Kérem Várjon!
Cikkek
Délen jön a rajnai?
Dél-Balatoni sétáló kóstoló 2.
Jakab Tamás
2024 January 31.
A borokról összefoglalóan annyi mindenképp írható, hogy egyrészt, az olaszrizlingek szépen alakulnak, a sztori megvan, a minőség megvan, ezt már „csak” még harsányabban kell(ene) a világ felé üzenni. Az olaszrizling azonban az egész Balaton körül markánsan jelen van, így, érdemes második fajtában is gondolkodni. Az est ezügyben, a mennyiség tekintetében legalább három fajtát felvonultatott, mindegyik világfajta. A chardonnay és a merlot tekintetében még Magyarországon is sokszereplős „verseny”, „helyezkedés” figyelhető meg, ezügyben a rajnai hálásabb választásnak tűnne. Kétségtelen, azért, hogy bármelyik fajta egy egyértelműen, „boglári stílusú” másodhegedűs szerepet elérjen, sokat kell még dolgozni. A különlegességek mint változatosság viszont mindenképpen meghagyandók: az gyönyörködtet, és ez itt sem volt másként.

Rajnai Rizling

Rajnai vonalon a Katona Pince 2019-es, az Androsics Pince 2023-as (tartályminta), a Rádpuszta Birtok „Akarat” 2022-es, a Podmaniczky pince kétszer is, a Terefere új, 23-as és a Prémium 22-es, a Légli Pince Prémium 2022-es, az IKON Borászat 2022-es és a Bujdosó Pince egy Rajnai Pet Nat 2023-as kiadásával jelentkezett. A nem túl sok tétel elég sok irányt, stílust, illetve évjáratot képviselt, a csendes újbortól a pet nat újboron, a csak tartályos óboron át a használt hordós érlelésig. Az újborok közül a kóstoló esten egyértelműen a Podmaniczky Pince Terefere 2023-as kiadása vitte el a prímet: kirobbanó citrus és almás aromái, rendkívüli ropogós kortya, csonthéjas ízvilágú zamata remek bort varázsolt a szánkba. Már most 90 pont. Az érlelt rajnaiak közül pedig megint Légliék szóltak igazán nagyot: az olaszhoz hasonlóan itt is több, mint egyéves tartályban, finomseprűn tartott tételben a citrusos, almás, csonthéjas elsődleges gyümölcsös jegyek mellett nem tolakodva, de egyértelműen megjelent, rétegezve az illatokat és ízeket egy krémes érzet, komplex zamatot adva a bornak. 91 pont.

A három fajta további tételei

A most külön leírással nem értékelt, de mindenképp magasan ajánlott, 86-89 pontos sávba a következő tételek kerültek ebből a három fehér fajtából:

  • Katona Rajnai 2019
  • Androsics Balatonbor 2022, Chardonnay Selection 2022 és Rajnai 2023 tartályminta
  • Rádpuszta Rajnai „Akarat” 2022 és Chardonnay „Szellő” 2022
  • Podmaniczky Rajnai 2022
  • Ikon Rajnai 2022 és Chardonnay 2023
  • Zöld Ajtós Ház Olaszrizling 2023 és Chardonnay „Battonage” 2022
  • Dorner Chardonnay-Zenit 2023
  • Veszprémi Chardonnay „Steph” 2021 és Balatonbor 2022
  • Bujdosó Balatonbor 2023, Rajnai Pet Nat 2023
  • Várszegi Chardonnay 2022

Különleges fehérek

A borok harmadik nagy csoportját a különleges tételek, valamint a vörösborok alkották. Bár több Sauvignon Blanc is szerepelt, ide, a különleges kategóriába kerültek. Egyrészt, mert többségük, bár szép kezdeményezés, mint pl. Bujdosó Csomó 2023-as és az Ikon szintén 2023-as újbora, de összességében nem éri el a dél-stájer, a friuli vagy a dél-tiroli SB színvonalat. Másrészt viszont van egy bor, amely nemhogy eléri, de abszolút ezen híres sauvignon termő régiók legjobbjaival vetekszik, igazi különlegességént a magyar sauvignonok között. Ez pedig Bujdosóéék másik bora, az Our Sea 2021-es (egyben első) kiadás, amelynek a palackja is különleges, a címkéje is, és a minősége is. A részben hordós érlelésű bor a sauvignon blanc-oknál ritkán sikerült módon megtartotta elsődleges gyümölcsös jegyeit, főként a sauvignon zöld vonalát, és ez kiegészült krémességgel, hordófűszeres illatokkal és zamatokkal. Mindezekhez nagyon hosszú lecsengés és pazar egyensúly társul, 92 pont nincs vita.

A további különleges, a régióban (sőt, egész Magyarországon) ritkán látott fajtákból készült borok közül ki kell emelni a Katona Pince Semillon 2022-es tételét, Podmaniczkyék Fehér holló 2023-as tételét, amely tényleg az, egy Pinot Blanc, valamint a Dorner Pince 2023-as Királyleánykáját. Mindegyik nagyon korrektül elkészített bor, mutatja a gazda hozzáértését és a borvidék gazdagságát is.

