Kérem Várjon!
Cikkek
TOP25 bor Dél-Pannóniából
Pannon Borrégió TOP25 2010
zoranka
2010 May 25.

És akkor jöjjön, amire egy hétig vártunk. Ma kiderül, kik kerültek be a Pannon Borrégió TOP25-be. A harmadszor megrendezett régiós seregszemlére rekordszámú nevezés érkezett, a zsűri dolgát nem könnyítve. Nem tette egyszerűvé a szervezést a folyamatos esőzés, a leszakadó nagyfeszültségű kábelek, a Pécs és Budapest között leálló vasúti forgalom sem. De a borok megérkeztek, a zsűri jelentős része megérkezett, másfél napon át tartott a megmérettetés és íme, a huszonötös lista összeállt. A TOP25-be nem a 25 abszolút legjobb bor kerül be, hiszen 6 alkategóriában versenyeznek a borok, és mindegyikből a nevezések számával arányosan kerülhetnek a legjobbak közé, amit egyébként a versenyszabályzat részletez azoknak, akik böngészni szeretnék. Az első két évben csak a bemutató napján tettük közzé a győzteseket, a 2 pécsi és 1 budapesti kóstolót is népszerűsítve már most közöljük, kik lettek tophuszonötök.

A Pannon Borrégió 2010-ben harmadik alkalommal hirdette meg a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyt. A versenyben indulhattak mindazok az egyéni bortermelők, bortermeléssel foglalkozó társaságok és kereskedő szervezetek azon borai, melyeket a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) területén termelt szőlőből készítettek és a Magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek.

A borversenyt május 17-én, Pécsett rendezte meg a Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó bormagazin, ahol 24 régióbeli és régión kívüli zsűritag kóstolta végig a benevezett 137 bormintát. Sajnos, a váratlan, hosszan tartó esőzés és az áradások miatt több távolabbról érkező zsűritag nem tudott időben megérkezni, eljutni a versenynek helyt adó PTE Hunyor Vendégházba.

Idén minden eddiginél több, összesen 47 pincészet nevezett 137 borral az érintett 4 borvidékről. A kvótarendszeres versenyben rangos és független zsűri választja ki vakteszten a régió 25 legjobb palackos borát. Nem a versengés az elsődleges cél: a Pannon Borrégió TOP 25 eszköz a régió borászatának népszerűsítése érdekében, egyúttal lehetőség a bemutatkozásra-kiemelkedésre a kisebb borászatoknak is.

Idén összesen 20 pincészet készítette a 25 legjobb bort, mind a négy borvidék képviselteti magát a kiválasztottak között. A hagyományoknak és a régió adottságainak megfelelően túlnyomórészt vörösborok kerültek be a régióválogatottba, 19 vörös-, 1 rozé- és 5 fehérbor alkotja a győztes csapatot.

A TOP25 bort a nagyközönség is megkóstolhatja, hiszen a már hagyományosnak mondható pécsi közönségkóstoló a nagy érdeklődésre való tekintettel idén már kétnapos lesz: 2010. június 18-án és 19-én rendezik meg a Cella Septichora Látogató Központban, ahol 15-20 óra között 200-200 borkedvelő kóstolhatja meg a TOP25 borokat. Idén több kísérőrendezvény is gazdagítja a programot.

A tavalyi próbakóstoló sikere után idén is lesz budapesti közönségkóstoló, mégpedig ismét az Ybl Palota Rendezvényközpontban 2010. június 25-én, pénteken délután 15-20 óra között. Ide összesen 300 borkedvelő vásárolhat jegyet. Az egynapos kóstolójegyek ára Pécsett és Budapesten is 2900 forint. További információk a top25.pecsiborozo.hu weboldalon olvashatóak, jegyfoglalást pedig az info@pecsiborozo.hu e-mail címen lehet leadni.

A hivatalos eredményhirdetés és a díjak átadása csak 2010. június 18-án, 14 órától kerül megrendezésre a pécsi Cella Septichora Látogató Központban, de a nyilvános kóstolókhoz talán többen kapnak kedvet, ha már most ismertetjük, milyen borokat is választott ki a zsűri:

Pannon Borrégió TOP25 2010
(pincészetek szerinti abc sorrendben)

Agancsos Pincészet Villányi Capitalis Cabernet Franc 2006
Bodri Pincészet Szekszárdi Optimus QV 2007
Danubiana Tolnai Chardonnay 2009
Dúzsi Tamás Szekszárdi Cabernet Sauvignon Rosé 2009
Eszterbauer Borászat Szekszárdi Tivald Cabernet Sauvignon 2008
Günzer Tamás Pincészete Villányi Ördögárok Merlot Reserve 2007
Günzer Tamás Pincészete Villányi Pinot Noir Válogatás 2008
Hárs Pincészet Szajki Olaszrizling 2009
Heimann Családi Birtok Szekszárdi Barbár 2007
Heimann & Heumann Pannon Borrégió U&I Kékfrankos 2008
Hetényi János Pincészete Szekszárdi Kadarka 2008
Hetényi János Pincészete Szekszárdi Kékfrankos 2009
Heumann Pincészet Villányi Cabernet Franc 2007
Lisicza Borház Pécsi Ében 2006
Matias Pincészet Pécsi Chardonnay 2008
Maul Pincészet Villányi ZS Cabernet Sauvignon 2007
Mészáros Pál Borház és Pince Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve 2007
Mészáros Pál Borház és Pince Szekszárdi Merops 2007
Riczu Tamás Villányi Cabernet Franc 2008
Sauska Villányi Makár Chardonnay 2008
Sauska Cuvée 7 Siklós 2007
Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárdi Nomád Merlot 2007
Takler Pince Szekszárdi Noir Gold Kékfrankos 2006
Vida Családi Borbirtok Szekszárdi La Vida Merlot 2007
Wekler Családi Pincészet Pécsi Cupido's Ice Wine 2009


   


A zsűri munkájában 2010-ben a következők vettek részt:
Balázs István borász, a Szekszárdi borvidék delegáltja; Bótor János borász, a Pécsi borvidék delegáltja; Eszterbauer Ildikó, szőlész-borász hallgató, Pécsi Tudományegyetem;Gazda Albert, borszakíró, az albertgazda.blog.hu szerzője; Gelencsér Sándor borász, a Pannon Borrégió delegáltja; Gere Zsolt borász, a Villányi borvidék delegáltja; Herczeg Ágnes borszakértő, WSET oktató; Jekl Béla borász, a Villányi borvidék delegáltja; Klein Miklós, szőlész-borász hallgató, Pécsi Tudományegyetem; Lisicza István borász, a Pécsi borvidék delegáltja; Mecseki János borász, a Tolnai borvidék delegáltja; Mester Zoltán, a Pécsi Borozó szerkesztője és tesztkoordinátora; Mikes Márk borszakértő, A Hordó Borszaküzlet ügyvezetője; Oroszlán Tamás sommelier, az etyeki Haraszthy-Vallejo Pincészet borszakértője; Pálos Miklós borász, a Szekszárdi borvidék delegáltja; Pelyhe Szilárd borszakíró, a borravalo.hu munkatársa; Récsei János borász, a Pannon Borrégió delegáltja; Szabó Zoltán borász, a Pécsi Borozó munkatársa; Tóth Adrienn, a vinoport.hu főszerkesztője; Törteli Olivér, szőlész-borász hallgató, Pécsi Tudományegyetem; Ungurán József borszakértő, a Tüke Borház tulajdonosa; Varga Zita, szőlész-borász hallgató, Pécsi Tudományegyetem; Vikkmann Viola borász, a Tolnai borvidék delegáltja; Wéber Tamás, a Pécsi Borozó művészeti szerkesztője.


További információ a Pannon Borrégióval és a TOP25 borversennyel kapcsolatban:
Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke (Tel.:20/9355497)

További információ a Pannon Borrégió TOP25 nyilvános kóstolókkal kapcsolatban:
Győrffy Zoltán, a Pannon Borrégió TOP25 főszervezője (Tel.: 70/3119835)

 

banner
Legfrissebb
banner