Kérem Várjon!
Cikkek
Újra itt a ChardonnÉJ!
Ercsey Dániel
2023 May 12.

Ennek apropóján Mérész Sándor főborásszal beszélgettünk.

Nyáron Etyeken újra a chardonnay kerül a főszerepbe, de vajon miért kezdett bele az Etyeki Kúria a nem éppen népszerűtlen világfajta reklámozásába?

Mérész Sándor: Talán hat éve kezdődött a történet, egész egyszerűen azért, mert elkezdett meredeken zuhanni a chardonnay eladás. Begyűrűzött Magyarországra is az ABC sztori (anything but Chardonnay, vagyis bármit csak chardonnay-t ne), pedig a chardonnay az egyik legjobban teljesítő szőlőfajta, nem véletlenül terjedt el az egész világon. Érdekes volt, hogy akkoriban itt nálunk, a Kúria vinotékájában még mindig ez volt a legjobban eladható, de amint kitettük a lábunkat Etyekről, már a kutyát sem érdekelte.

Mi történt máshol? Körülnéztetek az országban?

M.S.: Persze, elkezdtünk szétnézni, és azt tapasztaltuk, hogy nem vagyunk egyedül a problémával. A komolyabb chardonnaykat inkább dűlős borként, a dűlő neve alatt hozták forgalomba, vagy esetleg fantázianevek alatt, míg egy csomó más fehér cuvée-ben komoly alkotóelemmé vált a chardonnay.

Így jött az ötlet, hogy csináljatok egy fesztivált?

M.S.: Valahogy így! (nevet) Meghívtunk néhány termelőt, rászerveztünk egy délutáni programot és kész. Aztán láttuk, hogy ebben több is van, szóval lett gasztro partner, lett minőségi kávé, lett zene, de a fókusz is megmaradt, az igazán jó chardonnay borok és pezsgők. Csupa olyan termelőt hívunk évről-évre, az országhatárokon kívülről és belülről, akik szuper charonnaykat palackoznak. Fontos megjegyezni, hogy ez nem olyan kötött, zakós-inges program mint a pinot noir vertikális, sokkal lazább, kötetlenebb, sok napsütéssel, nevetéssel, fűben ücsörgéssel.

És mi lett a chardonnay eladásokkal?

A hat év alatt nem csupán visszaálltak az eredeti számok, de még növelni is tudtuk az eladott mennyiséget, ami persze nem csoda, hiszen a borok jók, de még számomra is kifejezetten érdekes, hogy ezt újra és újra meg kellett mutatnunk a fogyasztóknak. Hála Istennek úgy tűnik megérte!

A ChardonnÉJ2023 részletes kiállítói listáját itt találjátok és ami talán még fontosabb, a belépő ugyanannyiba kerül mint tavaly, szóval nincs több kifogás, vegyétek meg a jegyeteket most!

Még valami! A tavalyi évhez képest nem, hogy nem emeltek a jegyek árán, de bevezették egy kétszemélyes jegyet is, ami hihetetlen jó ár/érték arányú lett! Találkozunk Etyeken!