Kérem Várjon!
Cikkek
GROW másodszor: olaszrizlingek előre!
A nemzetközi fajtaverseny idén Horvátországba költözik
Győrffy Zoltán
2023 April 20.
A közép-európai fajták szívünkcsücske ügyek, ezért is fogtunk össze horvát és szerb kollégákkal az olaszrizling érdekében. Egy olyan fajta, amiről beszélhetünk sokat, eredetéről, lehetőségeiről, múltjáról, de legfőképpen a jövőjéről. mert a GROW azért jött létre, hogy legyen jövője az olaszrizlingnek minden országban, ahol a fajta elhivatott bortermelőkre és érdeklődő borfogyasztókra talál.

A GROW du Monde alapjaiban egy nemzetközi borverseny, amelyet a Graševina, Olaszrizling, Welschriesling, Riesling Italico, Grašac Beli, Laški Rizling, Ryzlink vlašský, vagy Riesling Italian boroknak szerveznek – ahogy ezt a nagyszerű fajtát minden közép-európai országban szinte másképp nevezik. A világ minden tájáról érkezett borbírák a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben mi alapítók nagyon hiszünk.

A GROW egy mozaikszó, amely a Graševina, Olaszrizling és Welschriesling nevekből áll. Mindezek és még sok más a Közép-Európában és a Duna-medencében széles körben elterjedt változatosság nevének szinonimája. 

Idén a GROW du Monde versenynapjának házigazdája a horvátországi Kutjevo lesz, de további programok (konferencia, szakmai panelek, kóstolók) valósulnak meg Eszéken, Újlakon, Erdődön és Baranyában is.

A következő rendező ország 2024-ben a terveink szerint Magyarország lesz. Előzetes egyeztetéseink szerint a Balaton északi partja adna otthont a versenynek, a borászok örömmel fogadták a kezdeményezést, ami nem csupán egy borteszt, hanem konferencia, study tour és közönségkóstoló is egyben. Természetesen jelentős hazai és nemzetközi médialefedettséggel, idén például 13 ország 20 szakértője kap helyet a zsűriben, de további mintegy 30-40 szakértő érkezik a konferencianapra is. 

A tavalyi GROW eredménylistája letölthető innen.

A nevezési díj mintánként 50 EUR. Azon nevezések esetében, amelyek háromnál több mintát tartalmaznak ugyanabból a pincészetből, a nevezési díj mintánként 40 EUR.

E levél mellékletében találja a jelentkezési lapot, amelyet kitöltve el kell küldeni a matea@vinart.hr címre. A nevezési díjat a jelentkezési lap kitöltése és elküldése után lehet befizetni. A versenyzők megkapják a nevezési díjról szóló számlát. Minden mintából három palackot kell beküldeni az alábbi címre.

A borokat Zágrábba a következő címre kell küldeni (a kísérő okmányokat is erre a címre kérjük kiállítani):

Vinart d.o.o.
Delnička ulica 8b
10000 Zágráb, Horvátország

Kapcsolattartó:
Matea Tereza Čirjak
matea@vinart.hr
Tel +385 91 302 0082

A jelentkezési lap beküldésének határideje: 2022. május 10.

A bor szállításának végső időpontja: 2022. május 17.

Magyarországon a pécsi és a siklósi hegyközség is felvállalta a minták gyűjtését:

Pécsi Borvidék Hegyközsége
7634 Pécs, Pázmány Péter u. 4.
Tenkes Hegyközség
7800 Siklós, Felszabadulás u. 80.

A hegyközségi gyűjtést igyekszünk kibővíteni más hegyközségekre is.

A borokat innen május 17-ét követően begyűjtjük és kiszállítjuk Zágrábba.

          

A borokat öt kategóriában értékelik: csendes borok, édes borok, pezsgők, narancsborok és házasítások. A borokat ezüst-, arany- és platina éremmel jutalmazzák, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésű borokat pedig a GROW du Monde trófeával jutalmazzák.

Minden további információval szívesen állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Magyarország, Szlovákia, Románia és a Cseh Köztársaság:
Győrffy Zoltán, gyz.vinoliva@gmail.com, +36 70 311 9835

Kapcsolatfelvétel Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Olaszországban:
Matea Tereza Čirjak, matea@vinart.hr +385 91 302 0082

Kapcsolatfelvétel Szerbiával, Észak-Macedóniával és a többi országgal kapcsolatban:
Zdenka Kostić, +381 60 0501534, zdenka.kostic@vf.rs