Kérem Várjon!
Cikkek
Húsvét Hosszúhetényben
Schunk Pince, Pécsi borvidék
Jakab Tamás
2024 April 02.
Hosszabb kihagyás után sikerült ismét a helyszínen kóstolni Schunk borokat, és beszélgetni is egy jót Schunk Józsival. A Pécsi Borvidék Hegyközsége elnöke, a most már összevont egykori szederkényi és pécsi hegyközségeket vezeti – egyben gyakorló borász is. 

A borászat fejlődése örvendetes: új bogyozó-zúzó gép, új présmasina, új, hűthető-fűthető erjesztő tartályok, és nem utolsó sorban új (nagy) fahordók emelik a pincészet működésének a szintjét. No meg Józsi tudása, amely talán frissebb, mint bármikor korábban – a szakmai megújulást piaci sikerek is fémjelzik, ennek köszönhetően új területek vásárlása történt meg, amin mindjárt andorszőlő (2000 tőke) és újabb syrah (1200 tőke) telepítésére is sor került. Előbbi már az új irány, a minél inkább ökológiai szemlélet jegyében, no, meg, mert az andorszőlő bora egyszerűen finom, ezt tanúsíthatom, hiszen több alkalommal volt szerencsém a szomszéd, a pécsi kutató munkatársa, a fajta kifejlesztője, Szabó Andor borából kóstolni. (Ez sem „kutya”, a kifejlesztőtől, a saját birtokán, a saját magáról elnevezett borból inni…).

Az utóbbi pedig – igen, a syrah itt, a hosszúhetényi hegyoldalban, a Schunk birtokokon „új hazára lelt”. A 280 méter feletti magasság, a köves, de gazdagabb talaj, a jó fekvés (sok napsütés, de sok szél is) kiváló földrajzi és éghajlati adottságok, ami párosulva a gazda tudásával, kiváló bort eredményez.

De Józsi emellett a zenit elkötelezettje is, nem véletlen, hogy a fajta racionalizálása során, zöldre fás oltással éppen ennek a fajtának a tőkeszámát emelte – egyben gyorsítva a termelésbe vonást, ami igen sikeres is volt.

De nézzük is a borokat.

Zenit 2023

Klasszikus, friss tétel a helyi fajtából: a szőlő pályafutása Pécsett kezdődött. Itt igen szépen alakul a bora, üde, friss, bodzás, pogácsa barackos illatok jellemzik, íze kifejezetten zamatos, szép, egyensúlyos tétel. Itt és most 88 pont: az idő melegszik, a következő hónapokban tessék ezt az üde, friss, zamatos, karakteres fehérbort fogyasztani, minél többet.

Zenit 2023 Natúr

Első kísérlet egy alig több, mint 100 literes amforában, spontán erjesztéssel, seprűn tartással, kén minimális hozzáadásával. A bor teljesen más karakterét mutatja: kissé neutrális, enyhén mogyorós illat, telt ízek némi kávés, földes beütéssel, de alapvetően szintén inkább neutrális jegyekkel. Bár szűretlen, de szép, tiszta, áttetsző. Akinek ez az irány bejön, annak nagyon ízleni fog. 85 pont.

Déli Fény 2023

Egy néhány évvel ezelőtti borvidéki kezdeményezés feltámasztása. Ebből az évjáratból jelen pillanatban csak itt lehet kapni Déli Fényt, azaz, közösségi márkának egyelőre (újra) nem nevezhetjük, de érdemes próbálkozni a többieknek is. Egy új terület kis tételei hozták az ötletet, hogy újra készítsen ilyet, hiszen erről a területről került királyleányka, pinot blanc és rizlingszilváni is a kínálatba, viszont ezekből önálló bor nem lesz, ahogy a chardonnayból és a szürkebarátból sem. Olaszrizlingből pedig palackozott tétel nem kerül a pince a kínálatába már hosszú idő óta – ami nem is baj, nem baj, ha a Pécsi borvidék nem a tizenkettedik olaszrizlinges borvidékként definiálja magát, ha akarja – a  jövőben. A bor alapja a szürke és az olasz. Egy remek, jóívású, zamatos, kerek, nagyon szép bort kóstolhatunk, amiben épp az a jó, hogy egyik fajta sem vezérel, a küvé jelleg erősödik ki benne. Igazi meglepetés, mindjárt a nap elején, 88 pont.

Rajnai Rizling 2023

Józsi egyértelműen fehér szíve csücske, ami egy nehéz, de szenzációs évjáraton van túl. Gyönyörű friss, érett almás, citrusos illatjegyek után egy nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos ízt kap a kóstoló, a korty hosszan a szájban marad, tovább nyűgözve le az embert. 89 pont.

