

borbolt.hu, 16900 Ft
95 pont

Dobogó Pincészet Tokaji Aszú 6p 2012

Illatában szép érettség, keleti fűszerekkel, lépes mézzel, ánizzsal és curryvel, őszibarackkal és csipetnyi mentával. Kóstolva nagy test, kerek savak, az ízében aszalt gyümölcsök, szép hordófűszerek, pici tea, karamell, mandarin. A lecsengése véget nem érő. Csodálatos bor.

zwackwebshop.hu, 12925 Ft
95 pont

Royal Tokaji Tokaji Aszú 5p 2014

Illatában pici púder, mandarin, vanília, aszalt gyümölcsök. Kóstolva közepesnél nagyobb test, élénk savak, menta, fehér virágok és citrusok. Friss savú, élénk hatású bor szuper egyensúllyal és trópusi gyümölcsökkel a lecsengésben.

wineloverswebshop.hu, 6290 Ft
94 pont

Balassa Tokaji Szamorodni Bomboly 2017

Bódítóan gazdag és krémes bor, gyümölcs, propolisz, méz és végtelen hossz. A mangótól a lédús őszibarackig, a kajszitól az ananászig trópusi és pannon gyümölcsök tucatjával jönnek, szép savak, vastag, de finom szerkezet, úgy élénk, hogy közben feltárhatatlan rétegzettséget mutat.

Bortársaság, 9950 Ft
94 pont

Tokaj Classic Tokaji Aszú 6p 2006

Gyönyörű érettség az illatban, tea, kávé, dohány, csokoládé, aszalt gyümölcsök. Kóstolva nagy test, vibráló savak, az ízében menta, dohány, tea, citrusok, ánizs. Nagyon-nagyon hosszú utóízzel búcsúzik.

A pincészetben, 20000 Ft
93 pont

Pajzos Tokaji Szamorodni 2014

Nagyon szép illatok, mézzel és datolyával, selymes korty, kajszival, mineralitással, élő savakkal, izgalmas, elegáns szerkezettel. Nem kevés cukor, de jól áll neki. Hoszszú, nagyon hosszú zamatokkal köszön el.

A pincészetben, 3500 Ft
93 pont

Kikelet Tokaji Late Harvest 2017

Nagyon virágos illat, némi méhviasszal, gyantával, szájban virgonc savak, nem a cukor viszi, inkább a harmónia, kis édesség, pici kesernye, érezhető botritiszesség, körte és mazsolaszőlő. Ásványos, hosszú, tartalmas, szálazható tokaji bor.

Bortársaság, 3950 Ft
93 pont

Barta Öreg Király Dűlő Tokaji Aszú 6p 2013

Szép érett gyümölcsösség, őszibarack és aszalt kajszi, sárgadinnye és méz az illatban. Kóstolva nagy test, kerek savak, szép érettség, az ízképben jázmintea, az egyensúly egy leheletnyit a cukor felé billen.

A pincészetben, 35000 Ft
92 pont

Gizella Pince Tokaji Szamorodni 2017

Tiszta, hűvös, nagyon karakteres, minerális illatok, modern szamorodni. Kortyban gazdag, rétegzett, méz, kajszi, körte, papaya, de a sok édes gyümölcs mellett egy sós háttérzamat is végig jelen van. Inkább a talajról, Tokajról szól, mint a cukorról és az édességről.

Bortársaság, 10500 Ft
92 pont

Gróf Degenfeld Andante Furmint Tokaji Late Harvest 2016

Komplex illat fehér húsú gyümölcsökkel, mézzel és körtével, édes-érett ciprusokkal. Kóstolva telt, szájbetöltő, de vibráló savakkal és még az illatnál is összetettebb ízképpel, amiben felbukkan az ananász, a körte, a méz, a menta, citrusok és fehér virágok, de még egy kis ánizs is. A lecsengése végtelen, elképesztő bor!

pannonborbolt.hu, 6490 Ft
92 pont

Pajzos Tokaji Aszú 5p 2006

Szép botritiszes illat szilvalekvárral, csipkebogyólekvárral, naranccsal és aszalt gyümölcsökkel. Közepes test, kerek savak, intenzív narancsos, mandarinos ízvilág, a háttérben körtével. Krémes textúrájú aszú egy vélhetően meleg évjáratból, hosszú ásványos lecsengéssel.

