Kérem Várjon!
Hírek
Három magyar arany a CMB mérlege
bori
2023 May 24.
Néhány napja ért véget a harmincadik Concours Mondial de Bruxelles a horvátországi Porečben. Az idei esemény az isztriai borokat a globális bortérképre helyezte fel. A bírák felfedezhették a régióban található természeti helyszínek szépségét és változatosságát, valamint számos kulturális látnivalót és ínyenc ételeket. Magyarországról idén sem érkezett sok minta, de azért születtek szép sikerek. Két aranyérem került Villányba: Bock Pince BV Syrah Extreme 2020, Artor Pincészet Artor 2020 és egy Etyekre: Etyeki Kúria Pinot Noir 2019. Az ezüstérmesek listája: Eszterbauer Borászat Tivald 2019 (Szekszárd), Heumann Merlot 2017 (Villány), Heumann Lagona 2017 (Villány) és A. Gere Villányi Franc Ördögárok 2018 (Villány).

Május 12. és 14. között a világ egyik legrangosabb versenyén a nemzetközi borszakma szakértői gyűltek össze, hogy a világ közel 50 országából származó több mint 7500 fehér- és vörösbort bíráljanak el. A díjnyertesek öt kontinenst ölelnek fel, nem csak a régi termelő országokat, hanem olyan meglepőbbeket is, mint India – amely története első érmét szerezte –, Kazahsztán és Albánia.

Az idén a verseny legmagasabb pontszámát elért fehérbor a Cenzontle blanco – egy mexikói fehérbor, amelyet a Valle de Guadalupe-ban termelnek. A legmagasabb pontszámot elért vörösbor Bulgáriából származik – a Vineyards Selection Tenevo (merlot, cabernet franc és petit verdot házasítása), amelyet a Villa Yambol állít elő, a Trák-síkságon.

A legnagyobb termelői régiók közül Bordeaux volt a legkiemelkedőbb, és a verseny legtöbb díjazottja, 256 érmes borral. Az Ibériai-félsziget 2023-ban is lenyűgöző eredményeket ért el – Portugália országos átlaga a díjazott pályaművek 37,5%-a volt. Spanyolországban Aragónia lopta el a show-t az érmes borok 42%-ával. Olaszország számára Toszkána nem kevesebb, mint 80 éremnyertes borával az ország legtöbbet díjazott régiójaként vált ismertté.

A legmagasabb pontszámot elért barrique bornak évente odaítélt Sylvain-trófeát egy kaliforniai bor nyerte 2023-ban – a lodi Michael David Pincészet által készített Earthquake Zinfandel címke. A legmagasabb pontszámot elért biobor Spanyolországból származik – az aragóniai Palmeri Sicilia pincészet Palmeri Navalta címkéje.

Valamennyi bort a Concours Mondial de Bruxelles által gondosan kiválasztott, 45 nemzetiséget képviselő borszakértői zsűri – vásárlók, újságírók, borkereskedők, borászok – vakon értékelte. A benevezett borok kevesebb mint 30%-a részesült elismerésben.

A következő Concours Mondial de Bruxelles vörös- és fehérbor-szekciója 2024. június 7. és 9. között kerül megrendezésre a mexikói Guanajuatoban. Ez lesz az első alkalom, hogy a verseny az amerikai kontinensre utazik.