Jelentős túljelentkezés mellett, pécsi viszonylatban magas szinten és részvétellel, sikeresen lezajlott a Pécsi Gastro Club kezdeményezésére összehívott konzorcium Pécs 2010 Gasztroélmény programsorozatának évadnyitó gálaestje. A gasztronómiai rendezvények sorát Sauska Borvacsorával, öt borral-öt fogással, 36 kiló bélszínnel, 14 kiló libamájjal, több mint másfélszáz vendéggel startoltatták. Ott voltunk mi is, készültünk beszámolóval és fotógalériával, ráadásul a programsorozat egyes elemeiben még némi - egyelőre láthatatlan - partnerség is lesz. Az Expo Center rideg környezetében biztató jeleket tapasztaltunk, kíváncsian várjuk a folytatást.
Teleky Zoltán, a vacsoráért felelős Teleky Bistro tulajdonosa és séfje nem esett kétségbe, amikor a rendezvény előtt a túljelentkezésre való tekintettel a szervezők megemelték a vendégszámot. S ami az asztalok mellől nem látszott, a tálalóablaknál annál inkább szembetűnő volt. A Wunderlich Étterem, a Tenkes Csárda, a Pezsgőház Étterem és a Kalamáris Vendéglő (hogy csak néhányat említsünk) személyzete, mintegy harminc fő süt, főz, tálal, felszolgál és mosogat: talán ilyen együttműködést és összefogást még nem is látott pécsi konyha az elmúlt évtizedben.
A Pécsi Gastro Club Közhasznú Egyesület (és az egész éves gasztroszeánszhoz vele szövetségre lépő szervezetek, a Pécsi Közgazdász Egyesület, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség, az Ökozóna Környezetvédelmi Egyesület, a PTE EHÖK, Pannon Borrégió, a Doktoranduszok Országos Szövetsége) irányításával az első csúcsgasztronómia-nagyközönségnek filozófiájú program debütált január 29-én.
A dekorosok három napig dolgoztak azon, hogy az Expo Center sivár termeibe valami eleganciát pofozzanak, amit ropogós fehér terítők láttán át is éltünk – sőt, inkább báli, mint éttermi hangulatot kapunk körítésnek. Az asztalokon tökéletes teríték, persze hogy rögtön disszonáns elemeket keresünk, sikertelenül. A desszertes villa, az öblös bordeaux-i pohár, a vizespohár minden terítéknél ugyanaz.
„A csúcsgasztronómia ilyen helyszínen is meg tudja állni a helyét”- mondta köszöntőjében Zadravecz Zsófia, a Pécsi Közgazdász Egyesület elnöke. Dr. Szabó Géza, a Pécsi Gastro Club tiszteletbeli elnöke szerint az egész programsorozatnak, de már a mai estének is jelentős eredményei lesznek a jövőben. „Laikusból műkedvelők, műkedvelőkből pedig műértők leszünk. Kell a csúcsgasztronómiának egy hozzáértő közönség, hívei a minőségi hedonizmusnak, akik serkentő hatással lesznek a vendéglátóiparra.”- folytatta köszöntőjét az tiszteletbeli elnök, majd hozzátette. „A mennyiség bűvöletéből a minőség bűvöletébe kell átlépni.”
A programokban egyébként nagy szerep jut az egyetemistáknak, az év során több, kifejezetten nekik szóló rendezvényt szerveznek majd. Az eseményen felszólaló Zsiga István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és környéke regionális elnöke a szervezőknek és a szakembereknek mondott köszönetet, Koller Zsolt, a Gastro Club elnöke az események híd jellegét hangsúlyozta a csúcsgasztronómia és a nyitott vendégek között.
A konzorciumi aláírást követően Teleky Zoltán séf a menüsort, Kúcs Gyula, a Sauska Pincészet vezetője a borsort ismertette. A Sauska Tokaj részlegének 2007-es Szent Tamás Furmintját alig egy hete kóstoltuk, most is elegáns belépő a méretes Libamáj terrinhez. A házi készítésű brióst aztán kenyérrel pótoltuk, a libamáj megkívánta. A kísérő savanyú aranymazsola redukciónál koncentrált és összetett ízvilág, nemcsak elismerést, de érzelmeket is kiváltott az emberből.
A 2008-as Cabernet Sauvignonból hiányoltuk a savakat, bár a Csicsóka krémleveshez (ami intenzív szarvasgombaolajjal jelentkezett, de szerencsére idővel szelídült) meglepően odasimult. A velős borjú fásgaluskát ideje lenne levédetni – mielőtt máshol is felbukkanna az étlapon. A Chardonnay Makár 2007 krémessége, és a jellegzetes barrikos ízvilága nekem kilépett a ruccolás rizottó alól, amiben a parmezán és a sáfránymártás az izgalmas hátteret biztosította, a fekete tigrisrák viszont nem tudott mit kezdeni a megkülönböztetett figyelemmel.