Kérem Várjon!
Cikkek
A szomszéd franc-ja milyenebb?
WineOS, Eszék: 3. rész
Győrffy Zoltán
2022 February 28.

A Villányi Franc és egyáltalán a magyar cabernet franc előretörése (hiszen Villány nyomán ma alig van borvidék, ahonnan ne bukkanna fel újabb s újabb cabfranc) bizonyosan hatással volt déli szomszédainkra is. Elsősorban azokra, akik a közelből követik nyomon a villányi fejleményeket, így a vörösmarti Josić pincészet is lát benne fantáziát. Mi megkóstoltunk öt évjáratot, hol is tartanak!

A szomszéd rétje mindig zöldebb, ugye ez megvan. De Damir Josić nem feltétlenül csak ezért vágott bele a cabernet franc sztoriba. Hogy hogyan is indult?

Amikor 1999-ben hat hektár szőlőt vásárolt a Vörösmart feletti dombokon, s mellette egy régi pincét, 42 méteres gátort a katolikus szurdokban, talán még nem volt tervben a cabernet franc, csak az, hogy egy kis békét leljen a háborúval, majd vendéglátással töltött évek után. Kevesen tudják, hogy eredetileg férfiszabóként szerzett szakmát és nyitott butikot Eszéken, öltönyeinek nagy sikere volt, de aztán a háború ennek véget vetett.

A hat hektárból az évek során 22 hektár lett, még négy pincét vásárolt meg és a borászat mellé éttermet nyitott. Ma a horvát Baranya egyik legismertebb és legelismertebb pincészetének tulajdonosa, ugyanakkor a gasztronómia iránti érdeklődése olyannyira kicsúcsosodott, hogy az elmúlt években olasz séfiskolákat látogatott, maga is beáll a konyhába dolgozni és a klasszikus baranyai gasztronómiát igyekszik kicsiszolni. Ma a legmagasabb szinten talán ez az étterem áll a szomszédunkban.

De térjünk vissza a cabernet franc-hoz. A borokat Deák Igor borász mutatta be, aki a kezdeti időszakban csatlakozott a pincészet csapatához és felel a borkészítésért. A cabernet franc nem kis területet foglal el, hiszen négy hektáron termesztik, először a Ciconia Nigra vörös házasításban jelent meg, majd a 2017-es évjáratban jelent meg először önállóan. Jelenleg a 2018-as van forgalomban, de mi megpróbáltunk a jövőbe nézni a következő három évjáratot is megkóstolva. Minden bor szűretlenül került palackba.

Josić Cabernet Franc 2021

Illatában szilva és feketeribizli, nagyon erőteljes, nagyon friss, még szinte lüktet, feszülnek az izmok, zamatában tömény gyümölcs, édes meggy, hecsedli, szeder, egy kis ibolya is jön belőle, korrekt savak és hordófűszerek. Az alapanyag nagyon pöpec, az eddigi gondoskodás a pincében jól áll neki, potenciális 90+ pont.

Josić Cabernet Franc 2020

Talán itt kaptak legnagyobb hangsúlyt a hordófűszerek, vaníliás, szegfűszeges, érett, aszalt szilvás illat. Ibolya, szeder, csokoládé. Ez illatban, ízekben visszaköszön. Kakaót kapunk még, mézet éreztem benne, égetett fát, pörkölt cukrot. Egy picit zöld íz is ott bujkál benne. 87 pont.

Josić Cabernet Franc 2019

A szép illatok szépen nyílnak. Gyümölcs és fűszer harmóniája. Piros bogyósok, vanília, szeder, csokoládé, szilva, csillagánizs. Erőteljes, vastag, harapni lehet. Még nagyon fiatalnak érzem, de már lehet szeretni, bele lehet zuhanni és jöhet a második korty, a harmadik pohár. 89 pont.

Josić Cabernet Franc 2018

A forgalmi tétel. És nagyon szép állapotban van. Érettség is felbukkan benne, főleg a gyümölcsök tekintetében, szeder, szilva, feketeribizli, meggy, málna. Finom fűszeresség és az ibolya itt is előbukkan. Sajnálom, hogy szorít az idő és jön a következő mesterkurzus, ezzel ellennék egész este. 91 pont. 169.90 kuna (kb. 8500 forint), https://www.vinoteka-vinita.hr/Josić -cabernet-franc.html

Josić Cabernet Franc 2017

Még mindig ott van a szeren. Érett illatok, kékszilva, vanília, kis édesség, baklava talán? Aztán kortyban érett erdei gyümölcsök és közel-keleti fűszerek, a szedres pite és a mentalevél, az ánizs és a ribizlidzsem, a szerecsendió és az aszalt meggy. Dús, ízes, zamatos, hosszú bor. 90 pont.

Összegzés helyett egy pincelátogatás betervezve. Igor mesélt ugyanis a syrah-ról is, a graševina kötelező kör, no meg egy pohár a sillerjükből mindig belefér…


WineOS, Eszék: 2. rész

https://pecsiborozo.hu/hirkereso/egy-osztrak-borasz-szloven-furmintokkal

WineOS, Eszék: 1. rész

https://pecsiborozo.hu/hirkereso/vonat-villamos-sauska