De az egész különleges „kérdéskör” talán legnagyobb „durranása” egy olyan tétel volt, amely a teljes fehérboros mezőnyben elvitte a sót – ez egy Cabernet Francból készített fehérbor volt, a Dorner pince friss, 2023-as Cabernet Franc fehér bora. A cabernet franc alapvető jegyeit felismerhetően hozó, némi ánizs, némi könnyed fűszeresség, némi borsosság, némi könnyed piros gyümölcsök elegyét nyújtó bor ugyanakkor a friss fehérekre jellemző könnyedséggel rendelkezik, zamatos és ropogós, igazi fehér újbor. 92 pont.

Vörösök

Ha már a fehéreknél is szóba került, akkor érdemes ezzel a fajtával kezdeni a vörösek ismertetését, jóllehet nem volt sok ilyen fajta. Volt viszont egy, a Garamvári Sínai Hegy Prémium Cabernet Franc 2019-es bor, amely megkapta tavaly a kitüntető, a „Balaton Legjobb Vörösbora 2023” címet, és amely itt is ragyogó formát mutatott. Ha levonjuk a cabernet francok iránti rajongásom, akkor is kijelenthető, a Cabernet Franc fehérrel, az Our Sea-vel, a két Légli borral, Rádpuszta „Csendessel” és a Veszprémi 2022-es prémium Chardonnayval együtt az est borai között van. Tipikus gyógynövényes, ánizsos, borsos fűszeres illatok, sok piros gyümölccsel, majd a háttérből megérkezik a kakaó és némi csokoládé is, de soha nem tolakszik előre. Teljesen lekerekedett, selymes tanninok, nagyon eltalált alkohol és sav egyensúly, hosszan élvezhető korty teszik teljessé az élvezetet. 94 pont.

Azonban, ahogy jeleztem, nem ez a fajta dominált a vörösöknél, hanem az egyik „gyerkőc”, ez pedig a merlot volt ezúttal. Néha zavarba ejtően soknak tűnt a merlot felhozatal: 7-8 merlot-t is megkóstolhatott az, akinek ez a bor a kedvence. Hozzá kell tenni, nincs semmi baj a fajtával, és szépen mutatta itt is az értékeit, de végtére, Balatonboglár inkább azért fehérboros terület. Ezúttal Várszegiék 2020-as prémium bora és a Bujdosó (kifutó) Kokas 17-es bora szerepeltek a legszebben, tipikus merlot gyümölcsöket vonultattak fel, a hordóhasználat kíméletes, a háttérben maradva adnak hozzá a borokhoz, ugyanakkor még három, illetve hat év után sem simultak be teljesen a tanninok, bizonyítva egyben a fajta potenciálját is. Mindkettő itt és most 90 pont.

Volt a vörösök között is egy különleges tétel, amely a minősége okán is említést érdemel. Ha kékoportó, akkor (erősen) csökkenő tendenciát mutatva, de Villány jut eszünkbe. Meg a Veszprémi Pince. A 2019-es évjáratból származó, nem „elkapkodott” érlelésű Blauer Portugieserük ennek a fajtának minden szépségét felvonultatja: fajtajelleges földes, málnás, piros bogyós gyümölcsök, némi kiegészítő krémesség és tósztos jegyek, könnyed elegancia teljesen beépült, lágy tanninokkal, nagyon szép, összetett és abszolút csúcsán lévő bor, 90 megérdemelt ponttal.

Összefoglaló

A résztvevő pincészetek:

  • Androsics,
  • Balatonboglári Borgazdaság
  • Bujdosó,
  • Dézsma
  • Dorner,
  • Garamvári,
  • Hujber,
  • Ikon,
  • Katona,
  • Konyári,
  • Légli,
  • Pócz
  • Podmaniczky
  • Rádpuszta
  • Várszegi
  • Veszprémi,
  • Zöld Ajtós Ház,

egy remek, megszívlelendő rendezvényt hoztak össze. Nyilván, le lehet vonni a következtetéseket, módosítani lehet a tervezést, van erre azért jó tíz hónap, de magát az eseményt érdemes megtartani. Talán érdemesebb kicsit későbbre tolni a rendezvényt, hogy a tartályminták helyett már kész borokat kóstoljunk, és ez lehet, hogy a rendezvény ismertebbé tételében is segít. Kétségtelen, Vince napja után május végéig, Orbán napjáig nagy, klasszikus boros ünnep nincs, de ha ünnephez akarják mindenképp tenni, akkor azért kisebbek akadnak. Mindjárt Bálint napja, amely ugyan nem elsősorban boros jellegéről híres, de van boros vonatkozása is, ráadásul kifejezetten a balatoni borászathoz kötődő.

Ami kifejezetten kritikaként fogalmazható meg, de ez sem ennek a rendezvénynek az egyedüli problémája, hanem, úgy tűnik, amolyan magyar borkóstolós rendezvények rákfenéje lesz végképp, az a köpőcsészék mennyisége, és egységes volta, valamint a jég használata hűtőszekrény helyett. Mindkettőben lehet(ne) lépni, egyik megoldása sem bonyolult.

A rendezvény mindenképpen tovább élésre, fejlődésre érdemes! Köszönet érte a szervezőknek, a résztvevő borászatoknak, a rendezvény finanszírozásában részt vállalt szereplőknek és a nagyon kulturált közönségnek egyaránt.