Sajátos borkulturális összejövetelen mutatkozott be a Tűzkő Birtok a minap a budapesti Winebarban: az Antinori-birodalom részét képező bátaapáti pincészet és a legújabb könyvpiaci szenzáció, a Secretum szerzői közösen kóstoltatták munkájuk legújabb gyümölcseit a szép számú bor- és könyvbarát érdeklődő előtt. Szabó Győző olvasott, a nagyközönség kóstolt, a Tűzkő-borok ízlettek, a 7frankos lett a titkos befutó, a könyvet majd elolvassuk. Ráadásként jazz is szólt.
Mi a közös a borban és a zenében? A szenvedély, amely készítőikben él. Gyere el „Jazz és bor” estünkre, és ismerd meg ezt a két különböző, mégis hasonló szenvedélyt. Sőt, ne állj meg itt, hanem fedezd fel magadban a jazz és bor adta örömöt. November harmadik péntekének estéjén a Vinoport Online Bormagazin valamint a Doblo Borkereskedés és Élménytár közösen vár egy különleges borkóstolóra.
Tegnap este a pécsi ifjúsági Házban szokásos összejövetelét tartotta a borklub, telt ház, majd’ ötven érdeklődő előtt (köztük örömteli módon sok új arc is) mutatkozott be a pécsdevecseri Wassmann Bioborászat. Írtunk mi már róluk, többször is, de hát most a teljes 2007-es sort kóstolhattuk meg, egy kis meglepetéssel kiegészítve. Rövid jelentés.
Retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik? Erre a dilemmára egy orvos napi 2 deciliter fehérbort javasol, amelyet akár forralt borként is bevehet. A védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav - írja az inforadio.hu. Mi meg megosztjuk az információkat olvasóinkkal, miközben máris bontunk egy palack olaszrizlinget.
Az utolsó szerdai borklub témája (a cabernet franc megírása húzódik zoranka által, de mentéségre mondva akkor 25 bor volt) az volt, hogy vajon milyen fehérborokat lehet kapni nálunk 5 euró, azaz kb. 1350 Ft alatt. A választék igen széles, bár a nevesebb pincészetek borai kapásból kiesnek, ugyanis ők többnyire „szóba sem állnak” velünk, fogyasztókkal ebben az árkategóriában. No, azért mindenkinek sikerült beszereznie egy két palackkal, legtöbben súrolták az értékhatárt, de nem kis meglepetésre, találtunk ennek az árnak, mint egy harmadáért is olyan bort, ami igen is megállja a helyét, sőt… Borturista barátunk beszámolója következik.
Három bor, szép sor, ráadásul izgalmas is. Kadarka, shiraz, no meg ráadásként egy házasítás. Hárman ültünk le, zoranka, emzé és kenszei, utóbbi vállalkozott a toll és papír használatára, a többiek csak a kortynak éltek. Otthon, nyugalomban, gyerek az ágyban, csend van. Kóstolunk, mert így jó, nem kérdés a jogsi, szendvics is akad a hűtőből, miután két kiló szezámos halropi eltűnt, jórészt emzé fogai között. A végén persze minden borra találtunk alkalmat, mert hiszen a csajozás korai időszakában a vacsora mellé a shirazzal csábítunk, ha meg csak a vacsora mellé kell valami vörös, de azért ne olyan, hogy csak róla szóljon az este, a házasítást vegyük le a polcról. A kadarka viszont minden alkalomra bejön.
Szegedi borklubosok, barátaink a borban és a magyar fajtákban, olvasóink és blogtársaink kértek meg bennünket, segítsünk hungarikumokat gyűjteni. Hat bort küldtünk hát, a Pécsi borvidéket reprezentálva, elsősorban cirfandlikat (merthogy nekünk ennél nagyobb hungarikum nincs), de azért volt némi juhfark és Szabó Zoli által házasítva sok régi fajta. Volt, amit még szerettünk volna, de nem jött össze, azért kíváncsiak vártuk a híreket. És kaptunk egy beszámolót, közöljük is nyomban.
November 5-én este hárman maradtak, hárman állítottak emléket a géniusznak, és egyik legnagyobb művének Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. Szerencsére a Fülep Lajos teremben nem nagyon maradt üresen szék, nagy volt az érdeklődés. A „Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most , Hamvas életművet bemutató kulturális programsorozat harmadik felvonásában Rátóti Zoltán színművész olvasott fel részleteket a mára klasszikusnak számító „borkézikönyvből”, A bor filozófiájából. Természetesen a borok sem nem hiányozhattak egy ilyen rendezvényről, a Vylyan pincészet borait Iványi Emese mutatta be a közönségnek.
Egyszerűen nem tudunk mást ajánlani, viszont a libulást és újborozást - ahogy Tibi mondaná - gatyamadzag-szakadásig! Ehetünk libát múzeumban, pincében és odahaza, hidegen és melegen, minden részét felhasználják, választhatunk kedvünkre. Néhányat kiemeltünk, a többi meg a jobb csíkban, könnyű megtalálni, csak a dinamikus nyakhosszúságú libát kell keresni!
Az ugye úgy volt, hogy kenszei kolléga pár hetet eltöltött Dél-Tirolban - nem mellékesen Andreas Ebner barátunk közbenjárására - a St. Pauls-i pinceszövetkezetnél követte szinte végig a szüretet. Amellett, hogy sokat tanult, kóstolt és jegyzetelt, amit majd jól meg is ír nekünk, hozott borokat is. Kettőt tegnap este bontottunk meg, a jin és jang kedvéért egy fehérburgundit és egy vernatsch-ot. Na azért persze nem a pincészet alapboraiból válogatott, ezek ugyanis a Passion névre hallgató prémium sorozat borai. Hogy mennyire azok? Mindjárt kiderül.