Alkohol és sav kéz a kézben. Ez utóbbi azért is fontos, mert 2022-ben, a sok hőségnap hatására, a mustfokok elszaladtak, a savak meg erőteljesen eltűntek. Ellentétben az idei évvel, amely ugyan meleg volt, de egyrészt kellő időben érkezett mindig az enyhülést hozó eső, másrészt nem (nagyon) voltak hőségnapok, így a savak is megmaradtak.

A rajnai 2022-es évjárata is jól mutatja ezt a különbséget: egy testes, nagy alkohol fokkal rendelkező bor, amely már most mutat érettségre jellemző petrolos jegyeket. Ha ez a fejlődési irány megmarad, még sok öröm lehet a fogyasztásában, most azonban (remélhetőleg még) 85 pont.

Józsi mindig is vallotta, a Mecsek-oldal képes olyan minőségű vöröseket teremni, mint Villány vagy Szekszárd – és ebben van is valami. A hőösszeg itt a legmagasabb, a 280-320 méter magasságban, és kellő lejtéssel rendelkező szőlők fekvése felülmúlja a két „nagy szomszéd” legtöbb emblematikus dűlőjének adatait, a köves, de gazdag talaj, a jó csapadékhasznosítás mind-mind kiváló terroirt jelentenek. És a három bordói fajta, no meg a már említett Syrah kiváló teljesítményt is nyújt.

De előbb egy

Rosé Cuvée 2023

érkezzen. Az első küvé, amely nem vásárolt kékfrankos szőlőből készült (az olaszrizlinges megjegyzés a kékfrankosra fokozottan igaz), hanem a pincészet egyre több syrah termését felhasználva, egy 60%-ban syraht, 40%-ban merlot-t tartalmazó küvé jött lére. Abszolút küvé: az eleve rozéra szüretelt (kettő, illetve három héttel a teljes érés előtt) fajták külön voltak erjesztve és rövid ideig még érlelve is, majd ezt követően érkezett el a házasításuk. A bor egészen kiváló, a kétszereplős tétel hozza mindkét fajta alapvető személyiségjegyeit: előbb a Syrah érkezik fekete erdei gyümölcsös, szedres illatvilágával, majd a merlot is „odavág” a meggyes illattal. Ízben mindezek és ugyanebben a sorrendben, még a merlot vajas, vaníliás jellemzői is megmutatják magukat. Igazi élvezet a fogyasztása. 90 pont

Ha már merlot és syrah, akkor nézzük a két fajtát külön-külön, immár vörösborként.

Merlot 2019

Gyönyörű gyümölcsbomba, a 800 literes használt nagy fahordó végig a háttérben marad, és az édes meggyes, már-már cseresznyés illat- és ízjegyeket sokáig és sokat lehet élvezni. Még főként piros ribizli egészíti ki a gyümölcsöket. A tanninok teljesen lekerekedtek, selymesek, a korty hosszú, a 14,5%-os alkohol a savakkal harmóniát alkot. A második és a harmadik kortyra még tovább nyílik, rétegződik. 92 pont. A pincészet csúcsa is lehetne – de kóstolunk még két Syraht is.

Syrah 2022

A fiatalabb évjárat, de már most készen van. Hiába, no, a Syrah gyorsabban érik. Tipikus, szilva, kávé, kakaó, fekete ribiszke tombol előbb az orrunkban, aztán a szánkban is. Játszik ez a bor, hol az egyik, hol a másik zamat kerül előtérbe, remek képet nyújtva a fajtáról. Az ültetvény is kezd beérni, közelít a tizedik szüret felé a szám. És, sikerült megtalálni a Syrah nagy terméshozamának az ellenszerét is: a középmagas kar négy termőcsapjának mindegyike mindössze egy-egy termő szemre van metszve. Az 1,5-1,6 kg-os tőkénkénti termés így szavatolható… 92 pont

Syrah 2021

Egy évvel idősebb kiadás, egy nagyon meleg évjáratból: sötétebb, már mélybíbor szín, sok-sok csokoládé, kakaó, liquorice, fekete szeder és szilva jellemzi ezt a bort. Mély rétegek, nagy test, sok íz, teljesen beépült tanninok, nagyon hosszú illat és korty. Talán csúcsán is van a bor, de mindenképp a nap tétele, most 95 pont.

Végezetül pedig egy olyan fajta, amely egyre inkább minden vörösboros (és kevésbé vörösboros) borvidékünkön egyre szebb arcát mutatja, mégpedig a

Cabernet Franc 2022

Egy szép, kerek, fajtatipikus, ánizsos, fűszeres, piros bogyós bor, szépen rétegezve érkeznek itt is az illatok és az ízek. A korty elegendően hosszú és kerek, a tanninok már szintén a „helyükön”. 90 pont

Nagyon magas megint a vörösök átlagos teljesítménye – de, hát ez hosszú ideje így van Hosszúhetény első számú butik borászatában.