Kérem Várjon!
Cikkek
Nyárból a tavaszba
Hetényi kalandok: a bortúra 2.
Győrffy Zoltán
2022 July 29.
Tegnapi posztunk folytatása következik, hosszúhetényi pincetúra, igazán remek emberekkel és borokkal. Jártunk már Szabó Gábornál, kóstoltuk Keszler Péter borait, voltunk Gruber József pincéjében. A folytatásban Szabó Andor és Schunk József borairól és persze a zárásként meglátogatott Tavasz vendéglőről is szó esik.

Szabó Andor a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében (illetve megannyi néven futó elődintézményekben, de a köznyelvben csak kutatóban) dolgozik mintegy négy évtizede. A nyolcvanak évek óta foglalkozik szőlővel, nemesítéssel, telepítéssel, benne van a vérében, ez látszik a pincéjénél is, ahol olyan rendben tartott, buja szőlővel találkozunk, mint sehol eddig. Itt a közös kedvencünk került előtérbe, az olaszrizling.

Szabó Andor Olaszrizling Cifra (P10) 2021: A klasszikus, régi klón termése. Egyenes, tiszta illatok.  Kortyban savhangsúly, fehér gyümölcsök, kis virágosság, alma, szép zamatok, könnyű korty. 86 pont. 

Szabó Andor Olaszrizling Dél 2021: Horvát ás szerb klónok termése. Élénk, friss, citrusos, jó gyümölcs illatban és kortyban is, jó savak, zizeg, lendületes, hosszú és mintha némi mineralitás is felbukkanna. 88 pont.

Szabó Andor Olaszrizling (P300) 2021: Egy új pécsi klón termése. Vastag, testes, alkohol korty, az előzőek után ez tűnik fel. harmonikus, van gyümölcs, vannak savak, de folyamként áramlik a korty, érett gyömölcsökkel. 87 pont.

Szabó Andor Andorszőlő 2021: Ha valakiről elneveznek szőlőt, illik termelnie. Itt található az ország egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb andorszőlő telepítése, a bor pedig a legjobb,amit eddig a fajtából kóstoltam. Illatos, virágok, csalán, parfüm, feketeribizli, korrekt korty, jó savak, élénk, marad a frissesség és jó a struktúra is. Ha illatos, akkor ez jöhet, 87 pont.

Még egy pince van tervben, ez pedig Schunk Józsefé, aki ma a legtöbb palackos bort hozza firgalomba Hosszúhetényből. A Pécsi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke is egyben, de a szomszédvár, Villány hasonló tisztséget betöltő emberét, Bock Józsefet ma elsősorban barátként, kollégaként látja vendégül. No meg bennünket is. Róla írtunk már korábban sokszor, itt el is olvashatjátok

Schunk Zenit 2021: Kicsit fáradó állapotú, jó savú, visszafogott aromatikájú bor. Egyszerű struktúra, citrusok, alma, van némi alkoholérzet. 84 pont.

Schunk Rajnai Rizling 2019: Érlelt illatok, jön a petrolosság. De nem csak az, van itt érett gyömölcs, őszibarack, nektarin , vannak savak, telt korty, rétegzettség, tartalo, és hossz. El lehet vele ücsörögni hosszasan. 88 pont.

Schunk Cabernet Franc 2019: Hetényi Franc. Szép gyümölcs, érett bogyósok, hordófűszerek. Masszív test, de nem túlzó, tárkony, fahéj, szegfűszeg, vanília teszi izgalmasabbá, érett, sötét gyümölcsök. Jó sav őrzi a lendületét. Hosszú, tartalmas, érlelhető bor. 90 pont.

Schunk BDX 2018: Érett illat, jó test, a három fajta egyforma arányban van benne, nem tobzódik egyik sem, van harmónia, egyensúly. Sok erdei gyümölcs és szilva a szájban, hosszú korty. 88 pont.

Schunk Syrah 2020: Borsos, szilvás, szedrss, sok érett gyümölcs, sok csoki. Még nagyon fiatal bor, de már patent harmóniát mutat. Jó arányok, izgalmas, feszes struktúra, van még fejlődési potenciál benne. 92 pont.

A folytatás már az este zárása volt, de végigolvasni sem volt könnyű ezt a 22 bort, hát még végigkóstolni, pedig megdöbbentően jó sor volt, remek élmény, hogy a hetényi bortermelők magas szinten játszanak, még ha sokszor csak kicsiben is.

A Tavasz Vendéglőben pedig, amely nemrég teljes megújuláson esett át, fiatalosabb, dizájnosabb lett a külső, de az ételek tekintetében is újítottak, viszont még mindig a magyar vonalat viszik (amibe még belefér a közkedvenc pizza is). A vacsorához már Bock-borokat kóstoltunk (ezekről most részletesebb leírás nem született, de hát ennyi lehet a hazai pálya előnye), a piaci tételek mellé előkerült egy 2000-es Cabernet Franc is, abszolút vállalható volt mostani állapotában is.

Köszönet a meghívásért a hetényi bortermelőknek, remek és vidám délután/este volt - remélem, legkésőbb jövőre a helyi borversenyen ismét találkozunk!    

Legolvasottabb
banner
banner