A pincészetben, 14000 Ft
91 pont

Gróf Degenfeld Tokaji Szamorodni 2016

Kortyban köves, tűzköves, gyufás, ugyanakkor mazsolás, aszalt kajszis, aszalt ananászos jegyek jönnek. Kortyban furmintosan jó savak és karakteres ásványosság, gyümölcsökből birs és ananász, széles és gazdag, hosszú szamorodni.

Pannon Borbolt, 2990 Ft
91 pont

Pajzos Tokaji Aszú 5p 2011

Illatában füge, mandarin, törökméz, pici dohány, lédús és túlérett őszibarack. Kóstolva közepesnél nagyobb test, sűrű szövet, vibráló savak, az ízképben a citrusok mellett egy izgalmas tűzköves jegy is felbukkan. A lecsengése közepesnél hosszabb. 90

A pincészetben, 10000 Ft
90 pont

Hétszőlő Tokaji Aszú 5p 2010

Méz, aszalt gyümölcsök és mangó az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, élénk savak, pici petrol, kajszi, citrusok, virágméz. A lecsengése kifejezetten hosszú, a savak karcossága alapján vakon egy esős évjáratra tippelnénk.

A pincészetben, 12500 Ft
90 pont

Benkő Borház Tokaji Aszú 6p 2013

Illatában muskotályos jegyek, mellette szép botritiszes karakter, citrusok, zöldfűszerek és bodzavirág. Kóstolva nagy test, feszes savgerinc, citrusok, aszalt őszibarack, menta. Hűvösen elegáns bor, tonikos lecsengéssel.

A pincészetben, 9500 Ft
90 pont

Oremus Tokaji Aszú 6p 2013

Illatában édes gyümölcskosár, citrusok, szép botritisz, aszalványok. Kóstolva nagy test, friss savak, az ízképet a citrusok mellett némi körte, és egy egyre intenzívebbé váló sós-karamelles ízjegy uralja. Hosszú ásványos lecsengéssel búcsúzik

Bortársaság, 24500 Ft
90 pont

Tokaj Classic Tokaji Aszú Király Grand Cru 6p 2013

Ásványos-tűzköves illat, ami ennyire intenzíven meglepő egy aszútól, utána viszont szépen jön az aszalt kajszi és kicsi egres is. Nagy test, sűrű szövet, meleg-érett karakter. Az ízképben naspolya, kávé, pici mandarin és datolya. A lecsengésben vattacukor és érintésnyi tea.

A pincészetben, 24000 Ft
90 pont

Nyárádi Family Trifecta Tokaji Aszú 6p 2013

Aszalt őszibarack és lédús túlérett sárgadinnye, méz és méhviasz az illatban. Kóstolva telt és kerek, szép savakkal bíró tétel, ahol a tanninok is fontos szerepet játszanak. Az ízében narancslekvár és naspolya, narancshéj és egyéb citrusfélék. Hosszú utóízzel búcsúzik.

A pincészetben, 175 $
90 pont

Royal Tokaji Tokaji Szamorodni 2017

Méz és hárstea. Akácvirág. Kortyban elég krémes, jó savakkal, őszibarackkal, kajszival, mangóval. A zamatban fűszeres, édes, keleti fűszeres jegyek is jönnek. Tartalmas, egyensúlyos, szép bor.

selection.hu, 3350 Ft
90 pont

Holdvölgy Eloquence Tokaji Szamorodni 2008

Gazdag, tömény illat. Méz, szegfűszeg és narancshéj. Kortyban érlelt, vastag, jól strukturált, mézes-magvas jegyek erősebben, narancsos-marcipános jegyek mögöttesen jelennek meg. Tartós, elegáns, tartalmas, érett bor.

pannonborbolt.hu, 5190 Ft
90 pont

Pajzos Tokaji Hárslevelű 2013

Méz és kalács, kalácshéj illata, kortyban vastag, krémes, de van sav, van jó szerkezet. Virágmézzel, hársmézzel meglocsolt mazsolás kalács, vaníliás és édes. Élvezetes, hosszan tartó bor.

