Kérem Várjon!
Cikkek
Idén májusra esik a február! 
A Furmint nem maradhat Nagykóstoló nélkül
bori
2022 May 17.

A Furmint Február hagyományai tizenkét éves múltra tekintenek már vissza - idén azonban az alliteráló szókapcsolatot a pandémia miatt kialakult helyzet némileg megtorpedózta - ám a fajta mégis megér egy Nagykóstolót!  A Furmint Február kezdeményezés célja az volt 2010-ben, hogy a hazánk borkultúrája szempontjából kiemelten fontos szőlőfajta minél szélesebb körben eljusson a borkedvelő közönséghez és minél többen megismerjék a különlegességeit és a benne rejlő lehetőségeket. Így 12 év után azt is érdekes látni, hogy ez a igen fontos hazai fajta milyen fejlődésen ment keresztül.

Tizenkét évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még valóban méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával, azonban az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt februárban csak a kisebb kóstolók és programok tudtak megvalósulni a rendezvénysorozat keretében, a hagyományos Nagykóstoló elmaradt. Azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy 2022-ben kivételesen tavasszal megtartják az eseményt, így új helyszínen és időpontban - május 19-én 16 órától a Hagyományok Házában kerül rá sor. 

„Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben egy igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is egy kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született.   Idén el kellett engednünk a korábban 10 évig használt és szeretett helyszínünket, de biztosak vagyunk benne, hogy a szépen felújított Hagyományok Háza és a kivételes tavaszi időpont új lendületet és kiváló lehetőségeket biztosít majd ennek a jól bejáratott rendezvénynek.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező.

Idén a 12. Furmint Nagykóstoló keretében a hagyományokhoz híven közel 80 kiállító sorakozik fel a rendezvényen – így összesen több mint százötven furmintot kóstolhatunk majd. A borászatok túlnyomó része nem meglepő módon idén is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik. Ezen felül többek között érkeznek egri, mátrai, sőt határon túli furmintok is. A borászok különösen üdvözlik azt, hogy a Kárpát-medence több pontjáról érkeznek a szakmatársak, mert így nem csak a fajtát lehet részletesebben felmérni, hanem új szakmai kapcsolatok is kialakulnak.

Mi magunk is gyorsan kibontottunk két furmint alapú (ez biztos) bort, a 2018-as Pajzos T furmint bődületes ár-érték arányú nagyágyú, friss, gyümölcsös, még mindig jól tartja magát, semmit nem veszített a lendületéből. Ami a Grand Tokaj 2014-es 5p aszúját illeti, tavaly a britek szerint ez volt a legjobb magyar 5p aszú, 97 pontot kapott a DWWA-n, nálunk ugyan nincs ennyi, de stabil 5 csillag, kerek, sűrű, az évjárat talán csak a savak hosszúságán érződik a lecsengésben, egyébként szépen érett és hihetetlenül rétegzett bor!

Napjainkban egyre kevesebb olyan nagykóstoló van, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagykóstoló viszont ilyen - ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel és borokkal!

Jegyek: https://tixa.hu/furmintfebruar2022

Legolvasottabb
banner
Legfrissebb
banner