Ágyat szereltünk. Ikeás ágyat, sok csavarral, lécekkel, fiókokkal, sínekkel. Csavaroztunk három órán át, mígnem kész lett. Egy könnyű vacsora és egy bor. Legyen valami különleges, legyen vörös. Egy kedves barátomtól kaptam ajándékba ezt a palackot, eltettem egy megfelelő pillanathoz. Most jött el.
Az Orfűi Vízimalom Magyarország egyetlen ma is üzemszerűen, engedéllyel működő vízimalma. Nem mintha sok működő vízimalom lenne: az orfűin kívül három olyan van az országban, mely működik ugyan, de liszttermékeket nem készíthet. A víz- és villamos energiát használó egykori Nicsinger-malom unikális értéket képvisel, ráadásul a múzeumi jelentőségén túl gasztronómiai szempontból is nagy lehetőségeket rejt magában: minden feltétel adott ahhoz, hogy csúcsminőségű lisztet állítsanak itt elő. Ha van rá igény.
Menthetetlenül véget ért a nyár. Ezt jelzi az a tény, hogy egyre-másra érkeznek a tematikus boros katalógusok, a nagyáruházak színes-szagos akciókkal, csábító ajánlatokkal ömlesztették el postaládánkat. Nem tehetünk mást, sorozatot indítunk és szemezgetünk a szerintünk legjobb vásárokból. Elsőként a Metro katalógusát kaptuk meg, akik még borfesztivált is szerveznek több városban, köztük Pécsett is. Ahol mi is ott leszünk, de erről később.
Megtört a jég. A kézműves sörforradalom elérte Baranyát is. Előjele az volt, hogy tavaly augusztusban megnyílt a Művész Presszó a Kolozsvár utcában, ahol azóta magunk is gyakori vendégek vagyunk. De az igazi jeleket csak most nyáron kóstoltuk, amikor a Táncoló Medve Sörfőzde első söreit töltötték ki poharainkba.
Gyümölcs és napfény – a két alapvető eleme a gyümölcsaszalásnak, amely az emberiség évezredes tartósító eljárásai közé tartozik. Egyszerűségében rejlik a titka, és ahogy manapság az ipari méretű előállítástól a házi aszaló gépekig számos módja is létezik már, éppúgy nagy változatosságot mutat az aszalandó termények köre, a zöldségektől a gombákig, a gyümölcsöktől a fűszernövényekig.
Gere Attila 1992 februárjában kizárta panziójából Franz Weningert... És így indult egy barátság, majd egy azóta is virágzó szakmai kapcsolat. A kissé bulváros felütés után azonban hadd következzék 20+1 érv a Gere & Weninger Pincészet mellett.
Kitkat sok mindent nagyon szeretett, a csokievéstől a hintázásig, de leginkább azt kedvelte, ha mesélnek neki, és ráadásul ő rendelheti meg a mesét. Azt se bánta, ha róla szól. Most legyen egy igazi rémmese! – rendelkezett egyik este.
Van valami különleges hangulata a pécsi Sétatérnek. A gesztenyefák alatt üldögélni, beszélgetni, borozgatni a nyár elmaradhatatlan élménye. Augusztus huszadikán erre a hangulatra, erre az élményre alapozva szervezzük meg immáron harmadszor a pécsi Koccintást. Tavalyelőtt kétszázan megnyertük az első versenyt a nagyvárosok kategóriájában, a tettyei Tüke Borháznál cirfandlival koccintottunk. Egy évvel később ezt a számot kicsivel növelni tudtuk, de Szekszárdon ezren koccintottak, így oda került az elsőség. Idén újra nyerni szeretnénk!
Mindig is úgy tartottam, hogy egy igazi írónak vannak olyan pillanatai – nevezzük ezt áldásnak vagy átoknak – amikor csak úgy elkezd írni. Amikor előveszi a klaviatúrát, leül kedvenc fotelébe és hagyja, hogy az ujjai vezessék a gondolatait. Egészen tegnapig úgy gondoltam, hogy én erre egész egyszerűen nem vagyok képes.
Villányi borvidéki léptékkel mérve is jelentős, Palkonya határain belül pedig látványos és példa nélküli borászati és turisztikai magánberuházást valósított meg a Mokos Családi Pincészet. A borászat már beköltözött az egykori kőfejtőben felépített új épületbe, mely ugyan látványában és hangulatában élesen elüt a palkonyai pincesor hagyományos présházaitól, de a látképet nem zavarja meg és új lehetőségeket ígér a térségnek.