A pincészetben, 4000 Ft
90 pont

Mad Wine Mád Tokaji Late Harvest 2017

Intenzív, ám kissé hűvös illat. Mentás, mentolos. Plusz érett citrusok. Jól strukturált bor, van benne savháttér, van feszesség, jó hossz, elég széles a korty. nem koncentrációval hódít, hanem eleganciával.

borbolt.hu, 4660 Ft
90 pont

Pelle Pincészet Zsófia 2017

Elég intenzív illatok, virág, körte, birs. Szájban tökéletes sav és cukor arány, kellemes a selymessége. Rétegzett, tartalmas, izgalmas bor, hosszú, érett-szaftos citrusos, barackos zárással.

borbolt.hu, 4000 Ft
90 pont

Sauska Tokaji Late Harvest Cuvée 2018

Szép virágos, mézes illat. Propoliszos, vajas érzetű korty. Nagyszerű sav-cukor arány, igazi aranymetszés. Szép, kifinomult, jól strukturált bor, birses, kajszis, feketeteás jegyekkel.

Bortársaság, 5150 Ft
90 pont

Pelle Pincészet Tokaji Aszú 6p 2014

Nagyon élénk citrusos illat, friss, szinte mentás háttérrel, vaníliával és friss fával. Kóstolva nagy test, picit talán savhangsúlyos szerkezet, citrusok és hordófűszerek, hosszú, már-már száraznak ható lecsengéssel.

borbolt.hu, 16900 Ft
89 pont

Pelle Pincészet Tokaji Szamorodni 2017

Krémes, gazdag illat, sok érett citrus, sok kajszibarack. Tartalmas korty, dús, krémes. Aszalványos, lassan hömpölygő, gazdag zamatok, jó savak, tiszta ízek-illatok.

borbolt.hu, 6010 Ft
89 pont

Benkő Borház Vecsey Tokaji Sárgamuskotály 2017

Aranysárga szín, erőteljesen virágos, mézes illatok. Sárgadinnye és Lipton-tea. Jó savak, hosszú utóíz. Könnyen érthető és fogyasztható, modern tokaji.

A pincészetben, 3000 Ft
89 pont

Mad Wine Sweet by Tokaj 2018

Illatban elég határozott trópusi gyümölcsös vonalat fedezünk fel, érett-aszalt barackos háttérrel, amibelefér némi citrusos jegy is. Szép korty, visszafogottabb savak, picit kesernyés, picit kompótos, de szépen kitart, jól megkomponált szerkezetű bor.
borbolt.hu, 2100 Ft

89 pont

Vayi Borászat Tokaji Cuvée Late Harvest 2018

Tiszta illat. Őszibarack. Mangó. Kajszi. Aszalva akár. Valamiért a muskotályos-rózsás, virágos vonal is feltűnik a háttérben. Kortyban a gyümölcsök mellé égetett cukor, karamell is jön, de azérásban ismét az őszibarack viszi sokáig a zamatokat.

Bortársaság, 3250 Ft
89 pont

Portius Tokaji Szamorodni 2017

Tiszta, szép illat, vulkáni kövek és aszat mandarin. Kortyban kissé diós, magvas, zabszeletes jellegű, amiben mazsola, aszalt kajszi és áfonya is került. Korty elég tartalmas, a végére kissé szikár jellegű.

A pincészetben, 3500 Ft
88 pont

Oremus Tokaji Szamorodni 2015

Határozottan ásványos, fanyar, friss mentás-citrusos, cuppantós jegyekkel indít, jó cukorral, jó savakkal, szikár, feszes szerkezettel. Elég összetett, elég izgalmas, elég hosszú.

Bortársaság, 3250 Ft
88 pont

Nagy-Kovács Tokaji Furmint Late Harvest 2017

Illatában virágpor, pici torma, keleti fűszerek. Kóstolva nagy test, szép savak, telt karakter, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, körtével és ananásszal az ízben. A lecsengése hosszú.

A pincészetben, 2890 Ft
88 pont

Hímesudvar Tokaji Sárgamuskotály 2018

Virágok, rózsa és jázmin, plusz némi fekete tea. Jó cukor és sav arány. Gazdag ízek, hosszasan tartó zamatosság, érett és aszalt gyümölcsök dominálnak.

A pincészetben, 3490 Ft
88 pont

Balassa Mézes-Mály/Zéta 2017

Birsalma és körte jön elsőre, mézes és vajas illatban, szájban meg abszolút. Kicsi kompótos jegy, birs fahéjjal. Selymes, tömény, vastag anyag, több sav talán több lendülettel vinnél, de így is élményt adó bor.

