Kérem Várjon!
Cikkek
40 év, 40 borverseny
Borversenyt tartották Bölcskén
bori
2010 March 03.

A település negyvenedik borversenyét rendezte meg február végén Bölcske Község Önkormányzata, a Bölcskei Borbarátok Klub, és az Agro Bölcske. A helyi borok mellett versenyen kívül bíráltak el madocsai, dunaföldvári mintákat, a helyi borokat pedig négy kategóriában zsűriztették a borbírákkal. Az eredmények szerint taroltak a sauvignonok. A borversenyre újvörös kategóriában 84, óvörösben 22, újfehérben 63, ófehérben 19 és rozé/siller kategóriában 18, összesen 206 minta érkezett.
 

A borverseny eredményei:

A 206 mintából az arany minősítést 28 minta (13,6%), az ezüst minősítést 75 minta (36,4%), bronzot 50 minta( 24,3%), az oklevelet 31 minta (15%) szerezte meg. 22 minta volt (10,6%), ami valamilyen borbetegség miatt nem érte az okleveles szintet.
A zsűriben (többek között) Módos Ernő, Sárosdi Ferenc, Takler Ferenc, Katona Ferenc, Polgár Zoltán, Lőrincz Norbert, ifj. és id. Keller János foglalt helyet.

Új vörös kategória
1. Sitkei Gábor cabernet savignon 2 mintája
2. Molnár Attila cabernet savignon mintája
3. Sitkei Gábor cabernet savignon 1 mintája
4. Dr. Tóth Mihály cabernet savignon mintája
5. Kern János cabernet savignon mintája és Mihálovics György kékfrankos mintája

Új fehér kategória
1. Tomolik János savignon blanc mintája
2. Tomolik János vegyes fehér mintája
3. Tomolik János chardonnay mintája
4. Molnár József savignon blanc mintája
5. Höss János vegyes fehér mintája

Óvörös, ófehér, rose kategóriákban abszolút nyertesek kiválasztására nem került sor, itt az aranyéremmel díjazott borok a következők :

Óvörös:
1. Dr Tóth Mihály cabernet savignon
2. Molnár Attila cabernet savignon

Ófehér:
1. Tomolik Zsófi chardonnay
2. Sződi Imre vegyes fehér

Rozé:
1. Tomolik János kékfrankos rose

A borversenyt a Bölcskei Vadászegyesület, Kiss Gyula (Turul Fogadó), Hajdu Béla (CBA) támogatta.

Bölcske címerében is látható, mennyire fontos a településen a szőlő és a bor tisztelete. Az első borversenyt még 1970. február 28-án rendezték meg Bobcsik Pál és társai kezdeményezésére, a bölcskei Rákóczi Mezőgazdasági Tsz. és a Hazafias Népfront Községi Bizottsága szervezte a megmérettetést. Az eseményről egy oklevél maradt fenn, melyet Lubik István részére állítottak ki, elismerve olaszrizling borának a fehérborok között elért 2. helyezését. (Az oklevelet szignálta Krekó Imre a Népfront részéről és Dávid Csaba főagronómus.)

A bölcskei borfalu főleg 3 részből áll ahol a présházak koncentrálódnak: Havasi Pincesor I., Havasi Pincesor II., Csorda úti pincesor a Béke – térrel. Egyik öreg bölcskei borász elmondása alapján 364 présház van Bölcskén és körülbelül 120 hektáron művelnek szőlőt a bölcskeiek, főleg kisebb parcellákban. A borversenyre általában 250 körüli minta érkezik, nagyobb része a helyi termelőktől.

Az összeállítást írta, gyűjtötte és szerkesztette: Meretei László, a Bölcskei Borbarátok Klub elnöke és ifj. Baranya István borverseny-szervező. Kérdésekkel az alábbi elérhetőségen állnak az érdeklődők rendelkezésére: bolcskei.borverseny@gmail.com és  +36-30/737-3186.