Kérem Várjon!
Hírek
Igenis van pécsi bor!
bori
2023 April 19.
Új hegyközség működik a Pécsi borvidéken. A Pécs Vidéke Hegyközség összeolvadt a Szederkényi Hegyközséggel, mivel 2 éve mindkét terület 300 hektár alá csökkent, s ennél kisebb termőterületen a magyar bortörvény szerint önálló hegyközség nem működhet. A covid miatt a tisztújító közgyűlést 2023. március 17-én tartották a terület borászai. 

A borvidéki tanács új elnöke Schunk József, a két alelnök Kovács László (a Kovács-Harmat Pincészet tulajdonosa) és Madaras Zoltán (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke), az Ellenőrző Bizottság elnöke pedig Wilhelm József lett. Újonnan választottak a 12 fős választmány és a 3 fős Ellenőrző Bizottság tagjai is.

Schunk József, a hegyközség elnöke elmondta, az új vezetőség azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Pécsi borvidéken termelt borok visszanyerjék méltó, régi rangjukat, ismertek és elismertek legyenek helyi, országos és nemzetközi szinten is. Ennek eléréséhez átfogó tervet dolgoztak ki. Egyebek mellett erőteljesebb jelenlétre törekednek Pécsett (egy új borbolt nyitásával), több közönségorientált rendezvényben gondolkodnak (kóstolók, Pécsi Borok Fesztiválja), szeretnék feltámasztani a régebben civil kezdeményezésre indult közösségi borokat (Déli Fény, Egyéjszakás). Az új hegyközség szoros együttműködésre törekszik a PTE Szőlészeti és Borászat Kutató Intézettel, amellyel megalakulása óta kiváló szakmai kapcsolatban van.

Madaras Zoltán, a hegyközség alelnöke hangsúlyozta: a Pécsi borvidéken számos kiváló borászat működik. A térség különlegessége, hogy – ellentétben a vörösborairól híres Villánnyal és Szekszárddal - földrajzi és éghajlati adottságaiból adódóan itt a fehérboroké a főszerep, melynek piaca egyre meghatározóbb szerepet tölt be hazánkban. A Pécsi Borvidék Hegyközsége egyik legfontosabb feladata, hogy felnőjön a két „nagyobb testvérhez”. Szintén fontos, hogy a pécsi és Pécs környéki borfogyasztó közönség pécsi borokat fogyasszon, ezeket még jobban megismerje és megszeresse. Mindebben fontos szerepet szán a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének is, amelynek 2 éve elnöke. Az intézetben felhalmozott szakmai tudás nagymértékben elősegítheti, hogy a pécsi borok ismertebbek legyenek. Célja, hogy ebben segítse a hegyközség tevékenységét.

Az új hegyközség következő fontos eseménye a Pécsi Borvidéki Borverseny, a borbírálat április 21-én, az eredményhirdetés május 6-án lesz.


A Pécsi Borvidék települései:

Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár, Boda, Cserkút, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kiskassa, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely, Kisjakabfalva, Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Somberek, Szajk, Szederkény, Versend.