A pincészetben, 5080 Ft
88 pont

Holdvölgy Signature Tokaji Cuvée 2007

Aranyba hajó színvilág. Illatban dió, marcipán, dohány. Aranymazsola és aszalt kajszi. Kortyban mandula és karamell. Az alkoholérzet magas. Elég buja, sűrű, érett, olykor túlérettnek is tűnő, időt igénylő különlegesség.

pannonborbolt.hu, 6890 Ft
87 pont

Espák Tokaji Aszú 5p 2014

Illatában fekete tea, pici pipadohány, ánizs, aszalt őszibarack. Kóstolva közepesnél nagyobb test, penge savak, narancs, grapefruit, de itt is felbukkan a tea, kevés curry és reszelt alma jelenlétében. Oldschool aszú hosszú lecsengéssel.

A pincészetben, 7140 Ft
87 pont

Erzsébet Pince Tokaji Aszú 6p 2013

Intenzív illat rengeteg hordófűszerrel, mogyoróval és vaníliával. Kóstolva nagy test, elegáns savszerkezet, krémes textúra. Az ízképben egy meleg év minden lenyomata, aszalt gyümölcsök, hordófűszerek, a tanninok szépen támasztják a kortyot. A fa megosztotta a kóstolókat, van akinek nagyon tetszett, mások kifejezetten túlzónak találták.

A pincészetben, 24000 Ft
87 pont

Portius Tokaji Aszú 6p 2013

Húsos, füstölt illat, valószínűleg a hordóból. Kóstolva nagy test, szép savak, feszes tanninok, utóbbiak kicsit talán nyersek is. Az ízében aszalt őszibarack, naspolya. Telt bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel.

A pincészetben, 10000 Ft
87 pont

Vayi Borászat Tokaji Szamorodni 2016

Aszalt nektarin és édes, aszalt paradicsom az illatában, kortyban méz és körte, mazsola és vajas popcorn, kávékrém. Izgalmas, nem szokványos, de tartalmas és hosszasan élvezhető, szálazható bor.

pincearon.hu, 2990 Ft
87 pont

Oremus Tokaji Late Harvest 2016

Érdekes illat, mintha botritisz is lenne benne, mellette muskotályos jegyek, kajszi és birs, fehér virágok és mézes jegyek, tea és minerális felhangok. Kóstolva nagy testű de penge savakkal bíró tétel, nagyon jó sav-cukor egyensúllyal, teás-mandarinos ízekkel, körtével a lecsengésben.

Bortársaság, 5450 Ft
87 pont

Patricius Katinka Tokaji Late Harvest 2017

Visszafogottabb illatok, citrusok, némi kajszi, aszalva. Finom ízek, túlérett jegyek, talán kevesebb komplexitás, de több kedvesség, ha szeretjük az igazán édesbe hajló, finoman muskotályos tokajit.

A pincészetben, 3900 Ft
87 pont

Patricius Tokaji Szamorodni Stilla Aurea 2015

Balzsamos, gazdag, dús gyümölcsösség mutatkozik meg a kortyban, de már az illatban is. Buja, széles, burjánzó krémgyümölcs, kevesebb struktúra és feszesség, zamatáradás, aszalványokkal, pici gombával.

A pincészetben
86 pont

Hollókői Liza Tokaji Furmint 2018

Intenzív illat, benne körte, ananász, de egy kis porosság és némi tea is felbukkan. Nagy test, aszalt gyümölcsös ízek, a háttérben zöldes reflexekkel. A lecsengése közepes.

A pincészetben, 2500 Ft
86 pont

Illés és Társai Szövetkezet Tokaji Furmint Late Harvest Lapis-dűlő 2017

Visszafogott illat pici körtekompóttal. Kóstolva közepes test, kerek savak, érett és aszalt fehér húsú gyümölcsök, pici menta, tonikos kesernye. Jól iható, kellemes bor.

A pincészetben
86 pont

Árvay Édesem 2017

Illatos, könnyed, virágos, virágporos illatokkal nyit. Puha korty, jön a mangó, a rózsavíz és a birsalmasajt, viszi a cukor előre, egy kicsivel több sav jobban ellenpontozna.

