Kérem Várjon!
Cikkek
Tolna tüzes borai
Tűzkő Birtok, Bátaapáti
zoranka
2008 December 16.

A pénteki Tűzkő-kóstoló a Luca napi varázslatok alatt remek apropó, hogy visszatekintsük egy őszi kirándulásunkra a tolnai dombok közé. A megbeszélt időben Pécsett zuhog az eső. Pedig szüretelni indulnánk a tolnai dombok közé. Azért telefonálunk. Gumicsizmátok van, vagy adjunk? Szóval elindulunk. Mire Bátaapátiba érünk, már eláll az eső. Szüret persze nem lesz, térdig ragadnánk a sárba, így a frissen festett pincébe húzódunk be. Nem mai épület, a nemesi származású Apponyi család építtette az 1700-as évek elején. A fedett előtérben pörkölt alatt duruzsol a tűz, a pohárba meg némi kisüsti kerül. Meg ne fázzunk, amíg bevárjuk a többieket.

A Tűzkő Birtok, vagy ahogy régebben ismerték, az Eurobor nem új szereplő a magyar borpiacon. Mégis, talán sokaknak ismeretlen a márkanév. A cég és a borok arculatot (és menedzsmentet) váltottak, így elindultunk utánajárni, mi is a helyzet Bátaapátiban.

A legmegfelelőbb alkalomnak egy szüret bizonyult, de az égiek közbeszóltak. Az eső hatására a szüret elmaradt ugyan, de ha már szép számban összegyűltünk, néhányan azért csak felindultunk a kékfrankossal teli domboldalba. A rögtönzött hegyi versenyt a Lada Niva nyerte a Toyotával szemben – igaz, kényelmetlen és hangos volt, ugyanakkor magabiztos is hegy- és lejtmenetben egyaránt. Odafenn már napsütés várt ránk, a sárban sétáltunk egyet a sorok között, kékfrankost szemezgettünk, és a birtokkal ismerkedtünk.

– A szőlőterületeink a Mőcsényi és Mórágyi dombok között húzódnak, a pincészet elnevezése pedig a Tűzkő dombra utal, melyről mindig kiváló minőségű szőlő alapanyagot szüretelnek, hivatkozva a termőtalaj alatt található kő- és rézkori emberi leletekre, mint a hasított kőpengék, csiszolt kőbalták és a legkülönbözőbb tűz csiholására alkalmas szerszámokat – mesél a birtokról és névváltásról dr. Erdélyi Árpád. Megértjük: az Eurobornál a Tűzkő Birtok kétségkívül ötletesebb és jobban csengő név, ha nem csak a hiperek alsó polcait támadják. És nem.

A toszkán Antinori család a kilencvenes években hozta létre ezt a pincészetet, elsősorban azzal a céllal, hogy az olasz piacra állítsanak elő könnyű, friss, de tartalmas fehérborokat. A magyar piacon sokan talán csak a Mőcsényi kastélyborok családon keresztül ismerték meg ezeket a borokat, amelyet az egykor szintén résztulajdonos Zwack család számára készítettek és készítenek a mai napig. Jelenleg mintegy 150 hektáron termelnek kicsivel több fehér-, mint kékszőlőt. A fehér fajták közül a chardonnay, a zöldveltelini, a tramini és a sauvignon blanc a kiemelt fajták, a kékszőlők közül pedig a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc és a pinot noir.

A birtokra visszaérve a régi pince vonz bennünket. A ma is működő pincerendszer az 1700-as évekre vezethető vissza, az Apponyi-család tulajdonában üzemelt anno. Ma több száz barrique hordóban érlelődnek itt a borok. A pincejárás után a szortimenttel ismerkedünk. Az alsó kategóriában az Apáti borok állnak. Vidám címkecsalád, nem túl bonyolult, de kedvelhető, ezer forint alatti borok. A Tűzkő Birtok borai a középosztály, amelybe főleg fehérek tartoznak, valamint a vörös Talentum cuvée. Mi leginkább a traminiből és a Verdolino névre hallgató zöldvelteliniből kortyoltunk szívesen. A csúcson a Tűzkő Domb helyezkedik el, vagyis a csúcs terem a Tűzkő Dombon? A már korábbi évjáratokból megismert vörös cuvée mellett most lépett piacra a Hétfrankos-kékfrankos, ráadásul lesz még folytatás is, hallottunk ezt-azt prémium pinot noirról is már...

Szüretből kóstolás lett, ám ezzel is gazdagodtunk. Szüreti fotók ugyan nem nagyon készültek, de csak javasolni tudjuk olvasóinknak: látogassanak el a tolnai dombok közé, a Tűzkő Birtokon szívesen látják a borturistát.