A pincészetben, 3300 Ft
86 pont

Paulay Borház Édes Verebes Tokaji Cuvée 2017

Kissé visszafogott illat, gyógynövény és aszalt sárga gyümölcsök. Savak jól ellenpontozzák az édességét, közepesnél hosszabb a lecsengése, szép birses, kajszis, mangós jegyekkel.

A pincészetben, 3500 Ft
86 pont

Vayi Borászat Tokaji Cuvée Late Harvest 2017

Intenzív körtés, kompótos, fahéjas illat. Ízben is hozza ezeket a jegyeket, barackos, ananászos zamatok, picit fanyar, marcipános jegyek, szép savszerkezet, hosszan kitart.

Bortársaság, 3250 Ft
86 pont

Paulay Borház Tokaji Kövérszőlő 2018

Némi szellőztetéssel egyre szebb illatokat ad, sárgabaracklekvár, gyógynövények, narancshéj bukkan fel. Némi füstösség. Közepesen strukturált és közepes hosszúságot is mutat.

A pincészetben, 3500 Ft
86 pont


A zsűri tagjai voltak:

CSANAKY MÁTÉ, pécsi apuka, de tokaji érdekeltsége is van, lévén a Zsirai Pincészet marketingjével és kereskedelmi ügyeivel is foglalkozik, nem mellesleg Zsirai Petra férje.

DANI RENÁTA, a pécsi Püspökség borszakértője, kóstolja és népszerűsíti a régió borait, régi munkatársunk borversenyek és rendezvények szervezésében.

ERCSEY DÁNIEL, írt magyar boratlaszt, szerkesztette a Borigót, szerkeszti a winesofa.eu közép-európai boros oldalt, egyben a Pécsi Borozó budapesti szerkesztője.

GYŐRFFY ZOLTÁN, a Mustra zsűrielnöke, a Pécsi Borozó főszerkesztője, aki előkészít, fegyelmet tart, eldönti a vitás kérdéseket, majd formába önti a gondolatokat.

HÁGA BALÁZS, bejárta a világot, villányi pincékben is készített bort, de inkább az önállóság mozgatja: borászati tanácsadó vállalkozást vezet.

HANAUER, SUSANN, a Wassmann pincészet női oldala, jogász és borszakértő, Villányba húsz éve szeretett bele férjével együtt, ahol elkötelezett biodinamikusként gazdákodnak.

HORKEY, MATTHEW, az Exotic Wine Travel egyik fele, díjazott horvát boros könyvük után, mivel mutattunk neki szép magyar, épp villányi borokat, új kötetében Magyarországot szeretné bemutatni.

LAKNER PÉTER, bordalénekes, közgazdász és felsőfokú WSET-borismerő, volt borútmenedzser és vezetett borklasztert is, pragmatikus szemlélete teszi jó csapattaggá.

HEVÉR LÁSZLÓ, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet főborásza, bácskai gyökerekből táplálkozva alkot egyre jobb és iránymutató pécsi borokat.

LABANCZ RICHÁRD, törzskóstolónk indulás óta, a pécsi Eleven Bor & Tapas sommelier munkatársa, szőlész-borászként világutazó: Mohácstól Új-Zélandig kalandozott már.

LUKOVIĆ, IGOR, a szerbiai Vino&Fino bormagazin főszerkesztője, nemzetközi borbíráló, a Decanter WWA zsűritagja, déli szomszédaink boros életének egyik legmeghatározóbb alakja.

SEBESTYÉN CSILLA, a szekszárdi Sebestyén Pincét erősíti, miután vezető sommelier volt a legjobb skót étteremben - a szigetekre azóta is visszajár a magyar bort népszerűsíteni.

SIPOS LÁSZLÓ, dolgozott borászatban, adott el bort nagyáruházban, foglalkozott bormarketinggel, projektet menedzsel, a hásságyi szőlőkben saját bort készít.

SZENDE GÁBOR, a villányi Szende Pincészet fiatalabb generációja, kedveljük a lendületét, vörösboros lévén persze, hogy édes tokajikat hívtuk bírálni.

WÉBER TAMÁS, a Pécsi Borozó egyik alapítója, fotósként és tördelőként erősítette a csapatot, amíg vendéglősnek nem állt, az idén ötéves pécsi Balkán Bisztró fűződik nevéhez.


Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner